Keukenboiler aansluiten

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf een keukenboiler kunt plaatsen of aansluiten. Het voordeel van een keukenboiler is dat u meteen warmwater heeft. Als het warmwater vanuit de cv-ketel moet komen, duurt het meestal 30 seconde voordat het water uit de kraan warm wordt. Met een keukenboiler heeft u dit niet en waardoor er minder water wordt verbruikt. Het nadeel van een keukenboiler is dat het ruimte inneemt in keukenkast (niet bij een plintboiler), energieverbruik wat hoger zal zijn en er soms een aparte stroomgroep aangelegd dient te worden. Hieronder worden de verschillende uitvoeringen van de keukenboiler besproken en hoe u zelf de keukenboiler kunt plaatsen of aansluiten. Dit is een relatief eenvoudige klus.

Keukenboiler Kopen / Aanschaffen ( Meest Verkocht )

Belangrijk om te weten is dat je bij de aankoop van een boiler altijd een aparte aansluitset moet kopen. Verkijk je dus niet op de prijs van deze artikelen want er komt dus altijd rond de € 45,- bovenop de prijs van boiler zelf. Het is wel zo handig als je een boiler gaat kopen om direct de aansluitset erbij te bestellen en het liefst natuurlijk ook nog eens bij dezelfde winkel. Wij zijn echt tientallen webshops langs gegaan voor de mogelijkheden op dit vlak. ( In combinatie met goede prijzen en ratings) En zie hier: De ultieme keukenboiler koop tabel! 

Boiler De Aansluitset Opties / Toelichting van de Boiler Prijs & Kopen
Boiler-plieger inventum-plieger-aansluitset Aanrader: 

Plieger Keukenboiler – Close-in – Koperen ketel – 10 liter – 2000 Watt

Aansluitset 12 mm- Voor Plieger & Inventum Boilers

Aanrader:

Plieger Boiler +/-  € 140Aansluitset +/- € 45 
Daalderop-Boiler daalderop-aansluitset Daalderop Close in-Boiler – 10 liter – 2200 Watt

Boiler Aansluitset 3/8″ – voor o.a. Itho Daalderop Boilers

Daalderop Boiler +/-  € 215

Aansluitset +/- € 45

Inventum-boiler inventum-plieger-aansluitset Inventum edr 10 close-in keukenboiler

Aansluitset 12 mm- Voor Plieger & Inventum Boilers

Inventum Boiler +/- € 240

Aansluitset +/- € 45 

Bekijk ook dit overzicht waarin de 10 meest verkochte keukenboilers van dit moment staan. De prijs van gemiddelde nieuwe keukenboiler loopt van 50 tot 200 euro, waarbij het gemiddelde ligt op zo’n 120 Euro.

Stappenplan keukenboiler aansluiten

Bij het plaatsen van de keukenboiler, gaan wij uit van een close-in keukenboiler die in het keukenkastje onder de kraan wordt geplaatst. Als u een keukenboiler wilt plaatsen, dan heeft u altijd een aansluitset (zie bovenstaande tabel) erbij nodig. Deze wordt in de meeste gevallen niet bij de keukenboiler geleverd en dient u apart aan te schaffen.

Wanneer de keukenboiler op dezelfde groep komt als de afwasmachine kunt u 2 dingen doen:

 1. een nieuwe groep aanleggen vanuit de groepenkast voor de keukenboiler of
 2. gebruik maken van een CombiSwitch. De CombiSwitch is een schakelaar waarop de keukenboiler en afwasmachine zijn aangeschoten, die de keukenboiler tijdelijk uitschakelt op het moment dat de afwasmachine aan het opwarmen is. Hierdoor kunt u de beide apparaten op dezelfde groep aansluiten. Dit scheelt naast geld ook minder gedoe omdat u geen nieuwe groep hoeft aan te leggen.

De boiler aansluiten

 1. Draai de waterleiding dicht. In de meeste gevallen zit de kraan van de waterleiding in de meterkast.
 2. Monteer het T-stuk uit de aansluitset op een hoogte van circa 50cm op de koud waterleiding (water toevoer). Met behulp van een pijpensnijder kunt u het stuk waterleiding verwijderen. Draai de knelfittingen vast op de waterleiding met behulp van een steeksleutel. Vast is vast.
 3. Op het T-stuk sluit u vervolgens een stukje roodkoperen buis aan van circa 7cm. Ook deze knelt u vast met de steeksleutel. Aan het uit einde van dit stukje koperen leiding wordt de inlaatcombinatie bevestigd. De trechter van de inlaatcombinatie moet naar beneden wijze.
 4. Op de afvoer van de wasbak tekent u af waar het kruisstuk dient te komen. Het kruisstuk dient lager te zitten dan de inlaatcombinatie. Zorg er voor dat u niet te veel weg haalt van de afvoerbuis.
 5. Verbindt vervolgend de inlaatcombinatie en het kruisstuk met elkaar door een meegeleverde slang uit de aansluitset. U dient er wel voor te zorgen dat de slang een lus maakt. Deze dient namelijk als stankafsluiter. Doet u dit niet, zult u een rioollucht krijgen in het keukenkastje.
 6. Sluit vervolgens de flexibele slang met de meegeleverde fiberringen aan tussen de inlaatcombinatie en de waterinvoer van de keukenboiler. In de handleiding van de keukenboiler staat dit duidelijk aangegeven.
 7. Een andere flexibele slang wordt geplaatst tussen de water uitvoer van de keukenboiler en de buis van de kraan waar de warmwater poot van de kraan. In de meeste gevallen zit deze aan de linkerkant.
 8. De laatste flexibele slang wordt geplaatst tussen het T-stuk van de koudwater toevoer en de koudwater poot van de kraan.
 9. Tot slot draait u de hoofdkraan in de meterkast weer open. Daarnaast dient u de inlaatcombinatie ook open te draaien. Zet de keukenkraan helemaal open op de stand dat er warmwater komt. Deze is nu natuurlijk niet warm, maar hierdoor wordt de keukenboiler gevuld. Zodra er water uit de kraan komt, is de keukenboiler gevuld. Tot slot steekt u de stekken van de keukenboiler in het stopcontact.

LET OP: In de handleiding staat beschreven welke handelingen u nu nog dient te doen. Het komt voor dat u na circa 1uur de keukenboiler in zijn geheel leeg dient te maken. De keukenboiler is leeg wanneer er koud water uit de kraan komt. Vaak moet dit 3x gedaan worden, voordat u het warme water van de keukenboiler kunt gaan gebruiken.

plaatsenBoiler

Hot-fill of cold-fill keukenboiler

U kunt kiezen tussen een hot-fill keukenboiler en een cold-fill keukenboiler. Het verschil zit hem in de aanvoer van het water. Bij de cold-fill keukenboiler wordt de keukenboiler aangesloten op de koud waterleiding. De cold-fill keukenboiler warmt het water in zijn geheel op. Dit is anders bij een hot-fill keukenboiler. In deze situatie is de keukenboiler aangesloten op de warm waterleiding en wordt gevoed door de cv-ketel. Zodra u de kraan opendraait krijgt u meteen warmwater en het warme water vanuit de cv-ketel komt in de boiler terecht. Hierdoor hoeft de hot-fill keukenboiler alleen het water op temperatuur te houden en verbruikt minder stroom.

Maar welke type past nu het beste bij uw thuis situatie. Als u vaak zeer kort warm water gebruikt, is een cold-fill boiler aan te raden. Als u vaak veel warm water nodig heeft per keer, dan kunt u beter kiezen voor de hot-fill keukenboiler. Bij kort warm water gebruik, heeft de hot-fill keukenboiler moeite om het water op de juiste temperatuur te krijgen. Dat komt omdat de cv-ketel meestal na 30 seconden warm water levert. Bij kort gebruik komt er dus voornamelijk koud water in de hot-fill keukenboiler die dit na de gewenste temperatuur dient op te warmen. De meest geplaatste keukenboiler is de cold-fill keukenboiler.

Close-in of Close-up keukenboiler

Moet u nu een close-in of een close-up keukenboiler hebben? Deze keuze is zeer eenvoudig. Wanneer de keukenboiler onder de kraan zit, heeft u een close-in keukenboiler nodig. Zit de keukenboiler boven de kraan, dan heeft u een close-up keukenboiler nodig. Meestal wordt de close-in uitvoering geplaatst, omdat de keukenboiler vaak in het keukenkastje onder de kraan zit.

Soorten keukenboilers

Er zijn 2 soorten keukenboilers; standaard en de plint uitvoering. De standaard keukenboiler is er in 10 en 15 liter. Deze is groot en neemt het veel ruimte in het keukenkastje in. Daarnaast bestaat de plintboiler die achter de afwerkplint onder het keukenkastje wordt geplaatst. Hierdoor hoeft u geen kast ruimte op te offeren. De plintboiler is er in de 5 en 10 liter uitvoering verkrijgbaar. Meet wel voor de zekerheid de ruimte onder de keukenkast op om te beoordelen of de boiler er ook daadwerkelijk onder kan.

Instructievideo keukenboiler aansluiten

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

7 Klusreacties

Reactie plaatsen