Sifon Aansluiten & Schoonmaken

Ga je aan de slag in de badkamer of toilet en moet je de afvoer aansluiten? Een onderdeel van deze klus is het aansluiten van de sifon, een waterslot dat er voor zorgt dat er zich geen nare luchtjes verspreiden. Deze sifon heb je in verschillende soorten en maten, en het is dan ook belangrijk dat je van te voren de juiste sifon aanschaft. Met een handig stappenplan is het heel eenvoudig om de sifon te plaatsen. De sifon moet eens in de zoveel tijd ook schoongemaakt worden om zo optimaal te kunnen blijven werken. Hoe je dat doet, lees je ook hier.

Ondanks dat veel sites aangeven dat je ‘klusjesmannen’ moet inhuren voor klussen, is dat bij een Sifon aansluiten of onderhouden absoluut niet het geval. Dit kunt u veelal zelf.

Deze gids is ook handig & helpt ook indien uw sifon lekt. 

Een sifon aansluiten, zo doe je dat

sifon-schematisch

Sifon schematische weergave

De sifon is een van de laatste stappen die je onderneemt in het plaatsen van een wastafel. Het kan ook voorkomen dat je de oude sifon verwisseld voor een andere nieuwe. Het plaatsen van sifon is eenvoudig en, met behulp van een handig stappenplan, binnen enkele minuten gedaan.

 1. Draai de wartel die haaks op de sifon staat los, waarbij ook een conische ring vrijkomt
 2. Schuif de wartel over de afvoerbuis en daarna de ring
 3. Steek de buis in de uitgang van de sifon en duw de wartel en ring richting de sifon
 4. Draai de wartel stevig aan, zodat de afvoerbuis klemvast komt te zitten.

Wilt u een Sifon aanschaffen? Hier kunt u de 10 meest verkochte Sifons bekijken. Ook hebben wij meer uitgebreide info over het kopen van een sifon.

De sifon schoonmaken

Bij dagelijks gebruik van je wastafel komt er viezigheid in de afvoer en dat kan na enige tijd zelfs tot een verstopping leiden. Het is dus eens in de zoveel tijd wel nodig om de sifon schoon te maken. Dit doe je als volgt:

 1. sifon

  sifon plastic

  Plaats een lege emmer onder de sifon

 2. Draai de schroefdoppen aan beide kanten van de sifon los, dit kan met de hand maar als ze strak zitten ook met een waterpomptang
 3. Als de doppen zijn losgedraaid kun je de sifon verwijderen
 4. Maak de sifon met een spons schoon in een emmer met warm water en allesreiniger
 5. Verwijder haren, vettigheid, eten of andere viezigheid, ook op de randen van de sifon
 6. Plaats de sifon weer terug tussen de afvoerpijpen
 7. Draai de schroefdoppen weer aan.

Is het al te erg geworden met de sifon en is het niet meer op de normale manier op te losssen?  Lees dan onze klusgids over de afvoer ontstoppen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Over ons

Reactie plaatsen