Hemelwaterafvoer plat dak

In dit onderdeel wordt Mijnkluswijzer wordt beschreven hoe u zelf bij een plat dak het regenwater kunt afvoeren. Hierbij kunt u denken aan het pla tdak van de woning, schuur of garage. Omdat je bij een platdak geen dakgoot hebt, wordt het hemelwater (HWA) op een andere wijze afgevoerd. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe u zelf de hemelwaterafvoer kunt maken, met welke spullen en waar u op dient te letten.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Welke materialen heeft u nodig bij hemelwaterafvoer plat dak

Een kiezelbak en staduitloop zijn er in verschillende materialen. Zo zijn ze verkrijgbaar in lood, aluminium en pvc. Kiezelbak van Lood of aluminium wordt meestal gebruikt bij en plat dak met bitumen dakbedekking. Het is dan wel aan te raden de kiezelbak voor te behandelen met een Quick Primer. De Quick Primer zorgt ervoor dat de bitumen dakbedekking hecht op de kiezelbak, zodat er geen lekkage kan ontstaan. Een pvc kiezelbak wordt meestal gebruikt bij een kunststof dakbedekking.

Het monteren van de kiezelbak

Bij dit voorbeeld wordt uitgegaan van een loden kiezelbak op een bitumen dak van een schuur. Voor kleine daken kunt u een kiezelbak met de maat 60x80mm gebruiken en voor grotere daken 60x100mm. De kiezelbak behandelt u met primer (Quick Primer, meestal spuitbus geschikt voor bitumen) waarna u de dakbedekking er overheen kunt aanbrengen met een brander of föhn. Zorg er wel voor dat de opening van de kiezelbak open blijft. Tot slot is het aan te raden om een bladvanger in de kiezelbak te plaatsen die geschikt is voor kiezelbakken. Deze passen er namelijk strak in en blijven hierdoor op hun plek zitten. Hiermee voorkomt u dat vuil en bladeren in de hemelwaterafvoer (regenpijp) terecht kan komen met als gevolg verstopping.

Stadsuitloop plaatsen

Bij een stadsuitloop kunt u kiezen tussen een loden en pvc uitvoering. In beide gevallen wordt deze over de uitloop van de kiezelbak geschoven. De stadsuitloop wordt niet verlijmd of gekit en zit er dus los op. Doorgaans wordt bij een schuur een stadsuitloop gekozen waarop u een 80mm regenpijp aangesloten kan worden. Doordat de regenpijp wordt vastgezet, blijft de stadsuitloop op zijn plek zitten.

Plaatsen van de regenpijp

Zorg ervoor dat de regenpijp (bijvoorbeeld pvc) niet strak tegen de stadsuitloop wordt geplaatst. Pvc zet uit en krimpt, afhankelijk van de weersomstandigheden. Een uitsparing van 1 cm is voldoende om de pvc-buis de ruimte te geven zodat het kan werken. Binnen 1 meter van de stadsuitloop is het aan te raden om een beugel te plaatsen waarmee u de regenpijp vastzet aan de muur. De andere beugels kunnen 1,5 meter van elkaar worden geplaatst. Stel dat u werkt met bochten, worden deze ook niet verlijmd.

Beugels zijn er in 3 uitvoering; met pen en zonder pen en de omega uitvoering. Voor de uitvoering zonder pen heeft u altijd een klemnok en houtdraadpen nodig. Met een boor maakt u een gat in de muur waar u een plug plaatst. Vervolgens kunt u de pen erin slaan of de houtdraadpen erin draaien. De houtdraadpennen zijn er in verschillende lengtes, afhankelijk van uw situatie. Bij de omega beugel wordt de regenpijp strak tegen de muur geplaatst.

Tot slot sluit u de regenpijp aan op het riool. Mocht u last hebben van rioollucht bij de regenpijp die vervolgens het huis binnen dringt, is het aan te raden om een sifon te plaatsen die ook verkrijgbaar is in de diameter 80mm. Een sifon is daarnaast ook zelf te maken met behulp van bochten. Zodra u met pvc in de grond werkt, dient u wel pvc-lijm te gebruiken. Voordat u de lijm aanbrengt, ontvet u eerst de pvc delen (pvc reiniger). Vervolgens brengt u de pvc-lijm aan met een kwastje en houdt dit circa 20 seconden vast. Vervolgens kunt u de overtollige lijm verwijderen met een oude doek. De lijmverbinding moet nog 24 uur uitharden voordat de regenpijp in gebruik kan worden genomen.

Vergelijk offertes


Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen