In deze kluswijzer wordt uitgelegd hoe u zelf een muur of wand kunt plaatsen van celbetonblokken ook wel Ytongblokken of gipsblokken genoemd. Ook gaan we uitgebreid in op het lijmen van de gipsblokken. Dit type wanden kan overal in de woning worden toegepast. Het grote voordeel van celbetonblokken is dat het snel te verwerken is en licht in gewicht zijn. Daarnaast is het onbrandbaar en schimmelbestendig en heeft het een isolerende werking.
Welk maat celbetonblok heeft u nodig
Er zijn verschillende diktes in de markt te verkrijgen. Maar welk type celbetonblok heeft u voor uw wand nodig. De dikte 5cm wordt gebruikt bij het maken van een badombouw. Bij scheidingswanden gebruikt u 7cm of 10cm dikte. Als u aan de wand zware voorwerken zoals een badmeubel of grote wastafel wilt plaatsen, gebruikt u de 10cm dikke celbetonblokken. Wanneer aan de wand geen zware voorwerpen komen te hangen, is de 7cm uitvoering meer dan voldoende.
Materialen voor het gipsblokken plaatsen
-
celbetonblokken
- blokkenlijm
- lijmkam
- Zaag
- U-profiel kunststof (bij een houtenvloer gebruik een balk die even dik is als de blokken)
- bouwschuim (ook wel pur-schuim genaamd)
- Stelprofielen
- Wetselkoord
- Troffel
- waterpas
- metselkuip
- Veerankers
- Roestvrij schroeven of bij beton schroeven en pluggen (vastzetten veerankers)
- Accuschroef boormachine
Meer uitleg nodig over gereedschappen? Bekijk ons gereedschap overzicht.
Berekenen van het aantal celbetonblokken en lijm
In deze berekening wordt uitgegaan van de standaard maat 60x20cm van de celbetonblokken. Tevens worden het verbruik per m2 aangegeven. Ideaal als u gipsblokken moet lijmen maar de lijm nog niet hebt aangekocht.
- Celbetonblok dikte 5cm – 8,2 blokken per m2 – 1,3kg lijm per m2
- Celbetonblok dikte 7cm – 8,2 blokken per m2 – 1,8kg lijm per m2
- Celbetonblok dikte 10cm – 8,2 blokken per m2 – 2,6kg lijm per m2
Het plaatsen van de celbetonblokken
Hier wordt stap voor stap uitleg gegeven hoe u een muur van celbetonblokken maakt;
-
Maak de wanden, plafond en vloer schoon waar de muur van celbetonblokken wordt geplaatst. Plaats het U-profiel waterpas op de vloer, want celbetonblokken kunnen niet direct op een betonnen vloer worden aangebracht. Het U-profiel wordt met schroeven (pluggen gebruiken bij een betonvloer) vastgezet. Let op dat er geen leidingen in de vloer aanwezig zijn, zoals vloerverwarming, waterleiding of elektra, op de plaatsen waar u gaat schroeven. Zowel de vloer als de te bouwen muur van celbetonblokken, werken allebei en hierdoor kunnen schuren ontstaan wanneer het direct op de ondergrond wordt gezet zonder gebruik te maken van een U-profiel. Ook aan de zijkanten en bovenzijde van de te bouwen celbetonblokken muur houdt u een afstand van 10mm. Dit wordt opgevuld met bouwschuim (pur-schuim).
Bij een houtenvloer, gebruikt u geen U-profiel, maar een houtenbalk die even dik is als de maat van de celbetonblokken. Aan de onderzijde van de balk, plakt u dichtingsband. - Zet tegen de wand waar de celbetonblokken muur haaks op komt te staan een stelprofiel. Doormiddel van schroeven bevestigt u dit profiel waterpas tegen de wand. Met behulp van een stelprofiel , zorgt u er namelijk voor dat de wand waterpas (recht) komt te staan. Mocht de te plaatsen celbetonblokken wand niet tussen twee muren twee komen, maar eindigt dit midden in de ruimte, brengt u aan het einde van de te plaatsen wand een stelprofiel aan, van de vloer tot aan het plafond. Op de stelprofielen tekent u de laagmaat uit. Voor de voeg wordt meestal een dikte van 3mm berekend. Alleen bij de eerst laag hoeft u geen voeg te berekenen, want deze wordt zonder lijm in het profiel geplaatst, zoals aangegeven in het filmpje.
- Plaats metselkoord en maak de blokkenlijm aan, volgens de gebruiksaanwijzing die op de verpakking staat. Plaats het eerste blok in het U-profiel en zorg er voor dat er een ruimte van 10mm aanwezig is, tussen de wand het celbetonblok. Smeer het uiteinde van dit blok in met lijm, waar het volgende blok tegen aankomt. Met behulp van een troffel brengt u de lijm aan, die vervolgens wordt verdeeld met de lijmkam. Hierna kan het volgende blok er tegen aan worden geplaatst, waarna de overtollige lijm met de troffel weg gehaald kan worden. Voor de resterende blokken, herhaalt u het bovenstaande tot het uiteinden. Tijdens het plaatsen van de blokken is het aan te raden om meerdere malen controleren of de celbetonblokken waterpas staan. Bij het laatste blok van deze laag, gebruikt u een grove zaag om het celbetonblok op maat te maken. Houdt hier ook rekening met de 10mm tussen de nieuwe en de bestaande wand.
- Plaats het metselkoord op de juiste hoogte, zoals u die heeft afgetekend op de stelprofielen. Hierna smeer u eerst de bovenzijde van de wand in met lijm. De lijm met een troffel aangebracht op de wand, waarna het met de lijmkam wordt verdeeld. Omdat de blokken in verband op elkaar worden geplaatst (voor de stevigheid), begint u met een kleiner blok, waardoor er een minimale overlap van 10cm gerealiseerd kan worden. Met een licht schuivende beweging, plaats u het blok op de wand. Hierna smeer u de kopse kant van het blok weer in met lijm, zodat het volgende celbetonblok er tegenaan kan worden geplaatst. Dit proces blijft u nu herhalen tot de wand klaar is. Bij punt 5 staan wel een aantal belangrijke punten waarop u moet letten.
- Belangrijke tips; Blijf meten met de waterpas of de blokken/muur wel recht blijft. Zodra u een blok heeft geplaatst, meteen de overtollige lijm verwijderen. Daarnaast bij iedere 3de rij, een veeranker aanbrengen tussen de bestaande en de nieuwe muur. Zorg ervoor dat er altijd 10mm tussen de bestaande wand en de nieuwe wand zit. Deze afstand moet ook aan de bovenkant worden aangehouden (tussen de wand en het plafond). Zodra de lijm volledig droog is, kunt u met behulp van pur-schuim (bouwschuim) de ruimtes bij de wand en plafond opvullen.
Een hoek maken
Als de muur korter is dan 75cm, kunnen de wanden met elkaar vertand worden. Wanneer de muur langer is dan 75cm, bouwt u 2 afzonderlijke wanden die met veerankers worden verbonden.
Celbetonblokken wand afwerken
Zodra de wand klaar is, kan er begonnen worden met het afwerken ervan. U kunt de wand gaan stukadoren, behangen, betegelen, etc. Bij de ruimtes waar pur-schuim is gebruikt, brengt u nadenband aan. Op mijnkluswijzer.nl staat beschreven hoe u zelf kunt behangen, betegelen of stucen.
Instructie video celbetonblokken plaatsen
Gipsblokken zijn NIET hetzelfde als Ytong, ihb door de vertanding…