Mechanische Ventilatie Vervangen

Heb je een ventilatiesysteem in huis of bedrijfspand? Na verloop van tijd, gemiddeld zo’n 15 jaar, kan de ventilator uit balans raken door slijtage. Dan gaat deze lawaai maken en dat kan erg hinderlijk zijn. Genoeg reden dus om de mechanische ventilatie te vervangen. Maar hoe doe je dat? De ventilatorunit moet namelijk wel goed zijn afgestemd op de andere onderdelen. Zo zorg je ervoor dat de ventilatie goed en energiezuinig blijft werken.

Benodigdheden voor het vervangen van de ventilatie

Het belangrijkste is dat je een vervangende ventilatorunit paraat hebt die geschikt is om de oude te vervangen. Daarnaast kun je ook kiezen om een oude wisselstroomventilator te vervangen voor een gelijkstroommodel: dat zorgt voor een bezuiniging in stroomkosten. Als je ook buizen gaat vervangen, heb je buizen nodig met voldoende diameter, en niet te scherpe bochtdelen. Zo houd je de luchtstroom optimaal en daardoor het energieverbruik laag.

Een mechanische ventilatie nieuw kopen

Bij het kopen van een nieuwe mechanische ventilatie moet je denken aan een kostenpost van rond de 250 – 300 Euro. Belangrijke zaken bij de aankoop zijn de fabrieksgarantie (dit is wel zo fijn bij een verkeerde levering van dit soort artikelen ) en de luchthoeveelheid die de mechanische ventilatie kan verwerken. Dit ligt meestal rond de 300 tot 400m3 per uur. Als het onder de 300 komt heb je vaak met oudere apparaten te maken.

Een veel verkocht systeem is deze: Vasco Ventilation mechanische afzuiging.

Tip: Ook is het vaak belangrijk dat deze apparaten ‘stil’ zijn, voornamelijk de nieuwere apparaten zijn een stuk stiller dan de oudere varianten. Kijk dus ook goed naar de reviews bij een mogelijke nieuwe aankoop over dit geluid.

Stappenplan

Mechanische ventilatie vervangen of plaatsen is een klus die het beste kan worden uitgevoerd door een professionele installatiemonteur. Dat is omdat deze meestal zijn ingebouwd in de muur. Een andere belangrijke factor is dat de luchtstroom optimaal verloopt, en dat meerdere ventilatoren elkaar niet verstoren. Neem daarom bijvoorbeeld geen gemotoriseerde afzuigkap op in je ventilatiesysteem (motorloos kan uiteraard wel). Vaak hoef je overigens alleen de ventilator te vervangen, als het buizensysteem nog naar wens functioneert.

Hieronder een standaard installatieplan van een Mechanische ventilatie:

Mechanische Ventilatie VervangenMechanische Ventilatie Vervangen Mechanische Ventilatie VervangenBron: Itho / Daalderop

Extra mogelijkheden en tips

Ingebouwde ventilatie is een vast onderdeel van veel nieuwere huizen en appartementen. Goede ventilatie in een woning is belangrijk: zo krijgt vocht geen kans en is overal frisse lucht. Zorg er dus zeker voor dat de ventilatie in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, goed werkt. Ook goed onderhoud van ventilatie is hierbij zeer belangrijk. Zorg eventueel voor een extra standenschakelaar in die ruimtes om snel te kunnen ventileren. Het uitbreiden van je ventilatiesysteem met sensoren zorgt ook voor een energiezuinigere werking en/of een hogere luchtkwaliteit.

Revelant artikel: Ventilator Badkamer Aansluiten & Vermogen ventilatie bereken.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen