Kapotte tegel vervangen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf een vloertegel of wandtegel in het toilet of badkamer kunt vervangen. Is er iets hards op de vloertegel gevallen of zit er een scheur in de wandtegel, dan hoeft u niet alle tegels te vervangen. Kapotte tegel vervangen wordt hieronder stap voor stap beschreven. Wel wordt uitgegaan dat u reserve tegels heeft. Bij de aanschaf van tegels is ons advies om altijd wat extra tegels aan te schaffen, mocht er een tegel kapot gaan. Dan hebt u altijd dezelfde tegel en wordt kleur verschil in de wand of vloer voorkomen.

Welke materialen en gereedschappen bij kapotte tegel vervangen

 • Tegellijm (poeder/kant-en-klare)
 • Voegmiddel (zelfde kleur als de bestaande wand/vloer)
 • Lijmkam (tegellijm aan te brengen)
 • Mixer voor de boormachine (tegellijm/voegmiddel aan te maken)
 • Emmer (om tegellijm en voegmiddel in aan te maken)
 • Oude schroevendraaier (voegen uitkrabben of dremel gebruiken)
 • Hamer en beitel (kapotte tegel te verwijderen)
 • Voegrubber (voor het voegen)
 • Spons (voor het voegen)
 • Troffel (om de tegellijm op de lijmkam aan te brengen)
 • Veiligheidsbril/werkhandschoenen (tijdens het verwijderen van de tegel te dragen)

De kapotte tegel vervangen

Verwijder de voeg om de beschadigde tegel die u gaat vervangen. Met een oude schroevendraaier of dremel kunt u de voeg verwijderen. Daarna kunt u met behulp van een beitel en hamer de kapotte tegel uit de wand of vloer halen. Draag voor uw eigen veiligheid werkhandschoenen en een veiligheidsbril, want de scherven van de tegel zijn namelijk vlijmscherp. Tot slot verwijdert u ook de oude lijm die op de wand/vloer zit met de beitel en hamer.

Nieuwe tegel aanbrengen

Zorg ervoor dat de ondergrond droog en stofvrij is. U kunt nu met behulp van de mixer op de boormachine de tegellijm aanmaken zoals op de verpakking staat beschreven. Lijm de achterzijde van de tegel in met tegellijm en breng deze aan op de wand of vloer. Zorg ervoor dat de voegen rondom de tegel dezelfde afstand hebben. Verwijder direct na het plaatsen van de tegel met de oude schroevendraaier de overtollige lijm uit de voegen, zodat u voldoende ruimte heeft om de nieuwe voeg aan te brengen.

Nieuwe voeg aanbrengen

Nadat de tegellijm is uitgehard (meestal na 24uur), kunt u de voeg gaan aanbrengen. Maak het voegmiddel aan zoals op de verpakking staat beschreven. Zorg er wel voor dat u hetzelfde voegmiddel gebruikt om kleurverschil zoveel mogelijk te beperken.

Met behulp van het voegrubber, wordt het voegmiddel aangebracht op de wand. Door het voegrubber diagonaal te bewegen, wrijft u het voegsel in de voegen, ook wel inwassen genoemd. Zodra alle voegen zijn voorzien met voegmiddel, kan met een lege voegrubber, het overtollige voegmiddel verwijderd worden.

Zodra het voegmiddel droog is, is het voegmiddel stevig genoeg om met behulp van de spons de wandtegels schoon te maken. Zorg ervoor dat de spons niet te nat is en maak de spons vaak schoon in een emmer met water. Wanneer u de gehele wand schoon heeft gemaakt, gaat u met een droge doek over de wandtegels om het laatste voegmiddel resten te verwijderen.

Over ons

Reactie plaatsen