De Sifon

Wanneer je een waterafvoer gaat installeren is een sifon onmisbaar. De sifon, ook wel waterslot genoemd, heeft een belangrijke functie die er voor zorgt dat er geen nare geuren vanuit de afvoer naar de ruimte komen waarin je de afvoer geplaatst hebt. Een sifon komt vooral voor bij de afvoer van een wastafel, een douche, bad of toilet. De sifon bevindt zich tussen de riolering en het aangesloten toestel, dus bijvoorbeeld een toilet of wastafel. Hoe werkt een sifon precies en zijn er meerdere soorten? Je leest hier ook waar je een sifon kunt kopen en wat je hiervoor betaalt.

Sifon Betekenis of ‘wat is een sifon?‘: Een sifon, ook wel waterslot genoemd, dient als stankafsluiter om nare geuren uit de waterafvoer tegen te houden, dit komt doordat er water wordt vastgehouden in de sifon waar de luchtjes niet doorheen kunnen komen. 

Hoe werkt een sifon?

Een sifon maakt het dus mogelijk om twee gassen gescheiden te houden door als een soort muur te werken. Welke soort sifon je ook koopt, deze bestaat altijd uit een slang die verschillende vormen aan kan nemen. Een gedeelte van de slang ligt een stukje lager, zodat de afsluiting van de geuren tot stand kan komen. Dit gedeelte is gevuld met water, dat dus werkt als muur om de gassen tegen te houden. Er blijft altijd water in dit gedeelte van de slang, ook al voert de sifon wel water af. Op deze manier blijft er dus een balans en worden de gassen tegengehouden.

Bij hebben ook een installatiegids met handleidingen van de Sifon. (Zowel schoonmaken als installeren)

De verschillende soorten sifons

Welke soorten sifons zijn er? Er zijn een tiental soorten die voorkomen bij diverse toestellen zoals een toilet of wastafel. In een handig overzicht vind je de verschillende sifons en waar ze veelal voorkomen.

Soort Sifon Omschrijving / Info Aankoopmogelijkheid
Sifon Wastafel De standaard wastafel Sifon  Bol.com hele aanbod
Sifon met Beluchter McAlpine universeel sifon met beluchter geschikt voor wastafel, gootsteen en wasmachine afvoer. Universeel te gebruiken voor aansluiting op een horizontale of verticale afvoerleiding Sifon met Beluchter
Sifon Wasmachine Sifons met een wasmachine aansluiting en veelal 75mm ( en stankslot) Wasmachine Sifon
Sifon of Hornbach Sifon Men zoekt vaak naar info over winkels in combinatie met de Sifon, zo heeft Bol rond de 20 universele Sifons in de verkoop.  Gehele Sifon Aanbod
Sifon van 50mm (of x32 of x42)  De maten van de meeste universele Sifons. Meestal 40mm of 32mm. Soms ook 50mm (meestal bij een luxe bad) Een 50mm Sifon
Sifon voor Fontein Lastig te vinden, wij hebben maar één winkel gevonden met een goed assortiment van sifons specifiek voor een fontein.  Sifon voor Fontein Assortiment
S-Sifon & P-Sifon Een Sifon voor het toilet en de badkamer Vele varianten van te vinden
Bekersifon of Flessifon Sifons voor gebruik bij wastafels Vele varianten van te vinden
Sifon Chroom De luxere variant in een uitvoering van Chroom. Niet overal verkrijgbaar.  Sifons van Chroom

Plastic (Sifon PVC) en Metaal

sifon rvs

sifon rvs

Een ander verschil onderling is het materiaal waarvan de sifons zijn gemaakt en dit is in twee soorten te onderscheiden: plastic en metaal. Beide materiaalsoorten hebben zo hun voor en nadelen.

  • Plastic (PVC): een plastic sifon is goedkoper maar heeft vaak wel een kortere levensduur en ziet er iets minder mooi uit.
  • Metaal: een metalen sifon is duurder, maar heeft vaak wel een langere levensduur.

Een Sifon Kopen

Niet iedere wastafel is hetzelfde en daarom moet je goed opletten bij de aanschaf van een sifon. Je bepaalt ten eerste zelf wat je mooi vindt staan: een metalen sifon ziet er vaak een stuk luxer uit, maar dit zegt niet altijd iets over de kwaliteit. Metaal gaat langer mee, maar een plastic sifon is een stuk goedkoper en deze schaf je dus ook gemakkelijker nieuw aan.

Let ook op de afmeting bij de afvoer en de grootte van de diameter van de ingang van het riool. Op basis hiervan kun je een geschikte sifon kopen.

Hier koop je een sifon

Een sifon is dus niet al te prijzig en kun je gemakkelijk online bestellen. Zo heb je al een plastic sifon voor minder dan €3, die je kunt kopen bij winkels als bol.com kun je terecht voor een breed scala aan sifons. Hier kun je al voor €18,95 een metalen sifon bestellen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen