Asbest Zelf Verwijderen (+ Kostenbesparing)

Asbest Overall / Beschermende Kleding

Asbest zelf verwijderen is een gevaarlijke klus die u in 90% van de gevallen niet zelf kunt en mag doen. Echter wat alle andere sites ( die u richting offerte modules pushen)  niet vertellen: Het kan wel! Asbest verwijderen is wel gevaarlijk en u moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat u geeft asbest vezels inademt. Om te beginnen moeten we kort ingaan op wat asbest precies is en waar u voor op moet passen.  Dan kunnen we uitleggen hoe u dit toch zelf zou kunnen doen.

Geschiedenis Asbest + Waarom is asbest gevaarlijk?

Asbest werd in het verleden door  bedrijven toegepast in onder andere bitumen, verven, lijmen en kit. Dat betekent dat al deze materialen een risico met zich mee brengen. Hier is tegenwoordig geen sprake meer van, aangezien het sinds 1978 niet langer is toegestaan om er gebruik van te maken. En dat wordt dan gelukkig ook niet meer gedaan. Als je kijkt naar waarom asbest gevaarlijk is dan komt het door de asbestvezels die schadelijk zijn als u ze in hoge concentraties inademt. Men geeft wel aan dat de angst voor Asbest soms te groot / paniekerig is. Alleen bij extreme bloodstelling zijn er gezondheidsrisico’s. (Bron)

Asbest Zelf Verwijderen

Masker Asbest 110 Euro

Masker Asbest

Wil je zelf asbest verwijderen, dan moet je altijd eerst toestemming bij de gemeente vragen. (Sloopmelding via het omgevingsloket – OLO) Pas bij goedkeur (wachten duurt wat weekjes) Kunt u zelf de asbest gaan verwijderen:

 • Stap 1: Zorg voor & Draag beschermende kleding.
  • Denk aan een masker met een P3 Filter, gebruik geen standaard mond maskertje. U heeft beter materiaal nodig ( rond de € 110)
  • Gebruik een wegwerp overall en verpak deze na de klus net zo in als het verwijderde materiaal.  (rond de € 40) (Sommige Gemeentes hebben hier gratis pakken voor, informeer hierover bij de gemeente)
  • Gebruik vanzelfsprekend handschoenen en bedek schoenen, etc. (Overall zou dit moeten oplossen)
 • Maak het asbesthoudende materiaal vochtig maar voorkom plassen water.  (als deze opdrogen kunnen immers de vezels in de lucht komen) Een lage drukspuit met handpomp is afdoende.
 • Verwijder vervolgens de asbesthoudende materialen in het geheel, demonteer indien nodig.
 • Plak scherpe randen af met Tape
 • Doe na verwijdering / demontage DIRECT de materialen in PE plasticzak met een dikte van 0,2 mm (dat doen professionele partijen, op Internet zijn ook asbestzakken van 0,1 mm te koop. Gebruik niet standaard plasticzakken of vuilniszakken. Doe niet teveel materiaal in één zak. Wees ruim en zorg dat er voldoende zakken aanwezig zijn. Dit zijn de kosten niet waar u op moet besparen. U pakt al genoeg winst door het zelf te doen.
 • Tape de openingen dicht met bijvoorbeeld Duct Tape en doe er nog een zelfde zak omheen. Tape deze ook luchtdicht.
 • Reinig de werkplek na verwijdering met een industriële stofzuiger. U mag absoluut geen huishoudelijke stofzuiger gebruiken, die zal de vezels alleen maar doen verspreiden. Er zijn via internet  leveranciers te vinden die een industriële stofzuiger met een passend filter, HEPA H14, voor asbestverwijdering verhuren.
 • Let ook op de beschermende kleding die u gebruikt. Die kunt u na de klus, het liefst buiten uitdoen en indien het wegwerp materiaal is ook in de zakken stoppen.
 • Rij naar de milieustraat met de goed gedichte zakken en vraag naar de aparte container voor Asbesthoudend afval. U moet hierbij de verklaring van sloopmelding meenemen ( zie intro ). Vraag bij de aflevering ook een stortbewijs. Met het aanleveren van dit stortbewijs bij de gemeente is uw klus klaar.

Subsidie asbest

Enig tijd geleden was er ook een subsidie beschikbaar voor het laten verwijderen van asbest. Ontdek op de website subsidie asbest verwijderen of er nog een subsidie beschikbaar is of zal komen.

Besparing / Kosten zelf asbest verwijderen

Dit is een klus die u zeer veel geld (duizenden euro’s) kan besparen als u deze zelf doet. Ga indien u dit zelf doe nooit besparen op uw materiaal / veiligheid. Die 300 á 500 Euro die u vervolgens kwijt bent aan deze klus staat in het ‘niet’ met wat specialisten op dit moment rekenen. De prijzen van Asbest verwijderen zijn door de wetgevingseisen door het dak gegaan en veel hoger dan er op de verschillende sites over dit onderwerp staat voorgeschoteld. Daarbij kunnen de professionele partijen pas over een half jaar een plekje in de agenda maken. Dit terwijl u zelf al na een bezoekje aan de gemeente + wachttijd aan de slag kunt.

Indien u deze klus aanpakt willen we u er wel op wijzen dat u meerdere bronnen moet raadplegen rondom de veiligheid. 

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen