Dit zijn de meest voorkomende valkuilen bij dakisolatie

Het isoleren van je woning heeft meerdere voordelen, zoals het binnenhouden van warmte in de winter en het buitenhouden van warmte in de zomer. Wanneer warmte niet kan ontsnappen, zul je dit zien aan een daling van je stookkosten en dus een lagere CO2-uitstoot van je huishouden en een lagere energierekening jaarlijks. Het kost natuurlijk wel wat om je hele woning te isoleren, maar door de besparing op je energierekening heb je de hoge installatiekosten in drie á zeven jaar terugverdiend. Daarnaast is de klus binnen een dag gedaan, waardoor je niet dagen hoeft vrij te pakken en in het puin hoeft te zitten zoals bij een verbouwing. Het isoleren van je woning moet natuurlijk wel goed gebeuren, lees daarom hieronder meer over de meest voorkomende valkuilen bij de isolatie van een van de cruciaalste onderdelen van je woning: het dak.

Fout 1: Er is een open ruimte tussen de isolatie en het dak

Een veel gemaakte fout bij de dakisolatie is het openlaten van de ruimte tussen het isolatiemateriaal en het onderdak, want door convectie en luchtstroming van buiten verlies je alsnog warmte. Daarbij hoe meer lucht aan je constructie kan komen, des te groter is de kans op condensvorming achter je isolatie. Om dit vocht te vermijden, moet je de aanwezige ruimte volledig opvullen met isolatiemateriaal, zorgen voor winddichtheid aan de buitenkant van je dak en voor een goede dampdichtheid aan de binnenzijde.

Fout 2: Je hebt te weinig materiaal toegepast

Wanneer je te weinig isolatiemateriaal gebruikt, loop je het risico op schimmelvorming en condensvorming op de plekken, waar het materiaal niet of nauwelijks aanwezig is. Werk je met minerale wollen houd dan bijvoorbeeld altijd een dikte tussen de 16 en 24 centimeter aan. Staan je kepers deze dikte niet toe, kun je de kepers uitdiepen met houten frames.

Fout 3: Gebruik de juiste materialen op de goede plek

Een hellend dak dat goed geïsoleerd is, moet van de buitenzijde winddicht zijn en van de binnenzijde dampdicht en luchtdicht. Dientengevolge moet het onderdak winddicht gemaakt worden met folies en platen. Het onderdak moet wel dampopen zijn. Een dampscherm moet dampdicht en luchtdicht zijn. Gebruik hiervoor tape in de naden, kit aan de randen en ga zorgvuldig te werk.

Fout 4: Koudebruggen ontstaan

Het isolatiemateriaal moet in elkaar overlopen om koudebruggen te vermijden. Laat bijvoorbeeld je dakisolatie overlopen in je muurisolatie en tape of kit de naden goed af. Leidingwerk kun je het beste binnen de isolatie plaatsen, want dit bespaart je knip en plak werk.

Fout 5: Je drukt het isolatiemateriaal samen

Je kunt nooit te veel isolatie gebruiken, maar het proppen van isolatiemateriaal is ook niet goed. Heb je bijvoorbeeld een isolatiedeken van vijftig centimeter, moet je die niet gaan proppen in een ruimte van veertig centimeter. Of je hebt de beschikking over isolatiemateriaal met een dikte van zestien centimeter en dit wens je te proppen in een frame van maar twaalf centimeter. Propwerk gaat ten koste van de isolerende werking van het materiaal.

Fout 6: Het verkeerde isolatiemateriaal plaatsen

Slecht isolatiemateriaal bestaat bijna niet, maar ieder materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en plaatsingsmogelijkheden. De hoogte van de isolatiewaarde verschilt. Het plaatsingsgemak van de materialen verschilt. Daarnaast hebben sommige materialen een betere vochtgevoeligheid, brandveiligheid, milieuvriendelijkheid en akoestische prestatie. Vanwege zijn kenmerken heeft ieder materiaal zijn eigen toepassingsgebied.

Fout 7: Geen advies gevraagd

Het isoleren van je dak doe je slechts eenmalig. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van de mogelijkheden en de materialen. Vraag desnoods advies in van een specialist, die je kan adviseren in het te gebruiken materiaal en de plaatsingsmogelijkheden. Isoleren is niet moeilijk, maar dan moet je wel weten waar je mee bezig bent. Daarom is het vaak nog slimmer om ook een specialist in te schakelen om de dakisolatie te plaatsen.

Fout 8: Geen geschikte kennis

Houd er bij het zelf isoleren van je dak rekening mee dat je kennis van zaken hebt. Houd hierbij rekening met zes dingen:

  • Hoe bouw je luchtdicht?
  • Wat zijn de grootste fouten bij dakisolatie?
  • Hoe doe je een dampscherm plaatsen?
  • Wat is de functie van een damp- en luchtscherm?
  • Trap niet in de valkuilen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen