Groepenkast Vervangen & Uitbreiden

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven over de groepenkast. Via de groepenkast, wordt de stroom dat het huis binnenkomt in de meterkast, over het huis verdeeld. Waar moet u op letten, wat kunt u zelf en welke mogelijkheden zijn er? Op deze vragen wordt hieronder op in gegaan, zodat u weet welke groepenkast voor uw thuissituatie de juiste is.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van elektriciens in uw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

De hoofdschakelaar

De meeste groepenkasten hebben een hoofdschakelaar. Maar wat is nu de functie van een hoofdschakelaar? Als u met stroom gaat werken, is het ideaal als uw groepenkast een hoofdschakelaar heeft. Door de hoofdschakelaar om te zetten, wordt de stroomtoevoer onderbroken, waardoor u veilig kunt werken. Daarnaast kan er in geval van storing met één schakelaar de gehele stroomtoevoer worden onderbroken.

Tevens is het in de volgende situaties verplicht om een hoofdschakelaar te hebben;

  • 1-fase groepenkast zonder aardlekschakelaar met meer dan 6 groepen (=installatieautomaten),
  • 1-fase groepenkast met meer dan 2 aardlekschakelaars,
  • Bij een 3-fase groepenkast altijd verplicht.

Een goede hoofdschakelaar is ook goed online te kopen tegenwoordig in de online speciaalzaken.

De Aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar is een extra beveiliging in de groepenkast. Wanneer er een fout optreedt met de stroom, dan springt de aardlekschakelaar uit. Wanneer u tegenwoordig een groepenkast wilt aanschaffen, dan bent u verplicht om minimaal 2 aardlekschakelaars in de groepenkast te hebben. Op 1 aardlekschakelaar van 30mA, mogen maximaal 4 groepen (=installatieautomaten) van 16 ampère worden aangesloten.

Tegenwoordig wordt ook de aardlekschakelaar steeds meer online gekocht:

Installatieautomaat

Een installatieautomaat (ook wel groep genoemd) zorgt ervoor dat u wordt beveiligd bij kortsluiting en overbelasting. Overbelasting houdt in, dat er de stroomvraag van de apparaten die op de installatieautomaat zijn aangesloten, te groot is. Bijvoorbeeld; de wasmachine en droger staan aan en u gaat stofzuigen. De vraag naar stroom op 1 installatieautomaat is dan te groot, waardoor de groep eruit springt. Om dit dan te verhelpen, is het verstandig om 1 van de apparaten uit te zetten, waarna u de groep weer kunt inschakelen.

Hoe weet u nu hoeveel wattage op een groep kan? De meeste installatieautomaten zijn 16 ampère. De formule om maximale belasting uit te rekenen is aantal ampère x 230 volt. Bij een automaat van 16 ampère, is de maximale belasting 16 x 230 = 3680 Watt. Op elektrische apparaten staat aangegeven hoeveel vermogen het apparaat vraagt. Hierdoor kunt u zelf uitrekenen welke apparaten op 1-groepen kunnen.

Een 1-fase of 3-fase groepenkast

Als u een nieuwe groepenkast gaat kopen, dan moet u de keuze maken tussen een 1-fase en een 3-fase groepenkast. In de meeste huizen zit een 1-fase groepenkast. Op de energie factuur staat meestal aangegeven of u een 1-fase of 3-fase groepenkast heeft. Mocht het hier niet op staan, dan bestaat nog de mogelijkheid om op de KWatt-uur meter te kijken. Een 3-fase groepenkast heeft krachtstroom, dat u nodig heeft voor zware machines en zware ovens. Het totale aansluitvermogen van een 1-fase groepenkast is 35Ax230Volt = 8050Watt. Bij een 3-fase groepenkast is het totale aansluitvermogen 3x25Ax230Volt = 17250Watt.

Transformator / Beltrafo

Bel Transformator

Bel Transformator

Een beltrafo – voluit: Deurbel Transformator –  heeft u nodig voor de deurbel. De deurbel werkt namelijk op zwakstroom en kan dus niet op 220 Volt worden aangesloten. Hiervoor maakt u gebruik van een beltrafo. De beltrafo zit in de groepenkast ingebouwd en zorgt ervoor dat de stroomvoorziening naar zwakstroom gaat. Wanneer u de groepenkast gaat vervangen, dan hoeft u niet altijd een nieuwe beltrafo aan te schaffen. Vaak wordt de oude beltrafo overgezet in de nieuwe groepenkast. Wanneer u gebruik maakt van een draadloze deurbel, heeft u geen beltrafo nodig. Dit type deurbel werkt op batterijen en hoeft dus niet op het stroomnet te worden aangesloten.

Fornuisgroep

Meestal heeft u een fornuisgroep nodig, wanneer u een inductiekookplaat heeft in de keuken. De inductiekookplaat moet op 2x220Volt worden aangesloten, waar u een fornuisgroep (kookgroep) voor nodig heeft. Op de inductiekookplaat staat aangegeven hoeveel stroom het nodig heeft, anders kunt u zich ook altijd laten adviseren door de verkoper.

Uitbreiden groepenkast / Uitbreiden Meterkast

Uitbreiden van een Meterkast

Uitbreiden van een Meterkast

Wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe keuken laat plaatsen, kan het zijn dat er nieuwe apparaten worden geplaatst, die op een aparte groep moeten worden aangesloten. Zo wordt vaak een afwasmachine of oven op een aparte groep aangesloten. Deze apparaten vragen zoveel stroom, dat ze een aparte groep krijgen. In de groepenkast kunt u kijken of er ruimte in om de groepenkast uit te breiden. Wanneer u bijvoorbeeld 4 groepen en 2 aardlek schakelaren heeft, kunnen er nog maximaal 4 installatieautomaten bij worden geplaatst. Op 1 aardlekschakelaar mogen namelijk 4 installatieautomaten worden aangesloten. Hiermee kunt u de groepenkast / meterkast uitbreiden naar uw toekomstige situatie en hoeft u geen nieuwe groepenkast te kopen.

Groepenkast Vervangen

Wanneer u een oud huis koopt, komt het regelmatig voor dat de groepenkast niet meer van deze tijd is en vervangen moet worden. Wij zeggen het niet graag, maar het vervangen van een groepenkast is geen klus voor een doe-het-zelver. Vanwege de veiligheid, raden wij aan om een vakman de groepenkast te laten vervangen. Hierdoor bent u verzekerd van een juiste elektra voorziening in huis. Daarnaast kan het zijn, wanneer er brand ontstaat vanwege het onjuist aansluiten van een groepenkast, de verzekering niet uitkeert, omdat u er niet alles aan heeft gedaan om eventuele risico’s te vermijden.

Groepenkast Aanschaffen

Wanneer u exact weet welke groepenkast u nodig heeft, kunt u over gaan te het aanschaffen ervan. In veel doe-het-zelf winkels zijn helaas nauwelijks groepenkasten te vinden of is de keuze zeer beperkt. Maar waar kunt u dan een groepenkast aanschaffen? Via het internet en technische vakwinkels is de keuze enorm groot en vindt u altijd de groepenkast die in uw situatie past.

Lees ook wat u kunt doen bij kortsluiting en hoe u kortsluiting kunt voorkomen.

Groepenkast laten aansluiten? Vergelijk elektriciens!

Lukt het u niet om uw groepenkasten aan te sluiten? Schakel dan een elektricien in. Maar wat zijn de kosten van het laten aansluiten? Vul gratis het onderstaande formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van elektriciens in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen