KlussenKlussen

Deurslot Vervangen

Deurbel Installeren

Vervangen van een deurslot is hier niet nodig

Sleutels verloren, behoefte aan een veiliger huis voor een keurmerk, of stuk? Stuk voor stuk redenen om een nieuw slot te plaatsen. Zelf je sloten vervangen kan verrassend eenvoudig zijn, als je een regulier slot hebt met de sluiting op een enkel punt. Deze zijn vaak met enkele schroefslagen uit te nemen, en een nieuwe plaats je net zo makkelijk. Ingewikkelder wordt het met sloten die sluitingen hebben op meerdere punten, zoals je steeds vaker op nieuwe deuren ziet.

In deze kluswijzer gaan we in op het vervangen van een slot / deurslot. Wat dus in eerste instantie neerkomt op het verwijderen van een deurslot en het daarna installeren van een nieuw deurslot. Er bestaan verschillende soorten deursloten. Een gewoon insteekslot, een smal insteekslot, een oplegslot, een meerpuntsluiting, een klaviersslot en een espagnolet. Buiten deze standaard sloten zijn er ook nog tal van bijzondere sloten. In een groot deel van de gevallen gaat het bij het vervangen om een deurslot in Nederland om een gewoon insteekslot.

Benodigdheden voor deze klus:

Het verwijderen van een Deurslot

Deze gids gaat op voor het verwijderen van een deurslot waarvan schroeven zichtbaar zijn.

 1. Verwijder de schroeven
 2. Verwijder de deurkrukken / deurknop
 3. Verwijder de schroeven die zichtbaar zijn geworden na het verwijderen van de deurknoppen.
 4. Pak het volledige binnen slot en trek dit slot eruit.

Indien er geen schroeven zichtbaar zijn (een deurslot zonder zichtbare schroeven) zullen dezelfde stappen ongeveer genomen moeten worden alleen moet je dan een knopje indrukken of een rondje ergens indrukken met een pinnetje.

Het installeren (vervangen) van een Deurslot

Bij het vervangen van het deurslot is het de beste optie om met de uitgenomen deurslot naar een doe het zelf zaak te rijden. (Bekijk ook ons handige kaartje) En vervolgens precies hetzelfde formaat slot (vaak een standaardmaat) te kopen. Ook is het mogelijk om deze natuurlijk vantevoren goed op te meten met een meetlat.

Het installeren van de deurslot is vervolgens een zeer makkelijke klus:

 1. insteekslot

  Standaard Insteekslot

  Maak de deur rondom het uitgenomen insteek slot bij het verwijderen van het deurslot goed schoon. Dit kan ook met een schuurpapiertje met een fijne korrel.

 2. Pak het insteek slot uit de verpakking.
 3. Plaats het nieuwe insteekslot in de deur.
 4. Schroef het slot erin
 5. Zet de deurklinken
 6. Schroef de deurklinken vast (Dit kan via allerlei methodieken, ligt volledig aan de deurklink)
 7. Of de klus is klaar of u moet alleen nog de sluitplaat erbij monteren (deze moet u in de muur schroeven / vervangen)

Extra mogelijkheden en tips

Als je slot niet stuk is, maar je wilt wel een hogere veiligheid, kan je er ook voor kiezen om niet je sloten te vervangen, maar er een slot bij te zetten. Dat is vaak veel makkelijker en goedkoper om te doen. Goed hang- en sluitwerk is de eerste verdedigingslinie tegen inbrekers: daarom wordt er scherp op gelet als je je woning laat keuren op inbraakveiligheid. Als je goed scoort, kan dat schelen in verzekeringspremies. Laat je dus goed informeren en kies voor sloten en slotenmakers die gecertificeerd zijn.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen