Lekkage plat dak repareren

Lekkage plat dak reparerenIn dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl leest u hoe u zelf lekkage van plat dak kunt repareren. Er zijn verschillende soorten dakbedekking, maar hieronder wordt het repareren van een bitumen en EPDM platte daken besproken. Dit zijn de meest voorkomende materialen die wordt gebruikt op platte daken. Wanneer u een lekkage op het plat dak heeft, raden wij u aan de lekkage aan het plat dak zo spoedig mogelijk te repareren.

Instructievideo lekkage platdak repareren

Lekkage plat dak repareren van bitumen

Lekkage plat dak van bitumen kunt u op verschillende wijze repareren. Hieronder staan de verschillende opties beschreven.

1) Bitumen reparatiestrook aanbrengen;

Maakt de ondergrond schoon en droog, zodat de nieuw te branden reparatiestrook goed zal hechten. Snij de reparatiestrook op maat en snij de hoeken eraf. Door de hoeken te verwijderen, zal de reparatiestrook beter hechten. Zet de strook op een paar punten vast, zodat deze niet meer kan verschuiven. Vervolgens houdt u met een stanleymes de reparatiestrook ophoog en verhit u de strook aan de onderzijde. Daarna kunt u de reparatiestrook aandrukken op de randen tot dat er een randje bitumen onder de reparatiestrook vandaan komt. Mocht dit niet het geval zijn, heeft u de reparatiestrook niet voldoende verwarmt waardoor de reparatiestrook niet goed hecht op de bestaande bitumen. Werk alle kant op deze wijze af en niet alles tegelijk, want dan is de bitumen alweer te hard geworden om voor een goede afdichting te zorgen.

Veiligheid; Controleer of de gasslang nog goed is. De datum staat hiervan op de gasslang vermeldt. Zorg er daarna voor dat u een brandblusser in de buurt heeft staat, zodat er bij een mogelijke brand er snel ingegrepen kan worden. Nadat u klaar bent met het aanbrengen van de reparatiestrook, ruimt u het materiaal op en loopt u het nogmaals na. Kijk daarbij ook of het dak niet aan het smuilen is, dat uiteindelijk brand zou kunnen veroorzaken.

2) Glasvlies aanbrengen;

Maak de plek van de beschadigde dakbedekking schoon. Vervolgens maakt u met een mes een kruislings snee op de beschadigde dakbedekking en vouw de vier punten terug. Het kale dakbeschot maakt u schoon en droog, waarna u ruim reparatiepasta kunt aanbrengen met behulp van een plamuurmes. Met een kwast smeer u de reparatiepasta uit over het kale dakbeschot. Daarna vouwt u de vier punten terug en brengt u wederom reparatiepasta aan over de naden. Als dit is gedaan, kunt u de strook glasvlies aanbrengen die u vervolgens weer insmeert met reparatiepasta.

3) Bitumen kit aanbrengen;

Wanneer een naad is gaan lekken, kunt u ook als nood bitumen kit aanbrengen (bijvoorbeeld Shell Tixophalte). Dit kan zowel in droge als natte omstandigheden. Met behulp van een kitpistool brengt u de bitumen kit aan op de plek van de lekkage. Deze kit is geschikt op zowel app als sbs dakbedekking. Maar dit wordt vaak gebruikt als noodoplossing.

Platdak van EPDM repareren

Het repareren van een platdak met EPDM dakbedekking is niet lastig. Voor het repareren van EPDM bestaan reparatiesets waarin alle materialen zitten die u nodig heeft om de lekkage te verhelpen. Hieronder staat kort beschreven hoe u EPDM kunt repareren.

  1. Zorg ervoor dat de EPDM dakbedekking waar het lek zich bevind droog, schoon en vetvrij is.
  2. Met behulp van thinner reinigt u de ondergrond
  3. Knip de nieuw aan te brengen EPDM mat op maat. Zorg er wel voor dat de hoeken rond zijn. Dit zorgt voor een betere afdichting.
  4. Breng de kit (lijm) aan op de ondergrond waarop de reparatie EPDM mat wordt aangebracht.
  5. Breng vervolgens de reparatie mat aan en druk deze goed vast met een harde roller.
  6. Nadat de mat is aangebracht en de lijm droog is, controleert u of de mat overal goed vastzit en er geen kiertjes aanwezig zijn.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *