Plintverwarming | Nadelen: Elektrisch & CV

plintverwarming plaatsenIn dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven over plintverwarming, ook wel plintradiator genoemd. Plintverwarming wordt veel toegepast in de keuken, badkamer en onder de trap waar doorgaans weinig ruimte voor een radiator is. De plintverwarming wordt dan geplaatst in de plint. Hieronder wordt uitleg gegeven welke soorten van plintverwarming er zijn, de voor -en nadelen van plintverwarming, plintverwarming in combinatie met stadsverwarming, werking plintverwarming en hoe aan te sluiten.

Voor- en nadelen plintverwarming

  • Het grote voordeel van een plintradiator is dat het weinig ruimte inneemt. In de keuken heeft u hierdoor de mogelijkheid om de ruimte optimaal te benutten. Daarnaast verwarmt de plintradiator de ruimte zeer snel op.
  • Een nadeel is dat in de traditionele plintradiator een ventilator zit. Als de plintradiator aanstaat, dan hoort u de ventilator wel. De ene vindt dit geen probleem, de ander vindt dit vervelend/storend.
  • Het is niet altijd zo mooi als een een normale radiator of de moderne varianten van een normale radiator. Meer over radiatoren plaatsen.

Werking plintverwarming

Als de plintverwarming is aangesloten op de cv-installatie, wordt het warme cv-water door de warmtewisselaar gevoerd. De ventilator zuigt koude omgevingslucht aan over de warmtewisselaar. Hierdoor wordt de lucht verwarmd en vervolgens blaast de ventilator de verwarmde lucht weer uw keuken of badkamer in. Wanneer u kiest voor een elektrische uitvoering, dan wordt de lucht niet verwarmd door warm cv-water, maar zit er in de plintverwarming een verwarmingselement. Het verwarmingselement zorgt ervoor dat de lucht die wordt aangezogen wordt verwarmd.

Soorten plintverwarming

Er zijn 4 verschillende soorten; cv-model, badkamer model, elektrische uitvoering en combinatie-model. Hieronder wordt per model uitleg gegeven wat deze uitvoering van de plintverwarming inhoudt.

  1. CV-model plintverwarming; dit type plintverwarming wordt aangesloten op de cv-installatie, de aanvoer en retour cv-leiding. De aanvoer vanuit de cv-ketel dient dan wel 60 graden of meer te zijn. Daarnaast heeft de plintverwarming stroom (230V) nodig om de ventilator te laten functioneren.
  2. Badkamer model plintverwarming; het badkamer model is bijna hetzelfde als het cv-model plintverwarming. Het enige verschil is dat het badkamer model plintverwarming wordt gevoed met 12V. Dit is veiliger in een vochtige ruimte. In de plintverwarming zit een transformator ingebouwd die de stroom toevoer van 230V omzet naar 12V.
  3. Elektrische plintverwarming; wanneer uit geen cv-installatie heeft of de cv-leidingen zitten niet in de buurt, kunt u kiezen voor een elektrische plintverwarming. Deze uitvoering wordt ook wel een stand-alone model genoemd. In de elektrische plintverwarming zit een verwarmingselement ingebouwd en kan zo aangesloten worden op 230V. Het nadeel van de elektrische plintverwarming is dat deze uitvoering wel meer energie verbruikt dan het cv-model.
  4. Combinatie-model plintverwarming; dit type plintverwarming kan aangesloten worden op de cv-installatie, maar heeft ook een verwarmingselement. Mocht u in de zomer periode de cv-ketel uitzetten, dan kan de plintverwarming via het verwarmingselement toch de ruimte verwarmen op koude dagen.

Plintverwarming in combinatie met Stadverwarming

Als u bent aangesloten op stadsverwarming kunt u ook een plintverwarming aansluiten. Wel is het zo dat er soms een speciale klep bij besteld dient te worden. Dit is nodig als de radiatoren individueel van elkaar werken met behulp van thermostaat kranen. Wanneer de stadsverwarming centraal wordt aangestuurd door een kamerthermostaat, heeft u meestal geen speciale klep nodig en kan de plintverwarming zonder toehoren worden geïnstalleerd. Kijk dit altijd na in uw situatie en bij twijfel, navragen aan de verkoper.

Hoe plintverwarming plaatsen

Het installeren van de plintverwarming is niet moeilijk. Bijna altijd worden er flexibele slangen bijgeleverd waarmee u de plintverwarming kunt aansluiten op de aanvoer en retourleiding van uw cv-installatie (behalve bij de elektrische plintverwarming). Daarnaast dient er altijd een stopcontact in de buurt te zijn. (meer over het Stopcontact) In de bijgeleverde handleiding staat exact beschreven wat u moet doen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

2 Klusreacties

Reactie plaatsen