Badkamerventilator Aansluiten

In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven over badkamerventilator aansluiten. Maar waarom is dit belangrijk? Om vreemde geuren, condens en vochtproblemen tegen te gaan is goede ventilatie in de badkamer en het toilet noodzakelijk. Denk tijdens het ontwerpen van de badkamer ook altijd aan de ventilatie, dit kan een hoop problemen voorkomen. Daarnaast hebben wij een instructievideo over badkamerventilator aansluiten.

  • Tip:  Badkamer ventilatie is natuurlijk ook draadloos te verkrijgen (een draadloze zender), voor die opties kunt u hier kijken.

De juiste inbouwventilator kopen

Wij hebben de 4 beste / verschillen doch zeer populaire opties op een rij gezet. Plieger is gewoon de meest verkochte relatief goedkope ventilator. De Soler & Palau Silent heeft een ingebouwde hygrostaat waardoor hij automatisch aan & uit kan. Echt de Ferrari onder ventilatoren zeg maar, bekijk ze goed voor je een keuze maakt.

Plieger Ventilator (normaal) Plieger Design Ventilator Soler & Palau Silent  Plieger Ventilator (krachtig)
plieger3 plieger silent design soler paul badkamerventilator plieger3
Kleur: Wit Kleur: Wit Kleur: Wit Kleur: Wit
98 m³ x ø 100 mm 90 m³ x ø 100 mm 100chz   185 m³ x ø 125 mm –
Zeer veel verkocht / Standaard
Onze #1 Keuze
Niet superstil, Uniek design Zeer Stil & Strak Design
Onze Stille Keuze
Krachtiger Exemplaar
Onze Krachtige Keuze
Bekijk hier (Eigenschappen) Bekijk hier (Eigenschappen) Bekijk hier (Eigenschappen) Bekijk hier (Eigenschappen)

Een badkamerventilator zorgt voor goede luchtafvoer

Een badkamerventilator zorgt ervoor dat vochtige lucht wordt afgevoerd. Door de badkamerventilator heeft u minder last van condens in de badkamer, zoals een beslagen spiegel en condensvorming op de tegels. Tevens zorgt u ervoor dat schimmelvorming in de badkamer geen kans krijgt. Wanneer u schimmel in de badkamer heeft, is dat namelijk altijd een ventilatieprobleem. Wanneer u schimmelplekken behandelt, zonder te kijken naar de badkamerventilatie, komen de schimmelplekken na verloop van tijd weer terug.

Bouwbesluit regels rondom luchtafvoer: De luchtverversing capaciteit in de badruimte moet minimaal 14 dm/s bedragen en moet rechtstreeks naar buiten worden afgezogen. De toevoer mag voor 100% plaats vinden via een overstroomvoorziening (spleet onder de deur).

Het aansluiten van een WC toiletventilator

Wanneer u naar het WC/ Toilet bent geweest, wilt u dat de geur zo snel mogelijk wordt afgevoerd. In sommige woningen ziet u nog het bekende toiletraam, maar dit is helaas niet in iedere woning aanwezig. Dan heeft u een toiletventilator nodig om vervelende geuren af te voeren. De verpakking van de ventilator legt vaak eenvoudig uit hoe dit daadwerkelijk moet installeren.

De kern is als volgt, u moet drie componenten met elkaar verbinden. De lasdoos, de inbouwdoos van de schakelaar en natuurlijk de ventilator zelf.

De volgende types ventilator zijn er mogelijk:

Er zijn een aantal mogelijkheden om de badkamer en het toilet goed te ventileren.

  • Badkamerventilator; De badkamerventilator is er in drie uitvoeringen; standaard, met timer en met hygrostaat (of alles in één). De standaard badkamerventilator kan alleen aan/uit en heeft voor de rest geen andere opties. De badkamerventilator met een ingebouwde timer loopt, nadat u weg bent uit de badkamer, standaard een aantal minuten door. Dit heeft als voordeel dat al het vocht en vreemde geurtjes worden afgevoerd. Het aantal minuten dat de badkamerventilator doorloopt, is door u zelf in te stellen tussen de 5-15 minuten. Wanneer de badkamerventilator is uitgerust met een hygrostaat, dan gaat de ventilator aan als de luchtvochtigheid boven de ingestelde waarde komt. De ventilator blijft werkzaam tot de ingestelde luchtvochtigheid is bereikt.
  • Toiletventilator; De toiletventilator is er in de uitvoeringen standaard en met timer. Het principe werkt hetzelfde zoals hierboven staat beschreven.

Centrale Ventilatie en de Buisventilator

  • Centrale ventilatie; U kunt de badkamer en het toilet ook aansluiten op de centrale ventilatie in uw woning. Hier is de keuken meestal ook op aangesloten. In iedere ruimte zit een luchtafvoerbuis met een ventilatieventiel dat in verbinding staat met de centrale ventilatiebox. De desbetreffende ruimtes worden afgezogen door een centrale ventilatiebox die op zolder is gemonteerd. Met de nieuwe ontwikkelingen zijn deze ventilatieboxen zeer gebruiksvriendelijk, omdat u de ventilatie-unit door middel van een draadloze schakelaar kunt bedienen. De schakelaar heeft als bijkomend voordeel, dat er een timer zit ingebouwd. Met deze functie kunt u de centrale ventilatiebox circa 10 minuten langer laten draaien op een hogere stand (heeft 3-standen). Na 10 minuten gaat de centrale ventilatie terug naar stand 1, zodat er altijd ventilatie is in de woning. Tevens kunt u een extra draadloze schakelaar (bedieningspaneel) aanschaffen, waardoor u de stand van de ventilator in bijvoorbeeld de keuken als de badkamer kunt aansturen.
  • Buisventilator; De buisventilator wordt in de luchtafvoerbuis gemonteerd en is hierdoor onzichtbaar. De buisventilator is in de uitvoeringen standaard en met timer verkrijgbaar.

Stappenplan badkamerventilator aansluiten

Voor gebruik direct boven douche of bad wordt een veilige 12 Volt ventilator aanbevolen. Bij het aansluiten van de badkamerventilator kunt u een schakelaar gebruiken of hem aansluiten op het lichtnet. Dat houdt in dat wanneer de badkamerverlichting in de badkamer/toilet aan gaat, de ventilator ook in werking wordt gezet. Niet iedereen vindt dit ideaal, omdat je dan niet de ventilator apart kunt laten draaien. In de gebruiksaanwijzing staat exact omschreven hoe u de ventilator monteert. Een ventilator moet minimaal op een hoogte van 225cm gemonteerd worden.

Instructievideo badkamervenitator plaatsen

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen