Waterleiding Aanleggen

In deze kluswijzer wordt het aanleggen van een waterleiding toegelicht. In de badkamer, het toilet en de keuken krijgt u te maken met waterleidingen. Maar waar moet u bijvoorbeeld op letten tijdens het aanbrengen van de koud- en warm waterleidingen? Hieronder wordt uitgelegd waar u rekening mee moet houden bij het aanschaffen van materiaal voor een waterleiding en het aanleggen van de waterleiding zelf.

Waterleiding maten /  Diameter Waterleiding

Via de waterleiding worden de kranen en het toilet voorzien van water. Niet alle waterleidingen hebben dezelfde diameter. Onderstaand overzicht geeft aan welke diameter voor welke onderdeel aangebracht moet worden voor zowel warm als koud water;

  • Hoofdleiding = diameter 22 mm  ( € 11/M, meerdere meter afnames mogelijk )
  • Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm  ( € 7/M, meerdere meter afnames mogelijk )
  • Douche-, bad- en keukenkraan = diameter 15 mm  ( € 7/M, meerdere meter afnames mogelijk )
  • Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm ( € 6/M, meerdere meter afnames mogelijk )

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van loodgieters in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Type waterleiding aanleggen

Waterleiding aanleggen

Flexibele Waterleiding Aanleggen

Voor de waterleiding wordt eigenlijk altijd een koperen buis gebruikt. Koper is er in 2 uitvoeringen; harde en zachte buis. De harde koperen buis koopt u in lengtes en de zachte variant (ook wel wicu-buis genoemd) is te koop per rol. Het verschil zit hem in de verwerking. De wicu-buis is eenvoudig met de hand te buigen en daarom ideaal voor gebruik in vloeren en muren (flexibeler qua verwerking). Om de harde koperen buis te buigen, heeft u een buigtang nodig.

Daarnaast worden er de laatste tijd steeds meer kunststof buizen gebruikt, in plaats van roodkoperen buis. De voordelen van een kunststof buis zijn dat het goedkoper is en u er sneller mee kunt werken. Een groot nadeel is dat er veel verschillende fabrikanten zijn met ieder hun eigen type kunststof buis. Daarnaast heeft u speciale tangen nodig om de kunststof buizen te verwerken. Bij een grote verbouwing waar veel leidingwerk aangelegd/vernieuwd moet worden, is het financieel interessant om met dit type buis te werken. Informeer wel goed of het type kunststof buis geschikt is voor zowel koud als warm water. Dit wil nog wel eens verschillen.

Samenvattend: Waterleiding koper of Kunststof? Persoonlijk als professionele klussers vinden wij het rode koper horen bij waterleidingen… Dus zouden wij niet snel voor kunststof gaan.

Waterleiding aanleggen in of op de muur

Het mooiste is om het leidingwerk uit het zicht te houden en dus in de muren te verwerken. U moet dan wel rekening houden met een aantal zaken. Op plaatsen waar u niet bij kunt komen zoals in de muur: altijd solderen. Hiermee bent u verzekerd van een waterdichte verbinding. Maak ook zo min mogelijk gebruik van koppelingen. Teken van te voren goed uit hoe de situatie qua leidingwerk moeten worden, voor nu en wellicht voor de toekomst. Wanneer de muren zijn afgewerkt kunt u namelijk niet meer gemakkelijk bij het leidingwerk. Maak ook een tekening waar de leidingen in de muur lopen zodat u weet waar de leidingen zich bevinden. Dit is handig als u later bijvoorbeeld gaat boren in de muren. Vergeet niet om een mantelbuis aan te brengen om de leidingen die in de muur komen. Door temperatuurverschillen zetten leidingen uit en krimpen ze ook. De mantelbuis vangt dit op en voorkomt schade aan het stuc- of tegelwerk.

Als u het leidingwerk op de muur bevestigt bent u flexibel en ziet u meteen wanneer er een lekkage is. Het nadeel is dat het er minder aantrekkelijk uitziet en dat de leidingen in de loop der tijd verkleuren. Deze optie is minder arbeidsintensief.

Waterleiding bevestigen

Zorg ervoor dat de waterleiding op de juiste manier wordt bevestigd. Dit voorkomt het klapperen en doorbuigen van leidingen. Voor het bevestigen van de waterleiding maakt u gebruik van beugels of klemzadels. Bij het aanpassen van de koudwaterleiding, kunt u het beste om de 50-75 cm een bevestigingsbeugel of zadel aanbrengen (ongeacht de diameter van de leiding). Voor de warmwaterleiding ligt dit anders. Een warmwaterleiding heeft met temperatuur verschillen te maken en de roodkoperen leiding zal dus meer uitzetten en krimpen. De afstand tussen de bevestigingspunten moet hier 40 cm zijn, ongeacht de leiding diameter.

Waterleiding verbinden

Komen de waterleidingen in de muur of vloer te zitten? Maak dan gebruik van soldeer koppelingen. Bij het leidingwerk dat zichtbaar blijft en waar u gemakkelijk bij kunt, zijn knelfittingen de manier om het leidingwerk aan te brengen. De koppelingen zijn wel wat duurder maar het werkt veel sneller dan wanneer u alles gaat solderen.

Bekijk hier alle mogelijke soldeer koppelingen en fittingen.

Waterleiding Solderen

Zorg ervoor dat u bij het solderen van waterleidingen de juiste materialen heeft;

Maak de buis op maat (met een pijpensnijder) en verwijder de bramen en haken met een vijl of schuurpapier. Schuur het uiteinde van de fitting goed blank. Daarna schuurt u de buis in de lengte richting. Door de buis zo te schuren ontstaan er kleine krassen. Door de ontstaande krassen kan het soldeer de verbinding in lopen, waardoor er een hechte verbinding ontstaat. Met behulp van thinner maakt u het uiteinde van de koppeling en buis vet vrij. Smeer de uiteindes in met S-39 koper kiwa.

Zet de uiteindes in elkaar en verwarm de buis en koppeling gelijkmatig tot het de juiste temperatuur heeft. Om te weten of u de juiste temperatuur heeft bereikt, kunt u het soldeerdraad tegen de verbinding houden om te zien of het smelt. Is de verbinding op de juiste temperatuur, dan stop u met verwarmen en brengt u het soldeer aan. Het soldeer zal de verbinding intrekken en een waterdichte verbinding is een feit. Laat de koppeling afkoelen en zorg ervoor dat het geheel tijdens dit proces niet beweegt. Tot slot kunt u met een vochtige doek de soldeerresten verwijderen.

Instructievideo hoe te solderen

Knelfittingen

Een knelfitting is een koppelstuk met een wartelmoer en knelring. U snijdt met een pijpensnijder de buis op maat. Dit kan ook met een metaalzaag. Vergeet dan niet om met een vijl of schuurpapier de bramen en haken te verwijderen. Schuif de wartelmoer en knelring (in deze volgorde) over de buis en steek de buis in het koppelstuk. Zorg dat de buis tegen de achterkant van het koppelstuk zit aangeschoven, waarna de knelring en wartelmoer met de hand op het koppelstuk gedraaid kunnen worden. Vervolgens kan met behulp van een steeksleutel de wartelmoer stevig worden aangedraaid. Let op; vast is vast. Wanneer u een knelkoppeling wilt monteren op een wicu-buis, zorg er dan voor dat het uiteinde recht is. Tevens dient u een steunhuls aan te brengen in de wicu-buis omdat deze koperen buis anders te weinig stevigheid biedt.

Waterslagdemper

Wanneer u een kraan (te snel) dicht draait en u hoort een doffe bonk, dan heeft u te maken met waterslag. Waterslag is eenvoudig te verhelpen. Allereerst is het aan te raden om de leidingen goed vast te zetten. Blijft het probleem van de doffe bonk bestaan, installeer dan een waterslagdemper. Een waterslagdemper is een soort expansievat dat het drukverschil opvangt en mag alleen op de koud waterleiding worden gemonteerd. Het is aan te raden om de waterslagdemper te monteren in de buurt van de kraan waarbij het probleem zich voordoet. Bij de aanschaf van een waterslagdemper wordt meestal een T-stuk geleverd om de waterslagdemper te installeren. Waterslag komt vaak voor bij de wasmachine en afwasmachine.

Waterleiding laten aanleggen?

Lukt het u niet en heeft u hulp nodig van een deskundige loodgieter om uw waterleiding aan te leggen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van loodgieters in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

3 Klusreacties

Reactie plaatsen