Vermogen Houtkachel Berekenen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf kunt berekenen hoeveel vermogen de houtkachel moet hebben. het vermogen van de houtkachel geeft aan hoeveel warmte de kachel afgeeft. Dit wordt uitgedrukt in kW (kilo Watt). Aan de hand van de capaciteit van de houtkachel kunt u nagaan of de houtkachel de ruimte kan verwarmen op de gewenste temperatuur. Wanneer de houtkachel te weinig vermogen heeft, kunt u stoken wat u wilt, maar krijgt u de ruimte waar de houtkachel staat niet of nauwelijks warm. Maar ook teveel vermogen van de houtkachel is af te raden. U kunt de houtkachel dan niet optimaal branden, waardoor er extra vervuiling in de schoorsteen kan komen.

Houtkachel hoofd- of bijverwarming

Bij het berekenen van het vermogen van de houtkachel dient u te bepalen of de houtkachel functioneert als hoofdverwarming of bijverwarming. Wanneer de houtkachel alleen de ruimte dient te verwarmen (dus geen ondersteuning van radiatoren/vloerverwarming), dan is de houtkachel hoofdverwarming. Als de betreffende ruimte tegelijkertijd ook wordt verwarmd door radiatoren of vloerverwarming, dan is de functie van de houtkachel te typeren als bijverwarming.

Vermogen houtkachel (kw) berekenen

Om te bepalen aan welk vermogen de houtkachel dient te voldoen, dient u allereerst het aantal m3 van de ruimte uit te rekenen waar de houtkachel komt te staan. In dit voorbeeld gaan we uit van een normale woonkamer van 5 meter breed, 7 meter lang en 2,6 meter hoog.

Rekenformule wordt dan; 5 x 7 x 2,6 = 91 m3

Aan de hand van het aantal m3 kunt u nu de capaciteit berekenen.

  • 25 m3 – goed geïsoleerde ruimte
  • 15 m3 – redelijk geïsoleerde ruimte
  • 10 m3 – slecht geïsoleerde ruimte

We gaan uit van een woning die redelijk is geïsoleerd.

91 m3 / 15 m3 = 6 kW voor hoofdverwarming. Wanneer het bijverwarming betreft, wordt het gedeeld door 2 en heeft de houtkachel een vermogen van 3 kW nodig. 

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen