Houtkachel versus openhaard

Houtkachel versus openhaard, welk type past het best bij uw wensen / behoefte. In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt het verschil tussen een houtkachel en een openhaard duidelijk gemaakt.

Sfeer houtkachel versus openhaard

Bij een openhaard is de sfeer meer aanwezig. U hoort het hout branden en heeft goed zich op het vuur. Bij een houtkachel zit het brandende hout achter glazendeuren die vies worden, waardoor het minder zichtbaar is.

Warmteafgifte houtkachel versus openhaard

Bij een houtkachel is de warmteafgifte hoger dan bij een openhaard. Een openhaard heeft een rendement van circa 10% á 20% en een houtkachel circa 80%. Hierdoor kunt u stellen dat een openhaard meer een sfeer functie heeft en een houtkachel, naast de sfeer functie, ook de ruimte goed kan verwarmen. De vraag is natuurlijk, wat verwacht u van de kachel. Is het voornamelijk voor de sfeer of dient het ook als warmtebron.

Hout verbruik: houtkachel versus open haard

Een openhaard verbruikt meer hout dan een houtkachel. Bij een houtkachel kunt u de luchttoevoer regelen, zodat het hout rustig kan branden. Bij een openhaard heeft u deze mogelijkheid niet en zal het brandhout veel sneller op zijn. In vergelijking met een houtkachel, heeft een openhaard 4 á 5 keer zoveel brandhout nodig. Los van de kosten voor het aanschaffen van het brandhout, heeft u ook meer ruimte nodig voor het opslaan hiervan.

Milieu: houtkachel vsopenhaard

Zoals hierboven staat beschreven, verbruikt een houtkachel minder hout. Daarnaast wordt er bij een houtkachel hogere temperaturen bereikt, waardoor er minder schadelijke stoffen vrijkomen. Een houtkachel is daardoor beter voor het milieu dan een openhaard.

Veiligheid: houtkachel versus openhaard

Een houtkachel is veiliger dan een openhaard. Dat komt omdat een openhaard geen deurtjes heeft, zoals een houtkachel. Tijdens het branden kunnen er vonken vrijkomen en bij een openhaard worden deze niet tegen gehouden. In het onderdeel “kachelhout” staat vermeldt welke houtsoort er voor de openhaard geschikt is om vonken zoveel mogelijk te voorkomen.

Conclusie

De houtkachel heeft meer voordelen dan een openhaard. Een houtkachel verbruik minder hout, beter voor het milieu, geeft veel meer warmte en is veiliger. Maar het gaat natuurlijk om de vraag wat u wilt en verwacht van de houtkachel/openhaard. Is het voornamelijk een sfeer maker, dan is wellicht een openhaard een betere keuze.

Laat u goed voorlichten in de mogelijkheden die er zijn bij de kachelleverancier. Wij wensen u succes bij het bepalen van uw keuze.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen