Vloerverwarming Aanleggen

Reguliere vloerverwarming werkt anders dan elektrische vloerverwarming. Bij de normale CV vloerverwarming wordt de vloer verwarmd met warm water dat door de vloerverwarmingsbuizen wordt gepompt. Het water dat door de vloerverwarmingsbuizen loopt, wordt verwarmd door de cv-ketel. Dit werkt hetzelfde als bij een radiator. Het warm water van de cv ketel gaat via een verdeler door de vloerverwarmingsbuizen. In de verdeler zit een pomp en thermostaat gemonteerd. De pomp zorgt ervoor dat het cv water door de vloerverwarminginstallatie wordt gepompt. De thermostaat op de verdeler heeft als functie dat het de temperatuur regelt van het cv water om de vloerverwarming op de juist ingestelde temperatuur wordt verwarmd. Let erop dat de ingestelde temperatuur niet te hoog is en lees hiervoor altijd de gebruiksaanwijzing van de leverancier.

De vloerverwarmingsbuizen geven de warmte door warmtegeleiding over aan de vloer. Als de vloer niet goed geïsoleerd is, gaat de warmte zowel naar boven als naar beneden. Het is dus raadzaam om de vloer goed te isoleren, om optimaal gebruik te maken van de warmteafgifte en dus warmteverlies te voorkomen. Met extra isolatie, kan geld bespaard worden op de stookkosten en het is tevens beter voor het milieu.

Wij hebben ook een artikel geschreven dat dieper ingaat op de kosten die komen kijken bij vloerverwarming installatie.

Vloerverwarming aanleggen als hoofd verwarming

Voor een goede keuze of u vloerverwarming als hoofd of bijverwarming plaatst raden wij u ook aan dit artikel over de kosten van vloerverwarming goed door te nemen. 

Als u cv vloerverwarming wilt gebruiken als hoofdverwarming, is er in principe geen andere warmtebron meer nodig (zoals een radiator). Maar dit geldt niet voor iedere woning. Oudere woningen die slecht geïsoleerd zijn, kan het raadzaam zijn om toch een radiator te plaatsen. De radiator kan bij koude dagen zorgen voor bijverwarming, zodat u de woning toch op temperatuur krijgt. Bij nieuwbouwhuizen zijn de isolatienormen zeer goed, waardoor er geen andere warmtebronnen aanlegt hoeven te worden. De warmteafgifte van de cv vloerverwarming is circa 100 Watt/per m2. Bij hoofdverwarming is de afstand tussen de vloerverwarmingsbuizen 10 á 15cm. Doordat de huizen van tegenwoordig goed geïsoleerd zijn, kan een hart-op-hart afstand van 15cm gehanteerd worden. Het is wel raadzaam om bij ramen of deuren waar veel kou uit komt, de hart-op-hart afstand te verkleinen. Hierdoor kunt u de kou tegenhouden, omdat er meer warmteafgifte per m2 op die plekken aanwezig is. Tevens kunt u kiezen om de hart-op-hart afstand kleiner te houden van 15cm. Het voordeel hiervan is, dat de vloer sneller warm is, lagere watertemperatuur, lagere temperatuur vloer, waardoor de kamertemperatuur beter is te regelen. Een hart-op-hart afstand van 10 á 12cm wordt vaak geadviseerd in woonkamer en badkamer. De hart-op-hart afstand tussen de vloerverwarmingsbuizen mag nooit kleiner zijn dan 10cm.

Vloerverwarming aanleggen als bijverwarming

Als u vloerverwarming als bijverwarming wilt toepassen, dienen er nodig wel andere warmtebronnen aanwezig te zijn om de ideale temperatuur te krijgen. Een combinatie van radiatoren (=hoofdverwarming) en cv vloerverwarming (=bijverwarming) is de meest voorkomende. Men wil bijvoorbeeld het warmteconform van vloerverwarming ervaren in de zithoek of badkamer. Dan wordt er vaak gekozen voor bijverwarming. De hart-op-hart afstand tussen de buizen is dan 20 á 30cm. De warmteafgifte per m2 is circa 40 á 50 Watt per m2.

Vloerverwarming verdeler

vloerverwarmingsverdelerDe verdeler regelt het water in het vloerverwarmingssysteem. Daarnaast zorgt de vloerverwarming verdeler voor het rondpompen van het water door de vloerverwarmingsbuizen. Het door de warmtebron (cv ketel, zonneboiler of warmtepomp) aangevoerde warm water, stroomt door het thermostaatventiel naar de pomp van de verdeler. De pomp zorgt ervoor dat het water naar de voorste verdelerkoker stroomt. In de voorste verdeelkoker, waar het warm water de vloerverwarmingsbuizen instroom, is een voeler aanwezig. De voeler geeft de temperatuur van het water door aan het thermostaatventiel. Afhankelijk van de temperatuur op het thermostaatventiel, zal het ventiel openen of sluiten en zo de warmwater toevoer regelen. Hierdoor zal er continu water met de gewenste temperatuur door het vloerverwarmingssysteem stromen. De vloerverwarmingverdeler is extra beveiligd door middel van een maximaal-thermostaat. Deze stopt de stroomtoevoer, zodra het water in de vloerverwarminginstallatie te warm wordt. De pomp stopt en voorkomt de toevoer van nieuw warmwater uit de warmwaterbron (cv ketel, zonneboiler of warmtepomp). Vanuit de vloerverwarmingverdeler stroomt het water gelijkmatig de vloerverwarmingsbuizen in. Het water stroomt door het vloerverwarmingssysteem. Hierbij wordt de warmte afgegeven aan de vloer. Waarna het gekoelde water vanuit de vloerverwarmingsbuizen retour stroomt tot in de achterste verzamelkoker van de vloerverwarming verdeler. Het afgekoelde retourwater stroomt vanuit de achterste verzamelkoker terug naar de cv ketel, zonneboiler of warmtepomp. Het aangevoerde warme water vanuit het warmwatertoestel wordt gemengd met een deel van het afgekoelde retourwater. Op deze manier bent u altijd verzekerd van de juiste ingestelde temperatuur.

LET OP; per groep aan een verdeler is een maximum van 100meter vloerverwarmingsbuis toegestaan (ideale situatie). Als u bijvoorbeeld 500meter vloerverwarmingsbuis nodig heeft voor uw woning, dan heeft u een vloerverwarming verdeler nodig met 5 groepen.

Er zijn 2 manieren om de vloerverwarmingsbuizen te leggen. Dat zijn meander legpatroon en slakkenhuis legpatroon. Bij een legpatroon neemt de warmteafgifte af naarmate de vloerverwarmingleiding langer wordt. Maar welk legpatroon sluit het beste aan bij uw thuissituatie?

Meander legpatroon

Het meander legpatroon van de vloerverwarming wordt meestal gebruikt als er een koude wand is. Dat kan zijn als er bijvoorbeeld aan een kant grote ramen zitten. De warmteafgifte is in het begin hoger (bij de ramen), waardoor u de kou wordt tegengehouden. Een minpunt van het meander legpatroon is, dat de warmteverdeling niet gelijkmatig is. In het begin (bijvoorbeeld bij de ramen) is de warmteafgifte hoger, dan bij het einde van de kamer. Tevens krijgt u te maken met veel bochten, wat de weerstand in de vloerverwarming leidingen verhoogt. Hierdoor kan er wellicht ruis in de leidingen ontstaan.

Slakkenhuis legpatroon

Slakkenhuis patroon vloerverwarmingBij het slakkenhuis legpatroon komen de aanvoer en de retour verwarmingsbuizen naast elkaar te liggen. Het grote voordeel van het slakkenhuis legpatroon is, dat de vloer bijna overal de zelfde temperatuur heeft. Wel is het lastiger om uit te rekenen hoeveel meter leiding u nodig heeft om de ruimte te verwarmen. Een handige tip is om het legpatroon uit te tekenen op de vloer, zodat u kunt opmeten hoeveel meter u nodig heeft.
Slakkenhuis legpatroon vloerverwarming

Materiaal voor het leggen van vloerverwarming

Welke materialen heeft u nodig voor het leggen van vloerverwarmingskabel:

  1. Vloerverwarmingsbuis
  2. Vloerverwarming verdeler + koppelingen
  3. Vloerisolatie & Randisolatie
  4. Slagclips, profielplaten, draadstaal matten, zwaluwstaartplaten (afhankelijk van de montage)
  5. Cement geschikt voor vloerverwarming

Verschillende ondergronden vloerwarming

U kunt cv vloerverwarming op verschillende ondergronden en manieren aanbrengen. Bij de keuze heeft u te maken met welke ondergrond, isolatie en hoeveel kan de vloer worden verhoogd. Hieronder worden de verschillende manier uitgelegd.

Houtenvloer als ondergrond

Hebt u een oud huis met houten vloeren en u wilt cv vloerverwarming, dan kunt u gebruik maken van zwaluwstaartplaten. Breng isolatie aan tussen de houtenbalken en langs de muren randisolatie. De isolatie zorgt ervoor de warmte niet verloren gaat. Tevens zorgt randisolatie voor bescherming van de muren bij eventuele werking van de vloer. Leg de zwaluwstaartplaten aan op de ondergrond en leg de vloerverwarmingsbuizen haaks op de gleuven.

Door middel van slagclips, kunt u de vloerverwarming leidingen vast maken aan de zwaluwstaartplaten. Voordat de cementafwerklaag wordt gestort, eerste de vloerverwarmingsbuizen doorspoelen en testen of het waterdicht is. U brengt de leidingen op druk door het te vullen met water. Is alles oké, dan de leidingen op druk laten staan tijdens het storten van de afwerkvloer. Zorg er voor dat tijdens het storten van de afwerklaag, u de leidingen niet beschadigt met de kruiwagen of scherpe voorwerpen. De afwerklaag dient minimaal 30mm te zijn, gemeten vanaf de vloerverwarmingsbuizen.

Sleuven frezen

Sleuven frezen vloerverwarming

Sleuven frezen vloerverwarming

Is de vloer voldoende geïsoleerd en wilt u ervoor zorgen dat de nieuwe vloer niet te hoog wordt, is sleuven frezen een goede mogelijkheid. Met een machine worden uitsparingen gemaakt in de vloer, waar de vloerverwarmingsbuizen in komen te liggen. Er moet wel minimaal een betonvloer met bewapening van 30mm onder de vloerverwarmingsbuizen overblijven.

Hier hoeft u geen randisolatie te gebruiken, omdat er geen nieuwe afwerkvloer wordt gestort. De sleuven worden dicht gemaakt met cement nadat u de buizen heeft doorgespoeld en getest op eventuele lekkage. Laat de vloerverwarmingsbuizen op druk staan tijdens het dichten van de sleuven. Mocht de vloer wel voldoende dikte hebben om de sleuven te frezen, maar niet goed geïsoleerd zijn, kunt u aan de onderkant alsnog isolatie aanbrengen (via de kruipruimte).

Meer informatie over het frezen voor de vloerverwarming.

Buizen rechtstreeks op betonvloer

U kunt de vloerverwarmingsbuizen ook rechtstreek op de betonvloer monteren. Hierbij maakt u gebruik van slagclips om de leidingen vast te zetten. Breng de randisolatie aan tegen de muur, om de muren te beschermen voor de eventuele werking van de vloer. Tevens zorgt de randisolatie ervoor dat er geen warmteafgifte verloren gaat. Voordat de cementafwerklaag wordt gestort, eerste de vloerverwarmingsbuizen doorspoelen en testen of het waterdicht is. U brengt de leidingen op druk door het te vullen met water.

Is alles oké, dan de leidingen op druk laten staan tijdens het storten van de afwerkvloer. Zorg er voor dat tijdens het storten van de afwerklaag, u de leidingen niet beschadigt met de kruiwagen of scherpe voorwerpen. De afwerklaag dient minimaal 30mm te zijn, gemeten vanaf de vloerverwarmingsbuizen.

Werken met profielplaten

profielplaten vloerverwarming

profielplaten vloerverwarming

Profielplaten voor vloerverwarming zijn gebruiksvriendelijk en bovenal ook leuk om te gebruiken. U legt de profielplaten op de betonvloer, waarna u de vloerverwarmingsbuizen er zo kunt in klikken. Breng de randisolatie aan tegen de muur, om de muren te beschermen voor de eventuele werking van de vloer. Tevens zorgt de randisolatie ervoor dat er geen warmteafgifte verloren gaat. Voordat de cementafwerklaag wordt gestort, eerste de vloerverwarmingsbuizen doorspoelen en testen of het waterdicht is. U brengt de leidingen op druk door het te vullen met water. Is alles oké, dan de leidingen op druk laten staan tijdens het storten van de afwerkvloer. Zorg er voor dat tijdens het storten van de afwerklaag, u de leidingen niet beschadigt met de kruiwagen of scherpe voorwerpen. De afwerklaag dient minimaal 30mm te zijn, gemeten vanaf de vloerverwarmingsbuizen.

Hier kunt u eenvoudig een isolatieplaat / profielplaat aanschaffen.

Vloerverwarming met draadstaalmatten

draadstaalmatten vloerverwarming

draadstaalmatten vloerverwarming

  1. Schaf simpel & goedkoop een draadstaalmat aan.
  2. Leg de draadstaalmatten op de betonvloer en monteer de vloerverwarmingsbuizen met trekbanden (ty-raps) vast aan de draadstaalmatten.
  3. Breng de randisolatie aan tegen de muur, om de muren te beschermen voor de eventuele werking van de vloer. Tevens zorgt de randisolatie ervoor dat er geen warmteafgifte verloren gaat.
  4. Voordat de cementafwerklaag wordt gestort, eerste de vloerverwarmingsbuizen doorspoelen en testen of het waterdicht is. U brengt de leidingen op druk door het te vullen met water.
  5. Is alles oké, dan de leidingen op druk laten staan tijdens het storten van de afwerkvloer. Zorg er voor dat tijdens het storten van de afwerklaag, u de leidingen niet beschadigt met de kruiwagen of scherpe voorwerpen. De afwerklaag dient minimaal 30mm te zijn, gemeten vanaf de vloerverwarmingsbuizen.

En bam; als het goed is heeft u nu een mooie vloerverwarming liggen =) Voor 1/10 de van de prijs van een professionele installateur.

Vakman nodig? Vergelijk vloerverwarmingsspecialisten!

Komt u er niet helemaal uit? Heeft u een specialist nodig om vloerverwarming aan te leggen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vloerverwarmingsspecialisten in uw regio. Bespaar op deze manier tot 40% op de kosten van vloerverwarming.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen