Zelf Schoorsteen Vegen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf de schoorsteen kunt vegen. Met het vegen van de schoorsteen wordt het roest aan de binnenzijde van de kachelpijp verwijdert. In het roet, kunnen nog brandbare delen zitten, wat schoorsteenbrand tot gevolg kan hebben. Verzekeraars zullen bij een schoorsteenbrand dan ook vragen naar bewijs dat de schoorsteen geveegd is. Bij intensief gebruik van de kachel is het aan te raden de schoorsteen 2x per jaar te laten vegen, maar minimaal 1x per jaar.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Gereedschap om de schoorsteen te vegen

Via internet of in de bouwmarkt kunt u een schoorsteenveger set aanschaffen. Let er wel op dat het gereedschap dat u aanschaft past bij de diameter van de rookgaskanaal. Het meest gebruikte gereedschap is een zware bol van minimaal 2 kg met aan de bol stalen borstels. De zware bol zit vast aan een ketting of stuk touw. Dit stuk gereedschap is handig als er bochten in rookgaskanaal zitten. Want naast de bol met touw/ketting, is er ook gereedschap waarbij de borstel vast zit aan een flexibele stang. Met dit gereedschap kunt u meer kracht zetten, maar is minder geschikt voor een rookgaskanaal met bochten.

Stappenplan schoorsteen vegen

  1. Stop een prop krant in de kachelpijp aan de onderkant. Voor de zekerheid kunt u de kachelpijp aan de randen afplakken. Hiermee voorkomt u dat er tijdens het vegen van de schoorsteen zwarte roet via de kachel in de kamer komt.
  2. Lees de gebruiksinstructie van het gereedschap waarmee u de schoorsteen gaat vegen goed door.
  3. De schoorsteen veegt u meestal van bovenaf. Zorg er wel voor dat u veilig werkt op het dak. Gebruik een stevig ladder en als het mogelijk is, laat een ander de ladder onderaan vasthouden.
  4. Laat de zware bol met de staalborstels in de schoorsteen zakken en beweeg de borstel met behulp van het touw of ketting op en neer. Met deze beweging schraapt u het roet aan de binnenzijde van de kachelpijp eraf. Werkt van boven naar beneden. Let er wel op of u helemaal beneden komt met de borstels, zodat u de gehele pijp heeft gehad.
  5. Nadat u de pijp van bovenaf heeft geveegd, kunt u de prop aan de onderzijde verwijderen. Zorg er wel voor dat u een oud kleed voor de kachel legt, want er komt zwarte stof vrij bij het weghalen van de prop. Zodra de prop er uit is, verwijder dan het roet aan de onderzijde van de kachelpijp. Zorg dat u een bak heeft, waar de roetresten mee kunt opvangen. De laatste roetresten verwijdert u met een oude stofzuiger of een oude stoffer.

schoorsteen vegen (zelf)

schoorsteen vegen (zelf)

We hebben de vraag wel eens in het verleden gehad: Is het mogelijk? Een Schoorsteen vegen vanaf beneden, wij hebben hier onderzoek naar gedaan en dit is zwaar af te raden. Er ontstaan allerlei problemen bij deze werkwijze. U moet altijd het dak op bij deze klus.

De schoorsteen laten vegen

Wanneer u het niet ziet zitten om zelf het dak op te gaan, kunt u hiervoor altijd een schoorsteenveger laten komen. Bewaar altijd de bon die u krijgt, mocht er schoorsteenbrand zijn, dat u kunt aantonen dat de schoorsteen jaarlijks is onderhouden. Het gaat er bij verzekeraars om dat u er zelf alles aan heeft gedaan om een brand te voorkomen. Schoorsteenvegen is een vrij beroep, waardoor iedereen het mag uitvoeren. Wel is het aan te raden dat u een bedrijf in de arm neemt, die is aangesloten bij de ASPB (Algemene schoorsteenvegers patroons bond).

Vergelijk offertes


Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

2 Klusreacties

Reactie plaatsen