Plafond isoleren

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven hoe u zelf het plafond kunt isoleren. Reden om het plafond te isoleren zijn; geluid-isolatie en warmte-isolatie. Geluid-isolatie zorgt ervoor dat u minder contact geluid heeft, waardoor u minder last ervaart wanneer er in de ruimte boven u mensen aan het lopen of praten zijn. Daarnaast heeft het plafond isoleren als voordeel dat de ruimte de warmte beter vasthoudt. Hierdoor zijn de stookkosten lager dat een geldbesparing oplevert. Hieronder wordt uitleg gegeven hoe u zelf het plafond kunt isoleren.

In de onderstaand uitleg wordt gewerkt met glaswol isolatie tegen een houten vloer aan. Hoe dikker de isolatie, des te beter zal het plafond geïsoleerd zijn tegen geluid en warmte verlies. Doormiddel van de R-waarde kunt u zien wat de isolatiewaarde van de glaswol of steenwol is.

<


Welke materialen heeft u nodig om het plafond te isoleren

– Isolatieplaten
– Metalen profielen of houten latten 22x50mm
– Schroeven
– Gipsplaten

Stappenplan plafond isoleren

plafond1 1) Verwijder het oude plafond. Zodra deze is verwijdert, brengt u de metalen profielen of houten latten haaks aan op de balkenlaag. De ruimte tussen de metalen profielen/houten latten is 40cm hart-op-hart. Hart-op-hart afstand is de afstand gemeten vanaf het midden van het profiel tot het midden van het volgende profiel. Zorg er wel voor dat er tussen het profiel/houten lat en de muur circa 1cm ruimte zit. Hierdoor heeft de nieuw aan te brengen plafond de ruimte om te kunnen werken.

plafond2 2) Nu het geraamte klaar is, kunt u de isolatieplaten aanbrengen. Met behulp van een broodmes, snijdt u de isolatieplaten op maat. Gebruik wel een mondkapje, veiligheidsbril, handschoenen en bedek uw armen en benen, zodat u geen last krijgt van de loskomende vezels (bijvoorbeeld jeuk). De isolatieplaat moeten strak tussen de balken komen. Meet de afstand tussen de balken plus 1cm. Zo brengt u alle isolatie verder aan tussen de balken.

plafind3 3) Vervolgens raden wij aan om dampremmende folie aan te brengen. De folie zorgt ervoor dat er geen vocht in het plafond kan komen. De folie kunt u aan de balkenlaag vastzetten door het vast te nieten. Zorg dat de dampremmende folie een overlap heeft van circa 10cm en dat de naden worden afgeplakt met tape. Ook aan de muurzijde
plakt u met tape de naad dicht.

4) Het isoleren van het plafond is nu klaar en u kunt het plafond afwerken met behulp van gipsplaten. Hiervoor maakt u gebruik van gipsplaten met een dikte van 9,5mm. Het is handig om deze klus met z’n tweeën uit te voeren. Mocht u alleen zijn, geen probleem. Met behulp van houtenlatten maakt u een stempel die iets langer is dan de afstand tussen het plafond en de vloer. Zo kunt u met gebruik van de stempels de gipsplaat tegen het plafond zetten, waardoor u uw handen vrij heeft om de gipsplaat met behulp van schroeven aan de metalenprofielen/houtenlatten die u op het plafond eerder heeft aangebracht.

plafond55) Gebruik wel een speciale kop op uw schroefmachine, zodat de gipsplaatschroeven iets in de gipsplaat komen te zitten. Daarnaast dienen de gipsplaten strak tegen elkaar te zitten en dient de gipsplaat te eindigen op het hart van het metalen profiel/of houtenlat zodat het niet gaat doorbeugen in de toekomst. Bij het op maat maken van de gipsplaten, zorgt u ervoor dat de kopse kanten iets schuin afgesneden worden. Hierdoor ontstaat er tussen de gipsplaten een v-groef die u nadien eenvoudig kunt dicht smeren.

plafond 66) Zodra alle gipsplaten zijn aangebracht, voegt u de naden, schroefgaten af met gipsplaatvuller. Dit is vaak kant en klaar in de bouwmarkt verkrijgbaar. Het is aan te raden om bij het afwerken van de naad tussen het plafond en de muur, schildertape op de muur te plakken. Hiermee wordt voorkomen dat de voeg naad gaat scheuren.