Zinken Dakgoot & Afschot Dakgoot

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven over het plaatsen van een zinken dakgoot. Zinken dakgoten worden het meest toegepast in Nederland. De kans is dan ook groot dat de dakgoot van uw woning van zink is. Hieronder leest u alles over zinken dakgoot plaatsen en solderen.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Soorten zinken dakgoot

dakgoot zink

dakgoot zink (Bakgoot)

Er zijn 2 soorten zinken dakgoot;

  • Bakgoot. De bakgoot is wat de naam zegt, een bak.
  • Mastgoot. De mastgoot is een half ronde goot.

Let erop dat u bij de aanschaf van de kopschotten, beugels en tapeind rekening houdt met de keuze van het type goot dat u hebt gekozen.

Regels rondom Afschot van een dakgoot

Het afschot van een dakgoot is 2,5 tot 3 millimeter per strekkende meter. 

Voor een Dak zelf is de regelgeving als volgt: Vóór het verschijnen van de norm NEN 6702 werd geadviseerd uit te gaan van een effectief afschot van 1% een dak van (10mm/m1); nu wordt meestal uitgegaan van de in de norm opgenomen tekst inzake een afschot van tenminste 1,6% tezamen met de doorbuigingseis.

Een zinken dakgoot plaatsen

Wanneer u de zinken dakgoot gaat plaatsen, dient u eerst de oude dakgoot te verwijderen. Verwijder de eerst rij dakpannen die boven de dakgoot zitten. Hierdoor kunt u eenvoudig bij de zinken goot. Het is wel aan te raden om dit niet alleen te doen, maar met z’n tweeën.

Zodra u de eerste rij dakpannen heeft verwijderd, maakt u de lips los waarmee de dakgoot in de beugel is geklemd. Vervolgens zaagt u de dakgoot in kleine stukken, zodat u stuk voor stuk de zinken dakgoot kunt demonteren. Breng het zink niet naar de afvalstraat (stort), maar naar een ijzer handelaar in de buurt. Ook uw oude zink levert geld op en is zonde om zomaar weg te gooien.

Wanneer u een nieuwe dakgoot plaatst, is het advies de gootbeugels meteen te vervangen. Zorg bij de aanschaf dat u de juiste beugels koopt met de juiste hoek. Bepaal de plaats waar de gootbeugels komen te zitten. Zorg dat de maximale afstand tussen de gootbeugels 50-60cm is. Daarnaast is het voor het zicht mooi als de beugels gelijk worden verdeeld over de totale lengte van de dakgoot.

Vervolgens plaats u de eerste en de laatste gootbeugel om het juiste afschot te krijgen, zodat het water goed wordt afgevoerd naar de regenpijp. U spant een koord tussen deze beugels. Per meter dient u een afschot van 3mm aan te houden per meter. Is de dakgoot totaal 5 meter lang, dan dient u een afschot te hebben van 5 x 3mm = 1,5 cm. Controleer met de waterpas of er daadwerkelijk afschot is. Nu kunt u nog eenvoudig wat aanpassen.

De overige gootbeugels kunt u langs het strak gespannen koord vastzetten, zodat de gootbeugels in één rechte lijn worden geplaatst en de dakgoot het juiste afschot heeft. Alle gootbeugels dienen met behulp van schroeven vast gezet te worden.

(Zinken) Dakgoot Solderen

Nu de beugels zijn aangebracht, kunt u de zinken dakgoot op maat maken met een fijne ijzerzaag. Zorg er wel voor de dat de dakgoten circa 20 á 30mm overlap hebben om ze aan elkaar te solderen. Verwijder daarna de bramen met een vijl of fijn schuurpapier. Daarna kunt u de kopschotten in de dakgoot solderen en de dakgoot in de gootbeugels monteren. Zorg er wel voor dat alle lipjes van de gootbeugels omhoog staan.

Zodra de zinken dakgoot in de gootbeugels is gemonteerd, kunt u de dakgoten aan elkaar solderen. Hieronder staat beschreven hoe u de kopschotten, dakgoot en tapeind kunt solderen. Voor het tapeind dient u een rond gat in de dakgoot te zagen waar het tapeind in past.

Let op; wanneer de dakgoot langer dan 12 meter is, dient u een expansiestuk in de dakgoot aan te brengen. Het expansiestuk zorgt ervoor dat het metaal kan werken (krimpen/uitzetten).

Instructievideo zinken dakgoot plaatsen

Zinken dakgoot solderen

Voor het solderen heeft u staafsoldeer nodig om de dakgoten aan elkaar te solderen zodat er een waterdichte verbinding ontstaat. Staafsoldeer is er in 40/60 en 50/50 uitvoering. Dit geeft het percentage tin versus lood aan. Het verschil tussen deze 2 uitvoeringen zit hem in het smelttraject van de soldeerstaaf. De soldeerstaaf 40/60 heeft een smelttraject van 180-235graden en de soldeerstaaf 50/50 een smelttraject van 180-215 graden. De soldeerstaaf 40/60 wordt dan ook het meest toegepast, maar iedere vakman heeft zijn/haar eigen voorkeur.

De eerste stap is het schoonmaken van de soldeernaad. Verwijder vuil en controleer of de soldeernaad (2 dakgoten) goed en strak op elkaar aansluiten. De overlap dient tussen de 20 á 30mm te zijn.

Smeer de naad in met S39 Zink. Dit zorgt ervoor dat de naad vetvrij is en het soldeer goed zal hechten.

De naad zet u op enkele punten vast met soldeer. Vervolgens houd u de soldeerbout op 10mm van de dubbele plaat en verplaatst u de soldeerbout vooruit. Niet te snel, want het soldeer dient goed aangebracht te worden. Zoals u de naden soldeert, zo soldeert u ook de kopschotten en het tapeind in de zinken dakgoot.

Tussen het solderen door, verwijdert u met een schone vochtige doek, de resten van het vloeimiddel. Vervolgens wrijft u de soldeernaad na met een droge schone doek.

Voordelen van een zinken dakgoot

  • Lange levensduur (circa 50 jaar)
  • Eenvoudig te repareren
  • Verbindingen zijn gesoldeerd (waterdicht)

Nadelen van een zinken dakgoot

Zelf doen of vakman inschakelen

Een zinken dakgoot vervangen of aanbrengen, is vakwerk. Wanneer u weinig ervaring als klusser heeft of twijfelt, raden wij u aan om dit uit te besteden. De kans is namelijk zeer groot dat u zelf begint en de vakman alsnog het zink werk dient te herstellen en af te maken. Dan is goedkoop duurkoop.

Vakman nodig? Vergelijk eerst!

Heeft u een dakdekker nodig om een zinken dakgoot te plaatsen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van dakdekkers in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!


Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen