Radiator capaciteit berekenen

Radiator capaciteit berekenenIn dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitgelegd hoe u zelf de radiator capaciteit berekenen. Bij het plaatsen van een radiator is het verstandig om eerst na te gaan hoeveel vermogen (capaciteit) u nodig heeft om de ruimte voldoende te kunnen verwarmen. Voor iedere ruimte in het huis bestaat een andere behoefte qua temperatuur. Hieronder staat beschreven hoe u zelf de capaciteit van de radiator simpel kunt berekenen voor iedere ruimte in huis.

Radiator capaciteit berekenen per ruimte

Formule voor het berekenen van de radiator capaciteit luidt:

lengte x breedte x hoogte x Watts per m3 = Watt (vermogen radiator)

Voor iedere ruimte is een aparte gewenste temperatuur die hieronder staat vermeld:

Ruimte Gewenste temperatuur Benodigde capaciteit
Hal 18 graden 70 Watt per m3
Toilet 18 graden 70 Watt per m3
Slaapkamer 18 graden 70 Watt per m3
Keuken 20 graden 77 Watt per m3
Woonkamer 22 graden 85 Watt per m3
Badkamer 24 graden 93 Watt per m3

Er zijn een aantal punten waar u rekening mee moet houden. De uitkomst van de berekening per ruimte vermeerdert of vermindert u met onderstaande percentages:

  1. vrijstaand huis of hoekhuis: +10%
  2. ruimte op het noorden: +10%
  3. slecht geïsoleerd: +15%
  4. goed geïsoleerd: -10%

Tevens kan het zijn dat u de temperatuur per ruimte hoger of lager wilt, dan vermeerdert of vermindert u de capaciteit met 10% voor elke 2 graden.

U wilt in de woonkamer nieuwe radiatoren. De woonkamer is qua lengte 7 meter, 6 meter breed en 2,70 meter hoog. Daarnaast neemt u de benodigde capaciteit per m3 voor de woonkamer (85 Watt). De formule wordt;

7 (lengte) x 6 (breedte) x 2,70 (hoogte) x 85 (capaciteit woonkamer) = 9639 Watt

Lees ook: kosten radiatoren

In de woonkamer plaatst u een aantal radiatoren die met elkaar minimaal een totaal vermogen hebben van 9639 Watt. Wanneer u boven deze waarde uitkomt is dat geen probleem. Theoretisch kan de ruimte dan warmer worden, maar de klokthermostaat zal ervoor zorgen dat de ruimte de ingestelde temperatuur krijgt. Bij elke radiator die u vervolgens wilt kopen staat aangegeven hoeveel Watt deze radiator oplevert. Voor 9500 watt moet u behoorlijke verwarmingen aanschaffen overigens =)

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen