Scheidingswand maken

In deze Kluswijzer wordt uitgelegd hoe u zelf een scheidingswand kunt maken. Op zolder of in de slaapkamer wilt u ruimtes creëren door middel van een nieuw te plaatsen scheidingswand, maar waar moet u tijdens het plaatsen van de scheidingswand op letten en welke materialen heeft u nodig om de scheidingswanden te realiseren. Er zijn verschillende soorten manieren om een scheidingswand te maken, maar de meest voorkomende manier is door gebruik te maken van metal stud profielen of het plaatsen van een hout rachelwerk. In dit onderdeel wordt uitleg gegeven hoe u zelf de scheidingswand kunt bouwen met een hout rachelwerk (meest voorkomende). Stap voor stap laten wij zien waar u op moet letten tijdens het maken van de scheidingswand.

Benodigdheden voor een scheidingswand

De handgereedschappen voor een scheidingswand:

En de bouwmaterialen voor het plaatsen van een scheidingswand:

Zowel de gereedschappen als de bouwmaterialen zijn met één druk op de knop aanschaffen.

Instructievideo scheidingswand maken

Rachelwerk van hout (uitgebreide tips)

Voor scheidingswanden maakt u gebruik van geschaafd vurenhout met een minimale maat van 44x67mm. Zorg ervoor dat u voldoende hout heeft, zodat u tijdens het plaatsen van de scheidingswand niet wordt opgehouden omdat u te weinig materiaal heeft. Daarnaast kunt u bij de meeste bouwmarkten binnen 30 dagen wat u over heeft weer retour brengen.

De volgende stap is het bepalen waar de scheidingswand moet komen. Zowel op de wand, vloer en het plafond plaats u lijnen, zodat u weet waar u de balken moet plaatsen. Plaats de balken volledig waterpas en zorg ervoor dat de balken op de vloer en plafond exact boven elkaar worden geplaatst. Een hulpmiddel dat u hierbij kunt gebruiken is een schietlood. Mocht de muur, plafond of vloer niet volledig waterpas zijn, kunt u achter de balk hardboard plaatsen zodat de balk wel waterpas is. Neem voor dit onderdeel van de scheidingswand de tijd, want als alles niet waterpas is of exact boven elkaar zit, zal dit straks zichtbaar worden in de scheidingswand als de gipsplaten worden gemonteerd.

Voordat u de balken tegen de wand, vloer en het plafond gaat plaatsen, is het aan te raden om aan de onderzijde van iedere balk dichtingsband aan te brengen. Dichtingsband zorgt voor goede geluidisolatie. De balken monteert u met schroeven/pluggen of slagpluggen tegen de ondergrond. De vuistregel is om de balken om de 100cm vast te zetten, maar zet iedere balk altijd met minimaal 3 schroeven vast. Let er wel op of er geen leidingen, dan wel elektra aanwezig is op de plekken waar u de balken wilt gaan plaatsen.

Een deur in de scheidingswand?

Mocht er in de scheidingswand een deur komen, plaatst u hier verticale balken waar het deurkozijn tussen wordt geplaatst. Monteer tussen de zojuist verticale balken een horizontale balk, waar de bovendorpel van het te plaatsen deurkozijn aan gemonteerd kan worden. Schroef het deurkozijn waterpas aan de balken vast. Daarnaast is het aan te raden om tussen de plafondbalk en de balk boven het kozijn extra verticale balken te plaatsen ter versteviging.

Nu kunt u de overige balken gaan plaatsen. Omdat wij in dit voorbeeld uitgaan van gipsplaten met een breedte van 60cm, dient de hart-op-hart afstand tussen de balken 60cm te zijn. Het is mogelijk om de verticale balken om de 30cm te plaatsen. Hiermee wordt de wand steviger. Meestal wordt de 30cm afstand toegepast bij gipsplaten met een dikte van 9,5mm en bij gipsplaten met een dikte van 12,5mm wordt een afstand van 60cm aangehouden. De hart-op-hart afstand is de afstand tussen het midden van de ene verticale balk en het midden van de volgende verticale balk. Er is een uitzondering op; aan de muurkant of deurkant, geldt dit niet. Hier komt de gipsplaat strak tegen aan, waardoor u van de muurbalk tot de het midden van de volgende verticale balk moet meten, anders komt u niet uit met de gipsplaat.

De Balken (verticaal & horizontaal.)

De verticale/horizontale balken zaag u met een afkortzaag af. Let er op dat de balken precies passen, zodat de balk goed gemonteerd kan worden en rust op de vloerbalk. De verticale balk plaatst u door gebruik te maken van lange spijkers die u schuin door de verticale balk in de vloer- of plafondbalk slaat. U kunt de verticale balken ook plaatsen door gebruik te maken van stalen hoeken. Dit kan makkelijker zijn, maar spijkers zijn goedkoper dan de stalen hoeken. De horizontale balken bevestigt u met spijkers aan de verticale balken. Tijdens het plaatsen van de balken raden wij u aan om iedere keer met de waterpas te controleren of alles recht is.

Mocht u op de nieuwe scheidingswand zware materialen monteren, zoals een inbouwreservoir of wastafel, is het verstandig om op deze plek een multiplexplaat van 18mm dik te plaatsen. Dan bent u er zeker van dat de nieuwe scheidingswand het voorwerp kan dragen.

Leidingen aanleggen in de Scheidingswand

Daarnaast kunt u de leidingen aanleggen in de scheidingswand, zoals waterleiding of elektra leidingen, voordat u de wand dicht gaat maakt met gipsplaten. Daarnaast is het aan te raden om de scheidingswanden te isoleren met glaswol, om te voorkomen dat het straks gehorig is.

Specialist nodig? Vergelijk eerst!

Heeft u een specialist nodig om een scheidingswand te maken? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen