Douche Vervangen & Douchecabine Verwijderen

In deze kluswijzer wordt beschreven hoe u een douche kunt verwijderen of kunt vervangen. Er zijn verschillende mogelijkheden waar u uit kunt kiezen bij een vervanging van uw douchecabine. Namelijk;

  • douchecabine
  • inloopdouche
  • wel/geen douchebak
  • douchewand
  • stortdouche
  • douchepaneel

Tijdens de ontwerpfase van uw badkamer dient u dan ook rekening te houden welk type douche u graag wilt en wat daar voor nodig is. Waar moet de wateraanvoer en -afvoer komen? Heeft u stroom nodig? U weet dan waar de leidingen moeten komen in de muur en vloer voordat er betegeld gaat worden. Eerst wordt beschreven hoe u een douchebak of douchecabine verwijdert. Tot slot wordt in het kort de mogelijkheden op douche gebied beschreven.

Een douchecabine zelf verwijderen / vervangen

Een uitvoerig stappenplan om zelf de oude douchecabine te verwijderen

  1. Begin bij de deuren / glazen voorwerpen en de bakjes waar de zeep veelal inligt. Haal deze uit de douche en leg deze op een andere plek. (hiervoor moet je ook veelal wat losschroeven)
  2. Draai de schroeven van de douchecabine los die aan het frame zitten. Kijk goed of er niet nog los zittende onderdelen uit gaan vallen tijdens het losschroeven. Haal alles nog niet volledig los.
  3. Haal ook de schroeven uit de bovenrail en kijk of deze bovenrail eventueel los te wrikken zou zijn nadat de schroefjes eruit zijn.Zorg voor iemand die kan assisteren
  4. Haal ook de schroeven uit de bovenrail en kijk of deze bovenrail eventueel los te wrikken zou zijn nadat de schroefjes eruit zijn.
  5. Neem samen de bovenrail eraf en leg deze weg van de cabine.
  6. De panelen van de douchecabine moeten vast gehouden worden door degene die meehelpt. Waarna u begint met het loshalen van de kit. (hier zijn speciale mesjes voor, het kan ook met een hobbymes / stanleymes, u kunt een beetje ruw zijn omdat er als de douche ooit nog in elkaar wordt gezet toch weer nieuw kit over die randjes zal moeten komen)
  7. Wrik de platen en panels één voor een los van de muur.
  8. Haal nu de onderrail / douchebak weg.

Vervolgens kunt de oude onderdelen weggooien of restaureren. Als u ze weer mooi wilt maken dan kunt u dit doen met wasbenzine / kitverwijderaar. Dit moet u natuurlijk wel buiten doen en niet in huis.

Het plaatsen van een nieuwe Douche/ Douchecabine

douche plaatsen In deze werkwijze wordt uit gegaan dat de douche bestaat uit een douchebak waarop de douchewand wordt geplaatst. Allereerst bekijkt u of u al het materiaal in huis heeft om de douche te plaatsen. Hieronder de lijst met benodigdheden om het bad te plaatsen;

Schroef als eerste het onderstel vast aan de douchebak. Hierna gaat u de douchebak waterpas zetten doormiddel van de stelpoten die op het onderstel van de douchebak zitten. Wanneer de douchebak waterpas op de vloer staat, tekent u een lijn langs de onderzijde van de bak af. Verwijder de douchebak en plaats balken teken de muur, waarop de bak komt te rusten. De balken monteert u met spijkerpluggen in de muur. Hiervoor dient u eerst gaten in de muur en balk te boren. Als u de latten heeft geplaatst, controleert u voor de zekerheid of alles nog waterpas is en zit u de douchebak op zijn plaats.

Vervolgens sluit u de sifon aan op de waterafvoer. Hierna kunt u de douchebak vol laten lopen, om te kijken of alles waterdicht is. Daarnaast kunt u meteen met de waterpas controleren of de douchebak recht blijft staan als er water in zit.

Als alles in orde is, tekent u de omtrek van de douchebak af op de vloer en verwijdert u de douchebak. Nu gaat u de ombouw maken. Hiervoor maakt u gebruik van gipsblokken. U lijmt de gipsblokken tot op dezelfde hoogte als de balken die op de muur zitten waar de douchebak op komt te rusten. Daarnaast is het zeer aan te raden om een tegelluik in de ombouw te maken, zodat u bij problemen aan de afvoer er altijd bij kunt komen. Is het tegelluik en de ombouw met gipsbetonblokken klaar, dan plaats u de douchebak in de ombouw. De bovenkant van de celbetonblokken smeer u in met schimmelvrije sanitairkit, dit voorkomt dat u een krakend geluid kunt krijgen. Daarna sluit de bak aan op de waterafvoer. Als u een plaatstalen bak heeft, bevestigd u de aarde draad aan de douchebak. Betegel de ombouw (voorstrijk middel gebruiken!) en kit de douchebak af met schimmelvrije sanitairkit.

Douchewand plaatsen

Wanneer u de douchewand wilt gaan plaatsen, controleer dan eerst of alle schroeven, pluggen en profielen zijn meegeleverd. Monteer allereerst de profielen van de douchewand tegen de muur waaraan de douchewand moeten komen. Met behulp van de meegeleverde pluggen en schroeven zet u de profielen vast. Zorg ervoor dat de profielen waterpas zijn en plaats het in het midden van de rand van de douchebak. De wand waar de profielen worden bevestigd dient tevens ook waterpas te zijn, anders sluit het doucheprofiel niet mooi aan en ontstaan er kieren. Nadat de profielen zijn geplaatst, schuift u de douchewand of douchedeur in het profiel die worden vastgezet met de meegeleverde schroeven. Tevens bestaat nu nog de kans om nog wat te stellen, doordat u de douchewand/douchedeur definitief vastzet met deze schroeven. Lees altijd goed de meegeleverde handleiding, want bij sommige merken kan een andere werkwijze nog wel eens voorkomen. Tot slot kit u de douchewand aan één kant af, zodat het water dat mogelijk in het profiel komt altijd weg kan. Het mooiste is om aan de binnenkant te kitten, maar dat is zelf te bepalen.

Douchekraan monteren

douche plaatsen De douchekraan wordt met S-koppelingen gemonteerd op de muurplaat in de douche. Houdt bij de aanschaf van een douchekraan rekening met de hart-op-hart afstand van de muurplaat. In oude huizen komt u nog weleens een hart-op-hart afstand tegen van 12cm. Tegenwoordig is de standaard maat 15cm. Moet u zelf nog een muurplaat plaatsen, kies dan voor 15cm. Het grote voordeel hiervan is, dat de keuze van douchekranen veel groter is. Niet iedere douchekraan is namelijk in de uitvoering van hart-op-hart afstand 12cm te verkrijgen.

Draai de hoofdkraan dicht. Tape de S-koppelingen aan beide zijde in met teflontape en draai de S-koppelingen in de muurplaat. Controleer met behulp van een waterpas of het uiteinde van de koppelingen met elkaar recht zijn. Als dit is gebeurd, plaatst u de kraanrozetten op de S-koppelingen en vervolgens kunt u de douchekraan erop monteren. Vergeet hierbij niet, om de pakkingring te plaatsen, anders bestaat de kans dat het alsnog gaat lekken. Om beschadigen te voorkomen, is het raadzaam een tang te gebruiken zonder tandjes of een doek tussen de tang en de douchekraan als bescherming te houden. Is dit alles gedaan, draai dan de hoofdkraan weer open en controleer of alles waterdicht is.

Doucheglijstangset plaatsen

De doucheglijstangset kunt u het beste plaatsen boven de douchekraan. Hierdoor voorkomt u dat de doucheslang niet in de weg komt te zitten tijdens het douchen. Wilt u toch de doucheglijstangset op een andere plaats monteren, houdt dan wel rekening met de lengte van de meegeleverde doucheslang. De hoogte van de doucheglijstangset kunt u zelf vrij bepalen wat voor u het prettigst is. Voor het bevestigen van de glijstang gebruikt u de meegeleverde pluggen en schroeven. Zorg er wel voor dat de gaten die u in de wandtegels boort waterpas zijn en houdt de afstand aan die op de montagehandleiding staat vermeldt. Hierna kunt de de glijstang vastmaken aan de wand, waarna u de doucheslang aansluit op de douchekraan.

Douchecabine

Met douchecabine wordt een complete cabine bedoeld, die u alleen nog hoeft aan te sluiten op de wateraanvoer en –afvoer. In studentenhuizen komt een douchecabine nog wel eens voor, maar tegenwoordig wilt men steeds meer luxe in de badkamer en kiest men voor een losse douchewand met douchepaneel en douchebak.

Inloopdouche

Met inloopdouche wordt bedoeld, dat er geen douchebak wordt geplaatst, maar dat de badkamervloer doorloopt in de douche. Tijdens het douchen, staat u dus met de voeten op de tegels. Het douchewater wordt bij een inloopdouche afgevoerd via een doucheput of afvoergoot (ook wel drain genoemd). Een afvoergoot is er in drie varianten; muurdrain, deurdrain en hoekdrain. Wanneer u in de badkamer een inloopdouche gaat plaatsen, houdt dan wel rekening met het betegelen van vloer zodat het douchewater naar de doucheput/afvoergoot stroomt. Anders bestaat de kans dat er straks na het douche water blijft staan.

Douchebak (niet de douchebag)

Bij de keuze van een douchebak kunt u kiezen uit twee materialen, plaatstaal of acryl. Het verschil is dat plaatstaal goedkoper in aanschaf is en minder krasgevoel dan acryl douchebakken. Een nadeel is dat plaatstaal kouder aanvoelt, de verflaag eraf kan knappen en wanneer u iets laat vallen in de douchebak, de kans op deuken bestaat. Tegenwoordig wordt er daarom eigenlijk alleen maar acryl douchebakken gemaakt.

Douchewand

douche plaatsenDouchewanden zijn er in verschillende soorten en maten. De meest standaard maat is 90x90cm, maar als u een grotere of kleinere maat douchewand wilt, is dat geen enkel probleem. Daarnaast is er een hoekinstap, kwartronde en douchewand met douche draaideur verkrijgbaar. Een hoekinstap douche is handig wanneer u weinig ruimte heeft in de badkamer, omdat u dan geen ruimte nodig heeft voor de openslaande deuren. Als u een kwartronde douche wilt plaatsen, kijk dan goed welke douchebak erbij hoort, zodat de douche mooi aansluit op de douchebak. Niet iedere kwartronde douche past op een ander merk douchebak (vaak merk gebonden). Wanneer u met aparte maten te maken heeft voor de douchewand, is maat werk altijd mogelijk. Het grote nadeel hiervan is de prijs, want die is meestal twee keer de prijs van de standaard douchewand.

Stortdouche / Regendouche

Tegenwoordig is een stortdouche helemaal de trend in badkamerland. Op het eerste gezicht is het ook schitterend, maar er zitten wel een aantal nadelen aan waar u rekening mee moet houden. Dit type douche verbruikt veel meer water dan een normale douchekop wat u terug ziet in het waterverbruik. Daarnaast moet de cv ketel of boiler voldoende water kunnen leveren om een volle straal te hebben tijdens het douchen. Informeer bij de aanschaf van een stortdouche dus altijd naar de hoeveelheid warmwater dat de douche verbruikt per minuut en kijk thuis hoeveel de cv ketel of boiler kan leveren. Dit voorkomt teleurstelling achteraf, want anders heeft een geen krachtige straal tijdens het douchen. Tot slot raden wij aan om een losse handdouche te installeren om bijvoorbeeld uw haren uit te spoelen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen