Watervalkraan – Alle Info

Deze kluswijzer gaat zowel in op het installeren van een watervalkraan als op de vele varianten die de watervalkraan kent. Ga jij binnenkort je badkamer verbouwen en zoek je inspiratie voor nieuw sanitair? Als je voor een unieke look in de badkamer wilt gaan, kies dan voor een watervalkraan. Deze bijzondere kraan ziet er niet alleen futuristisch uit, maar geeft ook juist een hele natuurlijke look aan je badkamer. De toepassingen voor een watervalkraan zijn zeer uiteenlopend, en daarom is er altijd wel een variant die bij jou past. Watervalkranen kopen kun je bij verschillende (web)winkels, en hier lees je welke dat zijn.

Hoe werkt een watervalkraan?

Een watervalkraan, de naam zegt het al. Deze kraan is afgeleid van een waterval en in plaats van ronde stralen komt er een platte straal uit de kraan. Doordat het water naar beneden valt in deze platte straal, heeft het veel weg van een waterval. Een watervalkraan kun je plaatsen bij de wastafel, maar ook in het bad. Dit geeft niet alleen een ontspannend effect, maar zorgt ook nog eens voor een strakke en unieke look in je badkamer.

De vele soorten watervalkranen

Er zijn flink wat opties waar je uit kunt kiezen op het moment dat je een watervalkraan wilt gaan kopen. Als je alleen al naar het Grohe watervalkranen merk kijkt zie je al zeer verschillende designs & concepten in verhouding tot de normale wastafelkraan.

Met het volgende handige overzicht weet je in de winkel straks precies waar je naar moet gaan kijken om het nieuwe sanitair voor je badkamer aan te schaffen.

 • Watervalkraan met twee grepen.

De twee grepen worden gebruikt om warm en koud water van de kraan te regelen.

 • Watervalkraan met enkele greep.

Met een enkele en minimalistische greep regel je de warmte van het water, maar ook hoe hard je de kraan wilt zetten.

 • Watervalkraan met douchekop.

Een kraan met twee grepen en een extra douchekop voor in het bad.

 • Watervalkraan met gootje.

Het water komt door een gootje met zijwanden naar beneden.

 • Watervalkraan zonder gootje.

Het water loopt eerst over een plaatje, zonder zijwanden.

 • Watervalkraan met gat of gleuf.

Kraan waarbij het water door een gleuf komt, zonder eerst over een plaatje te gaan.

Hier een totaaloverzicht van watervalkranen

De prijs van een watervalkraan

Een watervalkraan ziet er natuurlijk extra luxe uit, maar hoeveel geld ben je hiervoor kwijt? Voor een watervalkraan voor de wastafel betaal je tussen de €60 en de €400, terwijl een watervalkraan voor het bad wat prijziger is. Hier ben je tussen de €250 en €1000 voor kwijt. Ook verschilt het per soort kraan dat je wilt aanschaffen. Een watervalkraan met een greep is minimalistischer, maar ook moderner dan een watervalkraan met twee grepen en dus ook wat duurder.

Installatie van de watervalkraan

watervalkraan-installatie

Voorbereiding: Logisch maar toch: Installeer de kraan niet in een ruimte waar het kan vriezen. De watertoevoer naar deze kraan dient te worden geisoleerd wanneer de kraan voor langere tijd niet wordt gebruikt en wanneer de leidingen zouden kunnen bevriezen. Leidingwerk dient goed gemonteerd te zitten en de koppelingen vrij van frictie. Al het leidingwerk dient vooraf gecontroleerd te worden op lekkages. Draai de hoofdkraan dicht alvorens de mengkraan te monteren.

 1. Draai de meegeleverde op aangekochte s-koppelingen (4), voorzien van teflontape of ander afdichtingsmateriaal in de muurkoppelingen. Zorg ervoor dat de s-koppelingen minimaal 28-30mm uit de muur komen. Zorg ervoor dat de warme en koude aansluiting van de kraan op de juiste waterleiding gemonteerd wordt. Anders werkt de mengkraan niet.
 2. Draai de rozetten (3) over de buitendraad (4) van de s-koppelingen.
 3. Voordat de watervalkraan geplaatst wordt moeten eerst de leidingen goed schoon gespoeld worden, zodat er geen vuil in de watervalkraan komt. Hierna kan de kraan op de s-koppelingen vastgedraaid worden. Vergeet de pakkingen niet!
 4. Draai de wartels vast met een goed passende tang. Let op dat de wartels hierdoor niet beschadigd raken. Geadviseerd wordt dat er een zachte doek tussen de tang en de wartels gebruikt wordt.
 5. Draai de hoofdwaterleiding weer open en controleer eventueel op lekkages bij de aansluitingen

Het online aanbod van watervalkranen

Bekijk het ruime aanbod van watervalkranen op verschillende webwinkels. Zo heb je bij bol.com al een watervalkraan voor de wastafel voor €47,99 en kun je diverse merken met elkaar vergelijken.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Over ons

Reactie plaatsen