Kunststof regenpijp plaatsen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf een kunststof regenpijp kunt plaatsen. Pvc regenpijp is in verschillende kleuren verkrijgbaar. In de meeste bouwmarkten en via webshop kunt u zien wat hierin de mogelijkheden zijn. Hieronder staat beschreven welke diameter regenpijp u nodig heeft, hoe u het dient te monteren en of u het wel of niet dient te verlijmen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Welke diameter pvc regenpijp heeft u nodig

kunststof regenpijpPvc regenpijp en hulpstukken zijn verkrijgbaar in de maten; 60, 70, 80 en 100mm. Aan de hand van het oppervlakte van het dak, wordt de minimale diameter bepaald. De regenpijp dient voldoende afvoer capaciteit te hebben, zodat het water goed en snel afgevoerd kan worden. Wel is het zo dat een grotere maat altijd kan. Hieronder een overzicht;

Platdak met kiezelbak en bladvanger

Dakoppervlak Diameter
Tot 80 m2 minimaal 60mm
80 – 130 m2 minimaal 70mm
130 – 180 m2 minimaal 80mm
180 – 300m2 minimaal 100mm

 

Platdak met kiezelbak, bladvanger en stadsuitloop

Dakoppervlak – Diameter
Tot 40 m2 minimaal 60mm
40 – 60 m2 minimaal 70mm
60 – 90 m2 minimaal 80mm
90 – 150 m2 minimaal 100mm

Hellend (schuin) dak met dakgoot

Dakoppervlak – Diameter – Maximale dakgoot lengte
30 – 50 m2 – 60mm – 10 meter
50 – 70 m2 – 70mm – 10 meter
70 – 110m2 – 80mm – 10 meter
110 – 180m2 – 100mm – 20 meter

Het plaatsen/monteren van de pvc regenpijp

De pvc regenpijp wordt vastgezet met behulp van pvc-beugels aan de muur. Hierbij hebt u de keuze tussen de standaard en omega beugel. Met de omega beugel wordt de regenpijp strak tegen de muur geplaatst. Met een standaard pvc-beugel wordt de beugel in combinatie met een houtdraadpen of inslagpen aan de muur gemonteerd. Hierbij dient u niet te vergeten de klemnok aan te schaffen.

De eerste beugel wordt maximaal 1 meter onder de dakgoot geplaatst. De andere beugels kunnen verdeeld worden met een maximale afstand van 150cm uit elkaar. Als u werkt met de standaard pvc beugel, boor u eerst een gat in de muur. Vervolgens plaatst u een plug waarna u de houtdraadpen erin kunt draaien. Het gat dat u boort, dient de diameter van de houtdraadpen te hebben.

PVC beugel met inslagpen

Wanneer u een pvc beugel met inslagpen gebruikt, boort u een gat die dezelfde diameter heeft als de inslagpen. Daarna brengt u een plug aan in het geboorde gat en slaat vervolgens de inslagpen in de muur tot aan de stuitnok.

Plaats de pvc beugel om de pvc regenpijp en schuif de regenpijp om de gootuitloop van de dakgoot en trek hem 2cm terug. Deze 2cm speling is nodig, zodat de regenpijp ruimte heeft voor krimpen/uitzetten van de regenpijp. Met de beugels zet u de beugels vast aan de gemonteerde inslagpennen of houtdraadpennen die u eerder heeft gemonteerd.

Wanneer de regenpijp op het riool wordt aangesloten, is het aan te raden om gebruik te maken van een hemelwatersifon. De hemelwatersifon zorgt ervoor dat er een stankafsluiter is en de lucht uit het riool niet via de regenpijp de woning kan binnen dringen. Dit type sifon in vaak alleen verkrijgbaar in de maat 80mm of 100mm. Heeft u gebruik gemaakt van een regenpijp 60mm of 70mm, dan kunt u doormiddel van een inzetverloop overgaan naar 80mm om het aan te sluiten op de sifon.

Pvc regenpijp wel / niet verlijmen

In de regel wordt een pvc regenpijp niet verlijmd. De regenpijp blijft in elkaar zitten doordat u de regenpijp vastzet met beugels aan de muur. Dit geldt ook bij het gebruik van bochten, bladafscheider of andere hulpstukken. Het is wel mogelijk om de regenpijp met hard pvc lijm te verlijmen. Het nadeel als de regenpijp is verlijmd en u hebt een verstopping, dat u dan dient te zagen om de regenpijp uit elkaar te halen.

Vergelijk offertes


Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen