Ventilator Schoonmaken

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf het ventilatiesysteem kunt reinigen. De badkamer ventilator zuigt niet alleen onaangename geuren en vocht (badkamer) af, maar ook veel kleine stof deeltjes die in de lucht zitten. Door deze kleine stofdeeltjes wordt het ventilatiesysteem op den duur vervuilt. Het is dan ook van belang dat u zelf 1 keer per jaar het systeem reinigt. Hieronder staat omschreven welke onderdelen u zelf kunt reinigen om het ventilatiesysteem zo schoon mogelijk te houden.

Producten voor het schoonmaken van een ventilator

Bij het schoonmaken van de ventilator zijn er drie producten die goed kunnen helpen, naast natuurlijk de standaard stofzuiger die ook altijd van pas komt.

Afzuigventielen / ventilatierooster schoonmaken

Zowel het afzuigventiel als het ventilatierooster maakt u schoon doormiddel van een vochtige doek. Haal het ventilatierooster of afzuigventiel uit de muur/plafond en maak deze schoon. Bij het afzuigventiel dient u wel op te letten. Deze kan op een bepaalde stand afgesteld zijn, zodat in iedere ruimte voldoende afzuiging kan plaatsvinden. Markeer dan ook voor het schoonmaken de juiste instelling, zodat de ingestelde afstelling tijdens het schoonmaken niet kan wijzigen.

Ventilatie-unit schoonmaken

ventilator schoonmaken

Schone Ventilator

In de ventilatie-unit komen ook de kleine stofdeeltjes, die ervoor kunnen zorgen dat de ventilatiebox meer geluid kan maken. Daarnaast gaat de ventilatie-unit langer mee als u deze 1 keer per jaar schoonmaakt. Let op; zorg dat u tijdens het schoonmaken voorzichtig te werk gaat. De ventilatiebox is namelijk nauwkeurig afgesteld en bij een kleine beschadiging kan de ventilatiebox meer geluid gaan produceren.

Haal de stekker van de ventilatiebox uit het stopcontact. Voordat u de ventilatiebox opent, dient u een aantal seconde te wachten. De ventilator draait namelijk altijd nog na. Als de ventilator niet meer draait, verwijdert u de kap van de ventilatiebox. Verwijder eerst voorzichtig met een stofzuiger het vuil/stofdeeltjes. Vervolgens kunt u met een vochtige doek het laatste vuil verwijderen. Mocht het vuil zeer vast zitten, kunt u dit voorzichtig met een kleine schroevendraaier eraf halen. Bij de plekken waar u niet bij kunt is Airduster goed te gebruiken.

Badkamerventilator / toiletventilator reinigen

De badkamerventilator / toiletventilator krijgen net als de ventilatiebox te maken met vuil/stofdeeltjes. Door het vuil aan de voorkant van de ventilator te verwijderen, is deze helaas niet helemaal schoon. U kunt namelijk niet goed bij de ventilator zelf. Hiervoor zult u de ventilator uit het plafond/muur moeten halen.

Haal eerst de stroom eraf. Vervolgens kunt u de ventilator uit de muur/plafond halen. Als het snoer niet lang genoeg is, kunt u de aansluit draden los maken. Kijk wel goed hoe de draden zijn aangesloten op de ventilator, dit scheelt straks bij het aansluiten weer. Haal met een vochtige doek het vuil weg. Vuil dat zeer vast zit, kunt u voorzichtig met een schroevendraaier verwijderen. Let op; Ga voorzichtig te werk. De ventilator is nauwkeurig afgesteld en bij kleine beschadiging kan het zijn dat de ventilator daarna meer geluid kan gaan maken.

Meer over Badkamerventilatie:

Ventilatie kanaal schoonmaken

Het schoonmaken van ventilatie kanalen is een klus die u zelf niet kunt verrichten. U kunt zelf alleen het begin stuk schoonmaken met de stofzuiger, maar ver komt u niet in het ventilatie kanaal. Hiervoor dient u een vakman in de arm te nemen die gespecialiseerd is op dit gebied. Het is raadzaam om het ventilatie kanaal eens in de 7 á 8 jaar te laten reinigen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Over ons

Reactie plaatsen