Plat dak repareren

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl leest u hoe u zelf lekkage van plat dak kunt repareren. Er zijn verschillende soorten dakbedekking, maar hieronder wordt het repareren van een bitumen en EPDM platte daken besproken. Dit zijn de meest voorkomende materialen die wordt gebruikt op platte daken.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Lekkage plat dak repareren

Wanneer u een lekkage op het plat dak heeft, raden wij u aan de lekkage aan het plat dak zo spoedig mogelijk te repareren.

Lees hier ook meer over het opsporen van de lekkage ( 7 methodieken )
Het is belangrijk om te weten dat bij de reparatie van een dak het in veel gevallen gaat over een plaatselijke reparatie. Pas als u dit te vaak plaatselijk heeft moeten oplossen of de lekkages te groot worden moet u überhaupt overwegen om een nieuw dak aan te schaffen of naar een grote vervanging te kijken. De plaatselijke reparatie is de laatste jaren makkelijker geworden door technologische innovatie van een paar grote merken. Deze grote merken hebben via Research & Development vernieuwde producten op de markt gebracht. (met octrooien & patenten, dus er zijn ook in sommige gevallen geen concurrenten) De beste producten zitten simpelweg op dit moment bij Bison (als er goede alternatieven komen, gaan wij deze toevoegen, maar deze zijn er op dit moment gewoonweg niet). Overigens eenvoudig online aan te schaffenDeze producten zijn op dit moment nauwelijks aan te slepen (zie ook reviews ed.) 

lekkage van het dak repareren

Een volledige dakreparatie kan soms veel tijd kosten, lees in dit artikel hoe het soms ook heel eenvoudig kan zijn.

Producten waar we het over hebben:

TIP: Met deze multi-inzetbare producten is vrijwel elke lekkage op te lossen en kan het u zo een klusmannetje van 60 euro per uur schelen.

Verder met het plat dak repareren

bitumen-dak

Bitumen Dakbedekking

epdm-dakbedekking

EPDM Dakbedekking

Bitumen Dak Repareren

 1. Bitumen reparatiestrook aanbrengen;
  • U kunt online een bitumen reparatiestrook aanschaffen. Nadat deze thuis is bezorgt begint de klus. Maak de ondergrond schoon en droog, zodat de nieuw te branden reparatiestrook goed zal hechten. Snij de reparatiestrook op maat en snij de hoeken eraf. Door de hoeken te verwijderen, zal de reparatiestrook beter hechten. Zet de strook op een paar punten vast, zodat deze niet meer kan verschuiven. Vervolgens houdt u met een stanleymes de reparatiestrook ophoog en verhit u de strook aan de onderzijde. Daarna kunt u de reparatiestrook aandrukken op de randen tot dat er een randje bitumen onder de reparatiestrook vandaan komt. Mocht dit niet het geval zijn, heeft u de reparatiestrook niet voldoende verwarmt waardoor de reparatiestrook niet goed hecht op de bestaande bitumen. Werk alle kant op deze wijze af en niet alles tegelijk, want dan is de bitumen alweer te hard geworden om voor een goede afdichting te zorgen.

   Veiligheid; Controleer of de gasslang nog goed is. De datum staat hiervan op de gasslang vermeldt. Zorg er daarna voor dat u een brandblusser in de buurt heeft staat, zodat er bij een mogelijke brand er snel ingegrepen kan worden. Nadat u klaar bent met het aanbrengen van de reparatiestrook, ruimt u het materiaal op en loopt u het nogmaals na. Kijk daarbij ook of het dak niet aan het smuilen is, dat uiteindelijk brand zou kunnen veroorzaken.

 2. Glasvlies aanbrengen;
  • Maak de plek van de beschadigde dakbedekking schoon. Vervolgens maakt u met een mes een kruislings snee op de beschadigde dakbedekking en vouw de vier punten terug. Het kale dakbeschot maakt u schoon en droog, waarna u ruim reparatiepasta kunt aanbrengen met behulp van een plamuurmes. Met een kwast smeer u de reparatiepasta uit over het kale dakbeschot. Daarna vouwt u de vier punten terug en brengt u wederom reparatiepasta aan over de naden. Als dit is gedaan, kunt u de strook glasvlies aanbrengen die u vervolgens weer insmeert met reparatiepasta.
 3. Kit aanbrengen;
  • Wanneer een naad is gaan lekken, kunt u ook als nood bitumen kit aanbrengen (bijvoorbeeld Shell Tixophalte). Dit kan zowel in droge als natte omstandigheden. Met behulp van een kitpistool brengt u de bitumen kit aan op de plek van de lekkage. Deze kit is geschikt op zowel app als sbs dakbedekking. Maar dit wordt vaak gebruikt als noodoplossing.

EPDM dak repareren

Het repareren van een platdak met EPDM dakbedekking is eenvoudig, mede door de middeltjes die bovenaan benoemd zijn. Voor het repareren van EPDM bestaan reparatiesets (de bovenstaande sets)  waarin alle materialen zitten die u nodig heeft om de lekkage te verhelpen. Hieronder staat kort beschreven hoe u EPDM kunt repareren.

 1. Zorg ervoor dat de EPDM dakbedekking waar het lek zich bevind droog, schoon en vetvrij is.
 2. Reinig / Ontvet de ondergrond (Kan met schoonmaakmiddelen)
 3. Knip de nieuw aan te brengen EPDM mat op maat. Zorg er wel voor dat de hoeken rond zijn. Dit zorgt voor een betere afdichting.
 4. Breng de kit (lijm) aan op de ondergrond waarop de reparatie EPDM mat wordt aangebracht.
 5. Breng vervolgens de reparatie mat aan en druk deze goed vast met een harde roller.
 6. Nadat de mat is aangebracht en de lijm droog is, controleert u of de mat overal goed vastzit en er geen kiertjes aanwezig zijn.

Product dat bijna alle reparaties aan kan van het dak: 

Onze Aanrader / Alles Fixer Eigenschappen Product:
bison-rubberseal Werkt met het waterdicht afdichten, beschermen en repareren van vrijwel alle materialen. Bison Rubber Seal is simpelweg een uniek product, daarbij is deze starterskit ook nog eens ideaal omdat je er niet allerlei artikelen bij moet kopen.

“verwerkt prettig, droogt snel, absoluut waterdicht, gebruikt voor lekkende dakgoot”
” Heb in de tropen al alles geprobeerd om mijn zinken dakgoot waterdicht te krijgen. Maar dit is het eerste product dat daad werkelijk werkt. “
“De naam zegt het al -> Top spul en heel makkelijk te verwerken en absoluut waterdicht “

Bekijk + meer info hier

 

Vergelijk offertes


Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen