Hoe kort ik mijn gordijnen in?

Gordijnen voor uw huis kunt u kant en klaar in de winkel kopen. Dit zijn gordijnen die u koopt in een standaard afmeting. Vervolgens kunt u zelf gaan kijken op welke hoogte u de gordijnen wilt hebben. We hebben voor u een stappenplan gemaakt voor het inkorten van deze gordijnen.

Nodig voor deze klus

 • Gordijnen kant en klaar

 • Een meetlint of rolmaat

 • Plakvlieseline

 • Spelden

 • Een naaimachine

 • Een vochtige doek

 • Een strijkbout

 • Gordijnhaken

 • Een schaar

 • Gordijnringen voor de embrasses

 • Een stoffenschaar met een kartelrand


Tip: koop de juiste gordijnen

Gordijnen kunt u kopen op meerdere hoogtes. Kijkt u vooraf goed welke hoogte u op het oog hebt. Wanneer u gordijnen wil die tot op de grond vallen kiest u uiteraard de langste variant. Wilt u gordijnen die tot op de vensterbank vallen dan kiest u voor de kortere versie. Het is onhandig om gordijnen veel te lang te kopen. U zult dan een hoop werk kwijt zijn aan het inkorten ervan. Daarnaast zult u een hoop materiaal overhouden. Wanneer u dezelfde variant kunt kopen in een kortere versie is dat wellicht een beter idee.

Stap 1: weet welke hoogte u wil hebben

De gordijnen meet u vooraf in voor u ze gaat bestellen of kopen bij de winkel. U meet de hoogte van de rail tot de vloer of tot de vensterbank minus twee centimeter. Dit is de hoogte die de gordijnen uiteindelijk moeten gaan krijgen. Denkt u er wel aan dat u de gordijnen niet op deze maat afknipt; het is de uiteindelijke maat die u wilt krijgen.

Stap 2: omspelden van de gordijnen

De gordijnen speldt u om aan de onderkant tot ze op de gewenste hoogte hangen. Zorgt u ervoor dat u één rechte lijn maakt met het omspelden van de gordijnen. Door de rolmaat of centimeter regelmatig langs de onderkant te leggen controleert u dit. Ook kunt u met een timmermanspotlood aan de binnenkant van de gordijnen een lijn uittekenen die u aanhoudt bij het afspelden van de gordijnen. Met een winkelhaak houdt u een rechte lijn aan.

Stap 3: het werken met plakvlieseline

Met plakvlieseline kunt u de gordijnen ook op de goede manier afwerken. U houdt daarbij een zoom aan van minimaal 10 centimeter. De vlieseline moet u met de strijkbout inplakken. Dat doet u het liefste met een vochtige doek er tussen. Daardoor zal de zoom sneller hechten en beter blijven zitten. Denkt u er ook hier aan dat u een rechte lijn trekt en dat u niet onderaan de zoom met een gerimpeld of gevouwen stuk gordijn blijft zitten.

Tip: voorkom schuiven bij het strijken

Een zoom die u met plakvlieseline heeft gemaakt kan gaan schuiven tijdens het strijken. U kunt het beste de zoom vast zetten met een paar spelden op de strijkplank voor u gaat strijken. Zo blijft het materiaal allemaal goed liggen. U krijgt op die manier een mooie vlijmscherpe zoom aan de onderkant van uw gordijnen.

Gordijnen inkorten met een groot stuk

Wanneer u een groot stuk van uw gordijnen moet afhalen kunt u dat het beste doen voor u gaat omzomen. U heeft het materiaal daarna niet meer nodig. Het materiaal zou alleen maar in de weg zitten wanneer u een zoom gaat aanleggen.

Gordijnen met een kort stuk inkorten

Moet u de gordijnen met een kort stuk gaan inkorten dan kunt u dit prima doen terwijl u de plakvlieseline aanbrengt. U vouwt het hele gordijn om wanneer u de gewenste lengte heeft bepaald. Na het omzomen knipt u het resterende stuk stof simpelweg af. Gebruik een naaischaar die een licht gekartelde rand achterlaat in de stof. Op die manier zullen er geen draadjes uit uw gordijnen vallen na het afknippen van het overtollige gedeelte.

Gordijnen die voor uw verwarming hangen

Het is vaak het mooiste wanneer u gordijnen heeft die kamerhoog zijn. Ze geven uw huis een warme aanblik en kunnen echter sfeermakers zijn. Er is echter ook een minpunt bij deze gordijnen. Ze zullen wellicht voor de kachel hangen. Dat heeft dan tot gevolg dat er een in de wintermaanden een stuk warmte verloren gaat in uw huis. De gordijnen houden immers de warmte van uw radiator tegen. Heeft u een convectorput dan zal er ook een deel van de warmte wegblijven uit uw huis. Alleen bij vloerverwarming heeft u dit probleem niet aangezien de warmte dan op een indirecte methode wordt afgegeven.

Tip: maak een embrasse

Tijdens het maken van de gordijnen zult u altijd een stuk stof overhouden. Deze stof kunt u uiteraard weg gooien maar u kunt er ook zelf gordijnembrasses van maken. Met een paar gordijnringen die u aan de uiteinden naait krijgt u mooie embrasses die de gordijnen een extra weelderige uitstraling geven wanneer ze open zijn.

Gordijnen met een aantrekkelijke prijs

Gordijnen die u kant en klaar koopt zult u zelf alsnog voor een deel op maat moeten maken. U kunt er ook voor kiezen om gordijnen te laten maken. Dat kunt u doen via de onderstaande button. U ontvangt meerdere offertes die u kunt vergelijken. Dat

levert u bij goed vergelijken een voordeel op wat kan oplopen tot wel 20 procent. De moeite meer dan waard dus.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen