Cv Ketel Informatie

In deze kluswijzer worden alle mogelijkheden op cv ketel gebied beschreven. De cv ketel is het apparaat dat ervoor zorgt dat het huis wordt verwarmd. De ketel zorgt ervoor dat het water in de centrale verwarming wordt verwarmd en naar de radiatoren of vloerverwarming gaat, zodat de ruimte de temperatuur krijgt waarop te thermostaat is ingesteld. Nu zijn er verschillende uitvoeringen waaruit u kunt kiezen. Hieronder worden de verschillende types cv ketels beschreven, zodat een keuze voor u makkelijker wordt.

Het is overigens ook mogelijk een CV ketel in de badkamer te plaatsen, lees hier meer over in het CV ketel aansluiten

Een CV ketel kopen

Ook CV ketels worden steeds meer online gekocht, bij een aankoop zitten altijd ook goede instructies en allerlei artikelen die nodig zijn voor de installatie eromheen.

Merk Indicatieve prijs* Capaciteit van de ketel** Warmwater Klasse***
Nefit TrendLine II  € 1300 – € 2200 (bekijk de huidige prijs) 30 KW CW5
Vaillant ecoTEC plus € 1400 – € 2300 (bekijk de huidige prijs) 35-38 KW (combiketel****) CW6
Nefit ProLine Nxt HRC 24 € 800 – € 1700 (bekijk de huidige prijs) 24 KW CW4
Remeha Tzerra Plus 39c € 1000 – € 1900 (bekijk de huidige prijs) 35 KW CW5
AWB ThermoMaster € 700 – € 1400 (bekijk de huidige prijs) 30 KW CW4
Intergas Kombi Kompact € 1300 – € 1700 (bekijk de huidige prijs) 24 KW  (combiketel****) CW4

Bekijk hier alle prijzen van cv ketels

* Indicatieve Prijs = Prijs die je ongeveer kan verwachten, door aanbiedingen ed. kan dit fors afwijken.

** Capaciteit = Hier meer over capaciteit van CV ketels berekenen
*** Warmwaterklasse = Zie het overzicht hieronder
**** Combiketel = Een ketel met een boiler erbij

HR ketel informatie

Dit is de meest voorkomende cv ketel in Nederland. Deze cv ketel is erg energiezuinig waardoor u minder gas verbruikt en dus geld bespaart op uw energierekening. Een HR ketel (HR=hoog rendement) heeft een rendement van 100-107 procent. Dit is mogelijk doordat de waterdampen die vrijkomen bij de verbranding beter worden benut door de warmtewisselaar. De warmtewisselaar verwarmt het water dat naar de radiatoren gaat. Het rendement van de waterdampen is bijvoorbeeld 10 procent dat wordt opgeteld bij het rendement dat de cv ketel uit gas haalt, bijvoorbeeld 97 procent. Hiermee kom je op een totaal rendement uit van 107 procent. Dit is de meest zuinige cv ketel, maar er bestaan ook cv ketels met een rendement van 100 en 104 procent. Dit staat altijd op de HR ketel vermeld middels een sticker van gaskeur. Het rendement zegt daarnaast niets over het warm water dat de ketel levert, maar alleen over het verbruik voor de verwarming.

Een HR ketel is duurder in aanschaf dan andere type verwarming ketels. Door het hoge rendement en dus lagere energie kosten, is de ketel binnen 15 jaar terug verdiend. Op website wordt de hr ketel altijd genoemd wanneer u geld wilt besparen en is tevens ook beter voor het milieu.

HR solo ketel informatie

HR solo betekent dat de cv ketel alleen zorgt voor de verwarming in huis. Met een HR solo cv ketel heeft u nog wel een ander toestel nodig om warmwater uit de kraan te krijgen.

HR combi ketel  informatie

HR combi ketel zorgt naast de verwarming ook voor warm water. Dit wordt aangeduid middels de CW-waarde. De CW waarde zegt namelijk hoeveel warm water de HR combi ketel levert per minuut. Omdat de hoeveelheid warmwater steeds belangrijker wordt in huis, is het verstandig om goed te kijken welke CW-waarde voor u van toepassing is. Heeft u een douche, bad, stortdouche of meerdere badkamers? Dit alles is van invloed op de CW waarde. Hieronder laten wij zien wat de CW-waarde inhoudt;

  • CW1 = warmwater uit 1 kraan tegelijk (meer info over een kraan monteren)
  • CW2 = warmwater uit 1 kraan of douche
  • CW3 = warmwater uit 1 kraan of douche/bad
  • CW4 = warmwater uit meerdere kranen beperkt mogelijk of douche/bad (Meer info over een bad plaatsen)
  • CW5 = warmwater uit meerdere kranen beperkt mogelijk of douche/bad
  • CW6 = warmwater uit meerder kranen mogelijk en douche, bad of stortdouche.

Dit zijn indicaties. Meestal kunt u de CW-waarde x 2 doen. Dan krijgt u een indicatie hoeveel warm water de HR combi ketel levert per minuut met een temperatuur van 60 graden. Dit wordt nog wel vermengd met koud water, zodat er uit de kraan een temperatuur van 20 graden komt. Het is wel verstandig om bij aanschaf van bijvoorbeeld een douchekolom te kijken hoeveel warm water dit toestel vraagt en hoeveel warm water uw cv ketel kan leveren. Hiermee wordt een teleurstelling voorkomen dat de stortdouche te weinig warm water krijgt (kleine straal) om lekker van te genieten omdat de stortdouche meer water vraagt dan de cv ketel kan leveren.

Stel u heeft een douche die 5 liter per minuut vraagt en de kraan in de keuken 3 liter. Dan heeft u minimaal CW4 nodig wanneer u beide kranen tegelijker tijd wilt gebruiken zonder dat diegene onder de douche een koude straal krijgt (CW4x2=8 liter per minuut). Dit is een voorbeeld om te laten zien hoe u dit zelf kunt bepalen. Iedere douche, bad of kraan heeft zijn eigen warm water vraag, dus bereken zelf welke CW-waarde voor u van toepassing is.

VR ketel

VR ketel betekent verbeter rendement. Dit komt neer op een rendement van 75-85 procent. Dit is wel een stuk lager dan de HR ketel, maar de vr ketel is wel goedkoper in aanschaf. De VR ketel is te verkrijgen in VR solo en VR combi uitvoering. Wat dit inhoudt staat hierboven vermeld bij de hr ketel. Dat maakt namelijk geen verschil. let wel: Op lange termijn bent u natuurlijk veel duurder af met een CR ketel door de hoge energieprijzen.

Open en gesloten cv ketel

Een open cv ketel haalt de aanvoerlucht voor de cv ketel uit de omgeving waar de ketel is geplaatst. De ruimte waar u een dergelijke cv ketel wilt plaatsen, dient dan voldoende ventilatie te hebben, zodat de luchtaanvoer op orde is. Dit type ketel komt u tegenwoordig nauwelijks meer tegen. Dat heeft te maken met het feit dat de huizen van tegenwoordig goed geïsoleerd worden met als gevolg dat er te weinig aanvoerlucht is. Daarom wordt er bijna altijd gekozen voor een gesloten cv ketel. De aanvoerlucht wordt van buiten gehaald, omdat er te weinig lucht in de woning aanwezig is.

CV ketel op butaangas

Op campings en boerderijen kan het wel eens voorkomen dat de woning niet is aangesloten op het gasnet. In deze situaties wordt er dan gebruik gemaakt van butaangas, in de volksmond ook wel flessengas of campinggas genoemd. Er zijn cv ketels die kunnen werken op butaangas, maar die moeten wel omgebouwd worden. Wij raden altijd aan met de leverancier van de cv ketel contact op te nemen en te informeren naar de mogelijkheden. Bij iedere merk cv ketel zijn er types die kunnen functioneren op butaangas. Zodra u de cv ketel heeft laten plaatsen door een erkende installateur, zal de leverancier zijn eigen monteur langs sturen om de cv ketel om te laten bouwen zodat deze op butaangas kan branden.

CV ketel keurmerken

Er zijn nog een tweetal keurmerken die op de cv ketel kunnen staan

  1. SV, dat schone verbranding betekend. De cv ketels met dit keurmerk leveren minder stikstofoxiden wat beter is voor het milieu.
  2. NZ, dat naverwarming zonneboiler betekent. Als de zonnecollectoren te weinig zon hebben gehad om het warmwater op te warmen, zal de cv ketel het water verder opwarmen tot de ingestelde temperatuur.

CV ketel koop informatie: 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen