Plafond isoleren

In dit onderdeel van MijnKluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf het plafond kunt isoleren. Er zijn twee redenen om tot plafond isolatie over te gaan:

  • Geluid-isolatie plafond (Akoestische Isolatie)
  • Warmte-isolatie plafond (Thermische Isolatie)

Geluid-isolatie zorgt ervoor dat u minder contact geluid heeft, waardoor u minder last ervaart wanneer er in de ruimte boven u mensen aan het lopen of praten zijn. Daarnaast heeft het plafond isoleren als voordeel dat de ruimte de warmte beter vasthoudt. Hierdoor zijn de stookkosten lager dat een geldbesparing oplevert. Hieronder wordt uitleg gegeven hoe u zelf het plafond kunt isoleren.

Glaswol Isolatie Houten Vloer

In de onderstaand uitleg wordt gewerkt met glaswol isolatie tegen een houten vloer aan. Hoe dikker de isolatie, des te beter zal het plafond geïsoleerd zijn tegen geluid en warmte verlies. Door middel van de R-waarde kunt u zien wat de isolatiewaarde van de glaswol of steenwol is.

Stappenplan plafond isoleren

plafond11) Verwijder het oude plafond. Zodra deze is verwijdert, brengt u de metalen profielen of houten latten haaks aan op de balkenlaag. De ruimte tussen de metalen profielen/houten latten is vrijwel altijd 40cm hart-op-hart. Hart-op-hart afstand is de afstand gemeten vanaf het midden van het profiel tot het midden van het volgende profiel. Zorg er wel voor dat er tussen het profiel/houten lat en de muur circa 1 cm ruimte zit. Hierdoor heeft de nieuw aan te brengen plafond de ruimte om te kunnen werken.

plafond22) Nu het geraamte klaar is, kunt u de isolatieplaten aanbrengen. Met behulp van een broodmes, snijdt u de isolatieplaten op maat. Gebruik wel een mondkapje, veiligheidsbril, handschoenen en bedek uw armen en benen, zodat u geen last krijgt van de loskomende vezels (bijvoorbeeld jeuk). De isolatieplaat moeten strak tussen de balken komen. Meet de afstand tussen de balken plus 1cm. Zo brengt u alle isolatie verder aan tussen de balken.

plafind3 3) Vervolgens raden wij aan om dampremmende folie aan te brengen. De folie zorgt ervoor dat er geen vocht in het plafond kan komen. De folie kunt u aan de balkenlaag vastzetten door het vast te nieten. Zorg dat de dampremmende folie een overlap heeft van circa 10cm en dat de naden worden afgeplakt met tape. Ook aan de muurzijde
plakt u met tape de naad dicht.

Afwerking plafondisolatie

4) Het isoleren van het plafond is nu klaar en u kunt het plafond afwerken met behulp van gipsplaten. Hiervoor maakt u gebruik van gipsplaten met een dikte van 9,5mm. Het is handig om deze klus met z’n tweeën uit te voeren. Mocht u alleen zijn, geen probleem. Met behulp van houtenlatten maakt u een stempel die iets langer is dan de afstand tussen het plafond en de vloer. Zo kunt u met gebruik van de stempels de gipsplaat tegen het plafond zetten, waardoor u uw handen vrij heeft om de gipsplaat met behulp van schroeven aan de metalenprofielen/houtenlatten die u op het plafond eerder heeft aangebracht.

plafond55) Gebruik wel een speciale kop op uw schroefmachine, zodat de gipsplaatschroeven iets in de gipsplaat komen te zitten. Daarnaast dienen de gipsplaten strak tegen elkaar te zitten en dient de gipsplaat te eindigen op het hart van het metalen profiel/of houtenlat zodat het niet gaat doorbeugen in de toekomst. Bij het op maat maken van de gipsplaten, zorgt u ervoor dat de kopse kanten iets schuin afgesneden worden. Hierdoor ontstaat er tussen de gipsplaten een v-groef die u nadien eenvoudig kunt dicht smeren.

plafond 66) Zodra alle gipsplaten zijn aangebracht, voegt u de naden, schroefgaten af met gipsplaatvuller. Dit is vaak kant en klaar in de bouwmarkt verkrijgbaar. Het is aan te raden om bij het afwerken van de naad tussen het plafond en de muur, schildertape op de muur te plakken. Hiermee wordt voorkomen dat de voeg naad gaat scheuren.

Plafond isoleren (ook tussen balken) benodigdheden

De benodigdheden voor het goed isoleren van een plafond: 

  • Isolatieplaten (zie hieronder ook andere materialen)
  • Metalen profielen of houten latten 22 x 50mm
  • Schroeven / Schroevendraaier
  • Gipsplaten
  • Handschoenen ( Glaswol ed. moet je niet aanraken met blote handen)
  • Beschermende Kleding

Meer over de modernste technieken / isolatie materiaal

Waar in het verleden veelal uitsluitend gebruik is gemaakt van glaswol en steenwol voor de isolatie zelf zijn er nu nieuwe technologieën en dus ook materialen verkrijgbaar. De volgende materialen zijn allemaal inzetbaar:

  • Isolatiedekens (wordt vooral bij schuine daken gebruikt, veelal Glaswol, Rotswol of Houtswol)
  • Isolatieplaten (Gemiddeld kost een plaat ongeveer 12 euro per vierkante meter)
    • PUR isolatieplaten (polyurethaan): vloeren, daken en muren
    • PIR Platen. Voor vloeren, daken en spouwmuren
    • Kurk: vloeren, muren daken
    • EPS (geëxpandeerd polystyreen): vloeren, muren en daken
    • XPS platen (geëxtrudeerd polystyreen): kelders, overzetdaken, sarkingdaken en spouwmuren
    • Glaswol Isolatieplaten
    • Rotswol Isolatieplaten o: geschikt voor ongelijke ondergronden (Schuine daken)
  • Isolatie schuim voor het plafond / Spuitisolatie
  • Inblaas Isolatie (de milieuvriendelijke variant van Spuitisolatie)

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen