Gootsteen Ontstoppen & Afvoer Ontstoppen

Afvoer ontstoppenIn dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf de gootsteen kunt ontstoppen bij een langzaam leeg lopende wasbak of gootsteen. Dit artikel is onlangs upgedate omdat er in 2019 nieuwere oplossingen beschikbaar zijn om problemen als een bad dat langzaam leeg loopt op te lossen. Het is namelijk zeer vervelend als het water in de gootsteen, bad, douche of wastafel blijft staan of langzaam leeg loopt. Meestal zit er in de sifon vuil, waardoor het water niet weg kan lopen. Met behulp van een traditionele ontstopper, sifon schoonmaken, ontstoppingsveer of chemische middelen is de afvoer te ontstoppen.

Beste keuzes voor een gootsteen onstoppen:

#1 – Een Onstoppingsveer & Harenvanger in één ( Volgens ons: Het beste ontstoppingsmiddel )

#2 – De Traditionele Ontstopper

#3 – Bison Vloeibare Onstopper ( Chemische Ontstopper )

Zaken die kunnen voorkomen en met deze klusgids opgelost kunnen worden:

  • Een wasbak die langzaam leeg loopt
  • Een verstopt bad
  • Een bad loopt langzaam leeg
  • Een verstopte keukenafvoer of leidingen
  • Een gootsteen die langzaam leeg loopt

Gootsteen ontstoppen met een ontstopper

Het eerste wat u kunt doen bij het ontstoppen van de afvoer, is een ontstopper gebruiken. Een ontstopper is zuignap aan een houtenstok die u op de opening van de afvoer zet. Wel dient u de overloop van de wastafel/gootsteen af te plakken met tape. Dit om ervoor te zorgen dat er voldoende druk wordt gecreëerd. Eerst laat u een klein laagje water in de wasbak/gootsteen lopen en brengt u daarna pas de ontstopper aan op het gat van de afvoer. Beweeg de ontstopper vervolgens een aantal keren krachtig op en neer. Zorg er wel voor dat de ontstopper op zijn plek blijft zitten en u de zuignap niet los trekt.

Haal de zuignap van het gat en kijk of het water zelf weg loopt. Mocht dit niet het geval zijn, kunt u deze handeling een aantal malen herhalen. Blijft het water alsnog staan, zult u de sifon open moeten maken.

Schoonmaken van de wasbak via de sifon

Meestal zit er vuil in de sifon wat ervoor zorgt dat het water niet meer wegloopt. Het is raadzaam om eens in de zoveel tijd de sifon schoon te maken. Zo kunnen er in de gootsteen etensresten in de sifon achterblijven of in de douche haren in de afvoerput gaan zitten waardoor het water niet meer wegloopt. In de instructievideo is te zien hoe u zelf de sifon kunt schoonmaken.

Zorg ervoor dat u onder de sifon bij de gootsteen of wastafel een emmer plaatst. Tijdens het los maken van de sifon komt er altijd wat water en vuil vrij, dat u met de emmer kunt opvangen. Kijk ook goed tijdens het los maken van de sifon hoe deze in elkaar zit. U weet dan ook weer, als u de sifon heeft schoongemaakt, waar de wartels en ringen geplaatst moeten worden als u de sifon weer in elkaar gaat zetten. Als de sifon schoon is gemaakt en weer in elkaar zit, kunt u beoordelen of de verstopping is verholpen. Mocht blijken dat het water nog steeds niet wegloopt, zit de verstopping in de afvoerbuizen.

 

Gootsteen ontstoppen met de Afvoerbuis ontstoppen

Voor het gootsteen ontstoppen van de afvoerbuis, maakt u gebruik van een ontstoppingsveer. Verwijder de sifon en plaats de ontstoppingsveer zo ver mogelijk in de afvoerbuis. Tijdens het plaatsen van de ontstoppingsveer in de buis, zult u merken waar de verstopping zit. Beweeg de ontstoppingsveer heen een weer tot dat u merk dat u de verstopping weg heeft geduwd. Plaats de sifon op de afvoerbuis en de wastafel/gootsteen en controleer of het water nu wel wegloopt. Mocht dit nog niet het geval zijn, kunt u deze handeling herhalen.

Ontstoppingsmiddel gebruiken

Stel dat bovenstaande handelingen niet de verstopping hebben kunnen verhelpen, is het mogelijk om gebruik te maken van ontstoppingsmiddel. Ontstoppingsmiddel is chemisch, dus let goed op bij gebruik. Gebruik niet teveel van dit middel en zorg dat u de leidingen daarna goed doorspoelt. Omdat het chemisch is, kan het de leidingen aantasten. Zorg er daarnaast altijd voor dat u beschermende kleding draagt (huid/ogen bedekt) en dat u de ruimte voldoende ventileert. Op de gebruikshandleiding op het product staat beschreven hoe u het ontstoppingsmiddel dient toe te passen.

Verstopte afvoer voorkomen

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om een verstopping in de afvoer te voorkomen.

  1. In de afvoer van de gootsteen is het handig een roostertje te plaatsen. Hiermee worden etensresten tegen gehouden en komen niet in de sifon/afvoer terecht.
  2. Maak af en toe de sifon schoon.
  3. In de douche is het aan te raden om haren na de douche te verwijderen. Zo wordt voorkomen dat haren in het putje/sifon gaan zitten.

Instructievideo verstopte wastafel / wasbak ontstoppen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen