LED verlichting dimmen

Het uitkiezen van de juiste dimmer voor uw led verlichting kan lastig zijn, want hoe weet u precies welke dimmer geschikt is? In dit artikel van Mijnkluswijzer “LED verlichting dimmen” bespreken we de belangrijkste aspecten van led dimmers, zodat u straks de juiste dimmer voor uw situatie kunt uitzoeken.

Waarom is het uitzoeken van een led dimmer zo lastig?

Dit komt hoofdzakelijk vanwege het feit dat er gigantisch veel vormen led verlichting zijn, maar beduidend minder led dimmers. Hierdoor is er niet voor elk type led verlichting één aangewezen dimmer. Met behulp van deze tekst en stappenplan voorzien we u van een aantal handvatten en algemeen geldend advies omtrent led verlichting dimmen zodat u een geschikte dimmer voor uw situatie kunt uitkiezen én aansluiten.

Waarom led verlichting dimmen?

 • Bespaar energie. De verhouding van besparing is echter niet altijd evenredig aan de vermindering van de lichtopbrengst. Als u uw verlichting met 30% dimt, betekent dit dus niet dat u dan ook automatisch 30% bespaart.
 • Creëer de gewenste sfeer. De juiste hoeveelheid verlichting heeft grote invloed op de sfeer.
 • Verleng de levensduur van uw verlichting. Dit geldt alleen als de dimmer correct is gemonteerd.
 • Dimmen vermindert de warmte die uw lampen afgeven. De overige energie wordt namelijk niet omgezet in warmte.

Een aantal aspecten waar u op dient te letten bij het uitzoeken van een geschikte dimmer:

Er zit weinig verschil tussen de merken schakelmateriaal. Merken als GIRA, JUNG en PEHA hebben bijvoorbeeld allemaal een as van 4 mm dik. Het is dus niet zo dat als een dimmer van GIRA niet geschikt is, dat een dimmer van JUNG (met dezelfde afmetingen) beter zal werken.

Tip: Het makkelijkste is om bij uw leverancier van led verlichting te vragen welk type dimmer het meest geschikt is.

Wilt u bestaande LED verlichting dimmen en heeft u al een aantal dimmers geprobeerd? Controleer dan of uw verlichting überhaupt wel dimbaar is.

Dit staat vermeld op de verpakking van de verlichting. Niet alle led verlichting is namelijk dimbaar.

Kan ik met mijn conventionele dimmer ook led verlichting dimmen?

Conventionele dimmers hebben een zogeheten minimaal vermogen van gemiddeld 60 Watt. Aangezien led verlichting aanzienlijk zuiniger is, wordt het minimale vermogen dus niet gehaald en zal de dimmer problemen opleveren. De lampen zullen niet dimmen of gaan knipperen. Probeer soortgelijke situaties te voorkomen, u tast waarschijnlijk de levensduur van uw verlichting aan.

Welke led dimmers zijn?

Led dimmers kunnen in twee hoofdcategorieën worden ingedeeld. Fase aansnijdende (ook wel leading edge genoemd) en fase afsnijdende (ook wel trailing edge genoemd) dimmers. Welke u nodig heeft, hangt af van het type led verlichting dat u heeft.

 • Heeft u 12V led verlichting? Kies dan altijd voor een led dimmer met fase afsnijding.
 • Heeft u 230V led verlichting? Dit is in principe niet dimbaar, tenzij expliciet vermeld wordt dat dit wel mogelijk is.

Fase-aansnij-dimmers herkent u aan de code R, L of RL.

Fase-afsnij-dimmers herkent u aan de code C of RC.LED verlichting dimmen

Er bestaan ook dimmers met een RLC code, dit zijn universele dimmers. Hiermee dimt u alle dimbare verlichting.

Op de afbeelding hiernaast ziet u een RL dimmer, dit is een fase-aansnij-dimmer. U vindt deze codes op het basiselement of op de verpakking.

Stappenplan led dimmer aansluiten en afstellen

Nu heeft u, hopelijk, genoeg informatie om de juiste led dimmer te herkennen of uit te zoeken. In het volgende stappenplan begeleiden we bij het aansluiten en afstellen van een led dimmer. Dit is een stappenplan voor fase-aansnijdings-dimmers.

 • Stap 1: Lees de bijgeleverde instructies en volg deze nauwkeurig op. Deze stap verschilt per dimmer.
  Tip: Gaat u meerdere lampen op één dimmer aansluiten? Tel dan het vermogen van de lampen bij elkaar op. Zorg dat het totale vermogen van de lampen lager is dan het totale vermogen van de dimmer.
 • Stap 2: Zodra u de dimmer correct gemonteerd en aangezet heeft, dient u de verlichting zoveel mogelijk te dimmen door tegen de klok in te draaien. Draai vervolgens de weerstand op de dimmer zo ver mogelijk terug. U kunt dit het beste met een schroevendraaier doen.
  Tip: Het kan zo zijn dat de verlichting gaat knipperen. U hoeft hier niet van te schrikken.
 • Stap 3: Nu dient u langzamerhand de weerstand steeds verder naar rechts te draaien.
  Doe dit net zo lang totdat de verlichting stabiel brand. Wacht vervolgens een tijdje om te controleren of de verlichting niet alsnog gaat knipperen.
 • Stap 4: Plaats het afdekplaatje op de dimmer, als de dimmer naar behoren werkt.

Wij hopen u aan de hand van dit artikel voldoende te hebben geïnformeerd omtrent het selecteren en afstellen van led dimmers. Bent u er tijdens het lezen van dit artikel achter gekomen dat u niet de juiste onderdelen heeft? Webshops als Elektramat specialiseren zich in het aanbieden van schakelmateriaal voor iedere situatie.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen