KlussenKlussen

Hoe breng ik radiatorfolie aan?

Radiatorfolie weerkaatst de warmte die de radiator aan de achterkant afgeeft. Bij goed geïsoleerde woningen doet de muur dit al voor u, maar in een woning zonder of met slechte isolatie ontsnapt veel van deze warmte naar buiten. Radiatorfolie is dan een goedkope manier om deze warmte te behouden en naar binnen te richten. U brengt het aan achter de radiator waar het dus voornamelijk uit het zicht zijn werk kan doen. Het is niet erg moeilijk om radiatorfolie aan te brengen, vooral niet als u hier het onderstaande stappenplan voor gebruikt.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u maar weinig materialen en gereedschappen nodig en deze zijn daarbij ook nog eens erg goedkoop. U zal een bezoekje aan de bouwmarkt niet kunnen vermijden maar uw portemonnee zal er niet erg onder lijden. De volgende tabel geeft u een indicatie van wat u aan kunt schaffen.

Materiaal Prijs Gereedschap Prijs
Radiatorfolie €3 per m2 Schaar €8
Aluminium tape €5 per rol Hobbymes €10
Bevestigingstape €3 per rol

Tip: koop wat meer materialen dan u vermoedt nodig te hebben. Het zou jammer zijn als u net lekker in de klus zit en u komt er achter dat u niet genoeg folie heeft gekocht. Als u rollen over heeft en deze zitten nog in de originele verpakking, dan kunt u ze met het bonnetje retourneren aan de winkel. U krijgt uw geld dan gewoon terug en u weet zeker dat u niet zonder komt te zitten.

Stap 1: meet de radiator op

Neem de lengte en de breedte van de radiator en schrijf deze afmetingen op.

Tip: radiatorfolie is verkrijgbaar op rollen met verschillende lengtes. Het is een goed idee om de totale lengte van alle radiatoren die u wilt isoleren bij elkaar op te tellen en zo te berekenen hoeveel meters folie u nodig heeft en welke rollen u dan het beste aan kunt schaffen.

Stap 2: de folie op maat knippen

Neem de afmetingen die u bij stap 1 heeft opgeschreven en trek hier 10 centimeter van af. Op die manier blijft de folie buiten zicht. Teken deze afmetingen af op de radiatorfolie en knip deze op maat met een goede scherpe schaar.

Stap 3: folie aan elkaar plakken

Bent u aan het einde van de rol beland, dan kunt u dit stuk gewoon gebruiken door hem aan de nieuwe rol te plakken door middel van aluminiumfolie. Erg veel restafval zal u dus niet hebben op deze manier.

Tip: gooi restafval niet weg. U kunt dit nog gebruiken bijvoorbeeld voor het isoleren van verwarmingsbuizen.

Stap 4: tape aanbrengen

Op de achterkant van de folie plaatst u stukjes dubbelzijdig bevestigingstape zodat u de folie goed tegen de muur aan kunt plakken. Doe dit langs de randen, want daar kunt u het met uw handen aandrukken.

Stap 5: de folie aanbrengen

Verwijder de beschermlaagjes van uw bevestigingstape en laat de folie rustig zakken totdat deze volledig achter de radiator verdwenen is. Plak deze nu vast tegen de muur.

Stap 6: de randen wegsnijden

Snijd de randen eventueel weg met een hobbymes en u bent klaar.

Andere simpele manieren om energiezuiniger te worden

Het plaatsen van radiatorfolie is een erg simpele, goedkope en effectieve manier om warmte beter binnen te houden. Er zijn nog enkele andere methoden die u gemakkelijk zelf kunt toepassen en waarmee u een klein, maar toch significant verschil kunt maken.

  • Tochtstrips aanbrengen: kieren en gaten rondom kozijnen kunnen veel warmte doorlaten. Dit kunt u gemakkelijk tegengaan door de ramen en deuren te voorzien van tochtstrips. Doe dit echter niet bij deuren binnenshuis, want een beetje luchtcirculatie is gezond.
  • Leidingen isoleren: als u verwarmingsbuizen heeft of warmwaterleidingen die door een onverwarmde kamer lopen, dan kunt u deze gemakkelijk isoleren met buizenisolatie. In verwarmde kamers is dit niet nodig. Het water zal dan warmer uw verwarmingsketel binnen stromen zodat deze minder hard hoeft te werken. In de winter bevriezen uw leidingen minder snel.
  • De zoldervloer isoleren: heeft u een zolder die niet verwarmd is en die u niet gebruikt, dan kunt u veel warmte tegenhouden door de vloer te isoleren. De warmte die anders via uw dak verloren zou gaan wordt dan al voordat het uw dak kan bereiken tegengehouden. Het isolatiemateriaal hiervoor is goed betaalbaar en gemakkelijk te plaatsen.
  • Vochtwerende folie in de kruipruimte: een slecht klimaat onder uw woning zorgt voor koude vloeren en via koude vloeren gaat veel warmte verloren. Als u een vochtwerende folie aanbrengt op uw kruipruimtevloer, dan zal deze het condensatiepunt van uw grondwater overnemen. De temperatuur in de kruipruimte gaat omhoog en de luchtvochtigheid gaat naar beneden. Dit heeft een positief effect op de temperatuur en de staat van uw vloer.

Vergelijk offertes

Grotere isolatiewerkzaamheden en sommige andere energiebesparende maatregelen in huis besteedt u misschien beter uit aan een specialist. Via onze vergelijkingstool vraagt u gemakkelijk offertes op bij betrouwbare bedrijven en dit kunt u doen voor allerlei werkzaamheden in en rondom uw woning. Zo vindt u de beste deal en bespaart u geld.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen