KlussenKlussen

Hoe maak ik een hoofdbord bed?

Als u handig bent en u wilt een mooi hoofdbord voor uw bed, waarom maakt u deze dan niet gewoon zelf? Hier vindt u een stappenplan voor het maken van een hoofdbord waarin twee nachtkastjes zijn verwerkt.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u allereerst hout nodig. De onderstaande tabel geeft exact aan wat u waarvoor nodig heeft en welke maten het moet hebben. Daarnaast hebben we de items genummerd, zodat we hiernaar kunnen refereren tijdens het stappenplan.

 

Item Aantal Afmetingen lengte x breedte x dikte Toepassing
1 2 MDF stroken 20×83,3×1,8 cm Zijkanten
2 2 MDF stroken 20x70x1,8 cm Bovenkanten
3 1 MDF strook 20x100x1,8 cm Verlaagde bovenkant
4 2 MDF stroken 20×13,2×1,8 cm Opstaande randen
5 4 MDF stroken 19,7x45x1,8 cm Onder- en bovenkant kastjes
6 4 MDF stroken 19,7x21x1,8 cm Zijkanten kastjes
7 1 MDF plaat 140x85x0,8 cm Frontpaneel
8 2 Hardboard platen 45×24,6 cm Achterwanden kastjes

 

Verdere benodigdheden

Behalve deze houten platen en stroken heeft u nog het één en ander nodig aan gereedschappen en materialen. Hiervoor kunt u de volgende tabel raadplegen.

 

Materialen Gereedschappen
Houtlijm Verfbenodigdheden
Verloren kop spijkers Schuurpapier
Spaanplaatschroeven 25mm en 35mm Rolmaat
MDF primer Bovenfrees
MDF vuller Frees
MDF reinigingsdoekjes Winkelhaak
Verf, lak of beits Potlood
Plamuur of MDF vuller Verzinkboor en houtboor
  Accuboormachine
  Hamer
  Plamuurmes

 

Tip: laat uw MDF en hardboard alvast op maat maken door de bouwmarkt. Dan hoeft u zich geen zorgen te maken over haakse lijnen en correcte afmetingen. Bij sommige bouwmarkten is dit zelfs gratis als u een klantenkaart heeft. Gaat u wel zelf zagen, gebruik dan een bovenfrees, zodat u zeker weet dat u perfecte rechte lijnen kunt realiseren.

 

Stap 1: de zijkanten en de bovenkanten monteren

Pak de stroken MDF (items nummer 1, 2, 3 en 4) bij elkaar en lijm en schroef ze aan elkaar. U krijgt dan een rechthoekige vorm met in het midden een verlaagd stuk. Dit is de verlaagde bovenkant.

 

Tip: gebruik een verzinkboor zodat u de schroeven volledig het hout in kunt boren en ze niet meer uitsteken. Uiteindelijk kunt u ze dan zo afwerken dat ze niet meer zichtbaar zijn.

 

Stap 2: zet de kastjes in elkaar

Pak items met nummer 5, 6 en 8 bij elkaar en maak twee kastjes. Gebruik wederom houtlijm en schroeven voor een goede sterke verbinding.

 

Stap 3: aftekenen op het frontpaneel

Let het frontpaneel (item nummer 7) op een vlakke ondergrond en leg de ombouw die u bij stap 1 gemaakt hebt er netjes op. Teken vervolgens de contouren van het verlaagde deel hierop af. Leg de kastjes op 13,2 centimeter van de rand en 13,2 centimeter van de bovenkant op het frontpaneel en teken de binnenzijde van de kastjes af. Zorg ervoor dat uw lijnen haaks en loodrecht zijn en dat u zeker weet dat u de juiste posities te pakken heeft.

 

Stap 4: frezen

Plaats de begeleiders voor uw freesmachine correct op het frontpaneel en zet ze vast met schroeven. Plaats het frontpaneel op een paar balkjes zodat deze onderop vrij is en gebruik de bovenfrees voor het uitzagen van de openingen voor de kastjes. Stop met zagen als u een centimeter van de hoekpunten verwijderd bent. Frees ook de horizontale lijn van het verlaagde deel.

 

Stap 5: zagen

De verticale lijnen van het verlaagde deel kunt u met een handzaag uitzagen en ook de hoeken van de kastjes kunt u zo gemakkelijk verwijderen. Uw frontpaneel is klaar om gemonteerd te worden.

 

Tip: als u geen freesmachine heeft, dan kunt u de gaten voor de kastjes ook uitzagen met een decoupeerzaag. Is het niet gelukt om deze helemaal recht te krijgen, dan kunt u ze later altijd nog afwerken met hoekprofielen of een lijstje. Zo ziet u er niets meer van en heeft u een schitterend afgewerkt en uniek nachtkastje.

 

Stap 6: de ombouw vastlijmen

Nu kunt u het ombouwgedeelte neerleggen op een rechte ondergrond. Vervolgens brengt u houtlijm aan op alle randen. Leg het frontpaneel hier op en controleer of alles past. Schroef het frontpaneel vervolgens vast en gebruik hier een verzinkboor voor zodat u de schroeven kunt wegwerken.

 

Stap 7: de kastjes bevestigen

Pak nu de kastjes erbij en doe houtlijm op de randen. Leg ze op de juiste plek onder het frontpaneel en zet ze vast met schroeven. Ook hier gebruikt u een verzinkboor.

 

Stap 8: schuren

Uw hoofdbord is af en dient alleen nog te worden afgewerkt. U kunt daarom de randen en aansluitingen even schuren om oneffenheden en scherpe hoeken te verwijderen. Zorg ervoor dat het hoofdbord stofvrij is voordat u verder gaat.

 

Stap 9: afwerken

De gaten van de schroeven kunt u opvullen met plamuur of een MDF vuller. Schuur het meubel nogmaals op nadat dit heeft kunnen drogen en behandel het met een MDF primer. Nu kunt u uw hoofdbord schilderen en als de verf volledig gedroogd is kunt u het monteren.

 

Vergelijk offertes

Het maken van meubelen en andere werkzaamheden met hout in huis vergt enige doe-het-zelf kennis. Heeft u dit niet, of heeft u de tijd en het geduld niet om zelf met hout en boor in de weer te gaan, dan kunt u altijd een vakman inhuren om dit voor u te doen. Via onze vergelijkingstool kunt u dan alvast offertes opvragen, waarmee u de beste prijs kiest en de meest vakbekwame specialist.

 

 

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen