Wat betekent DIY?

DIY, een term die je steeds vaker tegenkomst. En hoewel velen denken dat het een hobbymerk is, betekent DIY niets anders dan Do It Yourself oftewel het Nederlandse doe-het-zelf. Het principe is vanaf de jaren zestig/zeventig van de vorige eeuw populairder geworden. DIY is heel gemakkelijk en bovenal leuk om te doen. Je bent zelf creatief bezig met nieuwe woonitems te maken of bestaande ideeën aan te passen naar je eigen wensen en behoeften. Dit zorgt voor een uniek en persoonlijk resultaat. Het klinkt allemaal nogal abstract. Daarom volgen hieronder een tiental voorbeelden van DIY, die je gemakkelijk thuis kunt doen.

Recyclen oud servies

Iedereen heeft op zolder of in de berging nog wel oud servies liggen, dat je niet wil weggooien maar dat eigenlijk ook geen functie meer heeft, omdat je goedkoop bij de Action nieuw servies hebt gehaald. Dit oude servies kun je echter gemakkelijk een nieuwe look geven, waardoor je ook deze borden en kopjes weer kunt gebruiken. Dit is heel gemakkelijk door middel van krijtverf. Je ontvet het oude servies goed en beschildert deze vervolgens van binnen naar buiten met krijtverf, waarbij je voldoende verf in het reliëf van het servies moet aanbrengen. Beschilder het servies met een aantal lagen en als resultaat heb je een keramieken setje servies.

Lentelook

Een nieuwe trend in huis is het gebruik van droogbloemen. Deze plaats je niet langer in een vaas of in een schilderij, want je kunt gemakkelijk je eigen droogbloemen standaard maken. Dit doe je door middel van blokjes zelf hardende klei of kleine blokjes betonmortel. Plaats een fles of andere verpakking over de bloem en de klei/betonmortel, zodat het geheel rechtop blijft staan en laat deze drogen voor ongeveer twee dagen. Snijd de verpakking weg en voilà.

Blik in huis

De lente breekt aan en overal zie je bloemen en planten tot bloei komen. Breng deze in huis door oude blikken om te toveren tot prachtige vazen. Oude soepblikken kun je bijvoorbeeld heel leuk verven of met folie of stof bekleden, zodat ze functie kunnen doen als vaas. Ook een leuk alternatief is oude koffie- en theeblikken te gebruiken.

Maak je eigen gallery wall

Vroeger had je het scrapbook, een leeg boek dat je zelf versierde met foto’s, quotes, tape en stickers. Dit principe vind je in een gallery wall terug voor je nog kale wanden in huis. Het is heel simpel. Met kleurrijke tape plak je op de wand een vierkant of rechthoek af, waarna je online een mooie foto of quote uitprint, die je binnen het af getapete gebied plakt. Zo krijg je het idee van kunst aan je wand en het kost bijna niks.

Jezelf verzorgen

Door DIY kun je ook gemakkelijk zelf je verzorgingsproducten maken. Waar je normaal een paar tientjes neer moet leggen voor een goede scrub, kun je deze ook goedkoop en gemakkelijk zelf maken met suiker, kokosolie en citroen. Gebruik je eigengemaakte scrub en laat je huid weer stralen.

Veelzijdige make up reiniger

Als je dan toch al kokosolie in huis hebt gehaald voor je zelfgemaakte scrub, kun je het restant ook gebruiken om make up van je gezicht te verwijderen. De olie is zo vettig dat je er zelfs waterproof make up gemakkelijk mee verwijdert. De vettige olie hydrateert je huid daarnaast ook nog.

DIY Lampen

Door het Coronavirus zijn veel mensen thuis. Voor wat sfeer te creëren in donkere tijden kun je ook gemakkelijk je eigen lampen DIY maken. Je kunt als lamp bijvoorbeeld een tak met textielsnoer gebruiken. Het is heel simpel: haal een middelgrote tak uit je tuin. Wikkel ongeveer drie textielsnoeren om de tak met hieraan een lamphouder. Bevestig aan de uiteinden van de tak een oogje of ringetje om de tak te kunnen ophangen. Draai de lampen in de houder en sluit het snoer aan. Klaar is kees. Ook van houten plankdragers kun je gemakkelijk verlichting maken. Schroef de haak aan de muur, steek het snoer door een voorgeboord gat en draai een lamp in de lamphouder.

Pimp je meubels

Door meubels een andere look te geven, kun je deze ook vaak in een andere setting en met een andere functie gebruiken. Een voorbeeld hiervan is een oppottafeltje. Als je deze in een strakke kleur verft en dan van je balkon of tuin naar binnen verplaatst, kun je er een stijlvolle dranktafel van maken.

DIY tuinpad

Er zijn ook een aantal leuke DIY projecten voor in de tuin te vinden. Je kunt bijvoorbeeld een houten tuinpad maken van boomstronken. Heb je een houtkachel in huis, dan kun je de houtstaven die je hiervoor gebruikt ook makkelijk gebruiken voor het maken van je eigen tuinpad. Je zaagt de blokken in gelijke stukken en geeft ze een beschermende laag lakverf. Plaats ze in de tuin, zoals je wilt dat het pad verloopt: rechttoe rechtaan of een kronkelweg.

Minituin

Ook kun je gemakkelijk een minituin maken in je tuin. Dit doe je door kapotte bloempotten te gebruiken. Eveneens kun je houten pallets gebruiken voor de aanleg van je minituin. Een minituin geeft een mooi en geordend uiterlijk, omdat je alle planten overzichtelijk bij elkaar hebt staan en het is in een mum van tijd gemaakt.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen