Glasvezelbehang Aanbrengen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven hoe u zelf glasvezelbehang kunt aanbrengen op uw muur/wand. Het aanbrengen van glasvezelbehang is eenvoudiger dan u zou denken. Glasvezelbehang heeft de eigenschappen dat het stootvast, onderhoudsarm, overschilderbaar is en meteen een strak resultaat laat zien. Vanwege deze eigenschappen van glasvezelbehang wordt het veel toegepast in ruimtes/gebouwen die intensief gebruikt worden (bijvoorbeeld kantoren/ziekenhuis). Hieronder wordt stap voor stap beschreven hoe u zelf glasvezelbehang aanbrengt.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Instructievideo glasvezelbehang / glasvliesbehang aanbrengen

Welke materialen en gereedschappen heeft u nodig

  1. Glasvezelbehang
  2. Glasvezelbehang lijm
  3. Kwast en vachtroller
  4. Voorstrijk/fixeermiddel (indien nodig)
  5. Kunststofspatel en rubberen roller
  6. Stanleymes en metalen liniaal

Zoekt u meer info over gereedschappen? Bekijk ons volledige gereedschappen overzicht.

Ondergrond voor glasvezelbehang

De muur of wand waarop u glasvezelbehang gaat aanbrengen, moet vlak, schoon, droog- en vetvrij zijn. Als er in de muur gaten of scheuren zitten, dient u deze eerst te repareren. Bekijk hiervoor het onderdeel “Binnenmuur repareren“. De muren kunt u schoonmaken met water, waar u een klein beetje ammonia toevoegt.

Als u te maken heeft met sterk zuigende ondergrond, dient u de muur voor te behandelen met voorstrijk. De voorstrijk zorgt ervoor dat de zuigende eigenschap van de muur wordt verminderd. Hierdoor zal de glasvezellijm niet zijn kracht verliezen en het aan te brengen glasvezelbehang goed op de muur hechten en niet loslaten.

Tot slot kunt u wanden of muren tegenkomen met een poederende ondergrond. Dit type ondergrond kunt u behandelen met fixeermiddel om een goede hechting te krijgen. Wel dient u eerst de muur grondig te wassen voordat u het fixeermiddel gaat aanbrengen.

Glasvezelbehang aanbrengen

Nu u de muur (ondergrond) klaar is om glasvezelbehang aan te brengen, gaat u de banen op maat maken. De lengte van de baan is de gewenste lengte plus 10cm extra. De banen zijn iets langer om ervoor te zorgen dat het mooi aansluit op de muur. Het teveel aan glasvezelbehang verwijdert u nadat de baan strak op de muur is aangebracht.

Breng met behulp van een vachtroller de glasvezellijm ruim aan op de muur. Met de kwast kunt u de glasvezellijm aan de onderkant/bovenkant van de muur en in de hoeken aanbrengen. De lijm brengt u per baan op de muur. Zorg ervoor dat u iets breder aanbrengt dan de baan breed is. Let er ook op dat u glasvezelbehang niet kunt nalijmen, als het op de wand is aangebracht. Doet u dat wel, is het risico zeer groot dat als u de muur daarna gaat schilderen, de verflaag gaat barsten of er schilfers zichtbaar worden. Dit komt het eindresultaat niet ten goede.

Als de lijm op de wand is aangebracht, kunt u de eerste baan glasvezelbehang aanbrengen. U dient ervoor te zorgen dat het glasvezelbehang goed in de glasvezellijm wordt gedrukt. Met behulp van een kunststofspatel verwijdert u de luchtbubbels die onder het behang zitten. Werk hierbij van binnen naar buiten. Met een gladde rubberen roller kunt u de zijkant van het glasvezelbehang extra aandrukken. Aan de bovenkant en onderkant verwijdert u met behulp van een liniaal en een stanleymes het teveel aan behang.

Nu kunt u het gedeelte voor de volgende baan gaan lijmen, waarna u het behang kunt aanbrengen op de muur. Deze baan dient u tegen de bestaande baan aan te brengen. Het is niet de bedoeling dat de banen overlappen met elkaar.

Bij hoeken en kanten plakt u minimaal 10cm glasvezelbehang door. Om ervoor te zorgen dat u een rechte hoek krijgt, zal de volgende baan overlappend worden aangebracht. Daarna snijdt u met het stanleymes de 2 lagen dubbel door.

Glasvezelbehang verven

Lees op de verpakking van de glasvezellijm wat de droogtijd is, voordat u de wand een kleur kunt geven. Vaak is het zo dat het glasvezelbehang na 24uur geverfd kan worden. Met standaard muurverf kunt u de wand verder naar uw smaak afwerken. Zoals hierboven als is aangegeven moet u glasvezelbehang niet nalijmen. Dit kan tijdens het schilderen schilfers geven of dat de verf barsten gaat vertonen. In het onderdeel “Muur schilderen” staat beschreven hoe u een muur kunt schilderen.

Glasvezel behang verwijderen

Glasvezelbehang kunt u verwijderen door een aantal inkepingen in het behang te maken. De inkepingen zorgen ervoor dat er water onder het glasvezelbehang laag kan komen, waardoor het los zal gaan zitten. Hiervoor kunt u ook gebruikmaken van een speciale behangperforator.

Als de inkepingen in het behang zijn aangebracht, kunt u de gehele wand gaan inweken met een mengsel van heet water met daarin afwasmiddel of speciale behangverwijderaar. Daarnaast is het ook mogelijk om een behangafstomer te gebruiken die in iedere bouwmarkt te huren is.

Laat het goed intrekken en begin daarna voorzichtig met behulp van een plamuurmes het glasvezelbehang los te steken. Wanneer u tijdens het afsteken merkt dat het zeer stroef gaat, dan is het nog niet goed doorgeweekt en kunt u de wand of die plekken extra laten inweken.

Vergelijk offertes

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen