Coax Aansluiting TV

Man Vrouw Coax Kabel

coax aansluiting tv man en vrouw

In deze kluswijzer wordt beschreven hoe u zelf aansluitingen in huis kunt maken voor tv/audio. Moet u alles nog verbouwen en zit er in de woonkamer alleen aansluiting voor tv/radio, dan is het verstandig om een aanlegplan te maken. Waar wilt u overal tv/radio aansluitingen hebben? Vaak kiest men ervoor om in iedere slaapkamer een tv/audio aansluiting aan te leggen. Tegenwoordig willen de kinderen bijvoorbeeld een televisie op zijn/haar kamer. Dan heeft u in de toekomst geen last van coaxkabels die los door de kamers lopen, wanneer er op iedere slaapkamer een tv/audio aansluiting aanwezig is.

Een Coax Kabel kopen

Voor de aankoop van een Coax kabel raden wij om bij een specialist te kijken die groot zijn geworden door normale prijzen te hanteren. Bij veel andere winkels zijn de prijzen te hoog voor dit product.

TV Aansluiting maken

U wilt meerdere tv/audio contactdozen in huis aanleggen, dan maakt u gebruik van een coax verdeler of splitter. Met een coax verdeler, splitst u het signaal op en trekt een coax kabel, naar iedere ruimte waar u een tv/radio aansluiting wilt hebben. De coaxkabel die u hiervoor gebruikt, is de satelliet coaxkabel 75Ohm (zware kwaliteit). De coaxkabel in iedere ruimte aangesloten op een coax contactdoos. Hierbij maakt u gebruik van een einddoos. Wilt u vanaf deze coax contactdoos met een kabel naar een volgend tv/audio punt gaan, dan dient u gebruik te maken van een rijgdoos. Let hier wel goed op, omdat verkeerd gebruik van rijgdoos/einddoos, signaal verlies (minder scherp beeld) kan geven. Tevens dient u de coaxkabel te strippen en ervoor te zorgen dat het buitenmantel van de kabel niet het koperen pinnetje kan raken. Dit geeft namelijk ook signaalverlies.

Coax kabel aansluiten (Contactdoos)

Er zijn 2 soorten coaxkabel te verkrijgen, maar welke moet u gebruiken? Vanaf de contactdoos naar de tv/audio, maakt u gebruik van de standaard coaxkabel 75Ohm. Daarnaast is er een zwaardere coaxkabel verkrijgbaar, ook wel satellietkabel genoemd. De satellietkabel is ook 75Ohm, maar beschermt het signaal beter tegen invloeden van buitenaf en kan beter tegen knikken. De satelliet coaxkabel raden wij aan om te gebruiken voor het aanleggen van coax contactdozen. Omdat er dan meestal langere afstanden worden overbrugd, wordt signaal verlies zoveel mogelijk voorkomen.

Coax aansluiting tv man of vrouw

Coax Connector Coax Kabel zijde ‘Man’ Coax Kabel Zijde ‘Vrouw’
Terugverloopstekker - Coax male - IEC Female Coax Man Coax Vrouw
IEC Male (Man) Naar IEC Female ( Vrouw) De Male Zijde (man) De Female Zijde (vrouw) 

Er zijn 2 type coax stekkers, namelijk man/vrouw. De mannelijke coax stekker is te herkennen aan het pinnetje. De vrouwelijke coax stekker heeft een gaatje. Wanneer u de coax kabel aan de coax stekker wilt monteren, zorgt er dan voor dat de buitenmantel en het koperen pinnetje van de coaxkabel niet met elkaar in contact kunnen komen. Dit geeft namelijk signaalverlies waardoor het beeld/geluid minder van kwaliteit zal zijn.

Antenneversterker

Wanneer u grote afstanden (meestal langer als 20meter) moet overbruggen of er zijn veel tv/audio aansluiten, dan kan dit signaalverlies geven. Om het signaalverlies tegen te gaan, kunt u gebruik maken van een antenneversterker. In de meeste bouwmarkten/doe-het-zelf zaken kunt u een antenneversterker aanschaffen. De plaats waar de antenneversterker komt, is zeer belangrijk. Plaats de antenneversterker zo dicht mogelijk bij het punt waar de coaxkabel het huis in komt. Hierdoor gaat u een goed signaal versterken. Wanneer u de antenneversterker zou plaatsen als er al een aantal opsplitsingen zijn geweest, gaat u een minder signaal versterken, waardoor het beeld alleen maar slechter kan worden. De plaats waar de antenneversterker komt, is dus van groot belang.

Slecht beeld oplossen

Er zijn een aantal oorzaken waardoor u slecht beeld kunt hebben. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken van slecht beeld (signaal):

  • Plaats antenneversterker: Zorg ervoor dat de antenneversterker zo dicht mogelijk bij binnenkomst van de coaxkabel in huis, wordt geplaatst.
  • Coax stekker: De coaxkabel is niet goed aangesloten. De metalen buitenmantel maakt contact met het koperen pinnetje van de coaxkabel.
  • Knik coaxkabel: Er zit een knik (breuk) in de coaxkabel.
  • Rijgdoos/einddoos: Verkeerde contactdoos gebruikt.

Coax kabel laten aansluiten? Vergelijk elektriciens!

Lukt het u niet om uw coax kabel aan te sluiten? Schakel dan een elektricien in. Maar wat zijn de kosten? Vul gratis het onderstaande formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van elektriciens in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen