Prikkabel Maken

Prikkabel maken

Zelf een Prikkabel Maken

Een prikkabel wordt veelal gebruikt bij feestjes of als sfeervolle kerstverlichting. In dit artikel begeleiden we u stap voor stap bij uw eigen prikkabel maken. U heeft hier geen kennis van elektra voor nodig.

Het meest praktische aan een prikkabel maken, is dat aanpassingen maken erg eenvoudig is. Heeft u 10 meter prikkabel met 10 lampen, maar bent u toch niet tevreden met de lichtopbrengst? Dan kunt u eenvoudig een aantal lampen toevoegen of verwijderen.

De prikkabel is erg veelzijdig en voor iedere situatie op maat te maken. Daarnaast zijn er een groot aantal accessoires om zo de kabel te maken die volledig bij uw wensen past.

Belangrijk: let bij het zelf maken van een prikkabel op de tijdsbesteding. Prikkabels zijn euh.. zeer goedkoop te verkrijgen.

Wat is een prikkabel?

De prikkabel is een platte kabel waarin twee aderen naast elkaar liggen. Dit zijn de aderen waar de 2 scherpe punten van de prikfitting doorheen geprikt worden. Op deze manier wordt er contact gemaakt. Het praktische aan een prikkabel is dat op het moment dat u er ooit een prikfitting ingedrukt heeft, u deze prikfitting ook weer kunt verwijderen zonder schade aan te richten. De gaatjes in het rubber zullen zich weer sluiten. In onderstaand stappenplan gaan we dieper in op het zelf maken van een prikkabel mét verlichting.

Prikkabels zijn prima buiten te gebruiken

Vroeger werden hoofdzakelijk gloeilampen gebruikt in combinatie met prikkabels, dit leverde wel eens problemen op. Tegenwoordig worden er echter bijna altijd led lampen gebruikt. Led lampen worden amper warm en kunnen beter tegen vochtige weersomstandigheden.

Let op: Langdurige blootstelling van led verlichting aan vochtige weersomstandigheden kan de elektronica in de lamp aantasten.

IP-waarden geven de mate van beveiliging aan. Prikkabels hebben een IP-waarde van 44, dit betekent dat de kabels spatwaterdicht zijn.

Stappenplan zelf een prikkabel maken

Een prikkabel maken is relatief eenvoudig. Met behulp van onderstaand stappenplan kan iedereen zijn of haar eigen lichtsnoer maken.

Tip: U heeft, naast een schroevendraaier, geen extra gereedschap nodig om het stappenplan te doorlopen.

U heeft de volgende materialen nodig bij prikkabel maken:

  • Voldoende lengte prikkabel
  • Het gewenste aantal prikfittingen
  • Een beginstuk
  • Een eindstuk
  • Voldoende ledlampen
  • Eventuele extra accessoires

Stap 1: Kies de gewenste lengte kabel. Een eenvoudige manier om dit op te meten is door eerst een stuk touw of draad op dezelfde manier te monteren. Het advies is vervolgens om een iets langere prikkabel te kiezen met het oog op de toekomst.

Tip: Gaat u een kabel korter dan 50 meter maken en/of gebruiken? Kies dan voor prikkabel met een aderdoorsnede van 1,5 mm2. Bij lengtes boven de 50 meter kunt u het beste 2,5 mm2 gebruiken.

Stap 2: Neem uw prikkabel en monteer aan het begin van de kabel de stekker voor in het stopcontact. Dit wordt ook wel de contactstop genoemd. Kies een contactstop speciaal gemaakt voor prikkabels.

Stap 3: Monteer aan het andere einde van de prikkabel het zogeheten eindstuk. Dit onderdeel is voorzien van een haak zodat u het gemakkelijk kunt bevestigen op de gewenste plaats.

Stap 4: Nu is het tijd om het gewenste aantal prikfittingen op de kabel te gaan plaatsen. Bepaal vooraf duidelijk welke verdeling wenselijk is. Allereerst verwijdert u de deksel en druk u de twee scherpe puntjes in de prikkabel zodat er contact wordt gemaakt. Plaats de deksel vervolgens weer terug.

Tip: Gaat u de prikkabel buiten gebruiken? Sluit de prikfittingen dan af met een rubber ring. Deze afsluitringen zorgen ervoor dat de prikfittingen waterdicht worden afgesloten. Dit bevordert de veiligheid.

Stap 5: U bent zo goed als klaar. Het enige wat u nog rest is de kabel op te hangen en te testen of alle lampen branden. Is dit niet het geval? Waarschijnlijk heeft u de contactpuntjes scheef door de kabel gedrukt. Haal de kabel uit het stopcontact en pas het nodige aan.

Tip: U hoeft zich geen zorgen te maken om een hoog verbruik of hoge energiekosten wanneer u gebruik maakt van led lampen.

Welke lampen zijn geschikt voor de prikkabel fittingen?
Lampen met een E27 voet zijn geschikt voor de prikfittingen. Wij adviseren om altijd led verlichting te gebruiken. Deze lampen zijn namelijk, bij buitengebruik, veiliger. Daarnaast zijn de lampen ook zuiniger en gaan ze langer mee. Led lampen voor prikkabel zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren.

Let op : Gaat u toch gloeilampen gebruiken? Houd dan rekening met het maximale vermogen. Meer over lampen aansluiten.

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

3 Klusreacties

Reactie plaatsen