KlussenKlussen

De handleiding om een goede klusser te worden

Ten tijde van de Coronacrisis pakten veel mensen hun boeltje bij elkaar en gingen klusjes uitvoeren aan huis. Er staan rijen bij de bouwmarkten, waardoor je al gauw het idee krijgt dat half Nederland (en Duitsland) bij de IKEA te vinden is. Het liefst voegde jij je bij deze doe-het-zelvers, want jij hebt ook nog de nodige klussen aan huis die gedaan moeten worden. Uitbesteden wil je niet, want het kost meer geld en met de huidige wachttijden ook teveel tijd. Hoe begin je zelf echter met klussen, wanneer je dit nog nooit gedaan hebt? Deze blog zal je een beknopte handleiding geven met tricks hoe je zelf je klussen op kunt pakken.

Begin bij het begin

Ieder type klus heeft iets unieks, wat de moeilijkheidsgraad van een klus bepaalt. Begin daarom met een klein project om te zien wat je in huis hebt en bovenal om vertrouwen in jezelf en je vaardigheden op te bouwen. Zie een klein project als de mogelijkheid om vaardigheden te ontwikkelen of verder uit te bouwen, zodat je op den duur ook moeilijkere, grotere projecten aan kan. Begin bijvoorbeeld met dingen, zoals schilderwerk van rechte oppervlaktes (muren, plafonds, etc.), ophangen van planken, televisie aan een standaard hangen en behangen.

Negeer de rest

Waarschijnlijk zijn het juist de grote projecten, die om aandacht vragen, maar negeer die tot je kleinere projecten naar voldoening hebt uitgevoerd. Begin je meteen aan een moeilijk project en het gaat fout, dan is de kans zeer aanwezig dat je alsnog iemand moet inhuren om je fouten te herstellen en dit kost je nog meer geld. Kies dus alleen projecten die:

  • Goedkoper zijn
  • Snel klaar zijn (binnen een dag als voorkeur)
  • Direct resultaat aantonen
  • Geen professioneel klusgedrag verlangen, maar alleen het lezen en uitvoeren van erbij gevoegde handleidingen

Deze kleine projecten zorgen ervoor dat je vertrouwen in je kunde krijgt en je ontdekt hopelijk dat je klussen lang niet zo erg vond als je verwacht had.

Laat je kop niet hangen

Stel je erop in, want het zal zeer zeker eens voorkomen, dat dingen ook fout kunnen gaan en laat je hierdoor niet neerslaan. Je zult dingen opnieuw moeten doen om alsnog het goede resultaat te bereiken. Of je komt er wel, maar je realiseert je echter dat je het veel makkelijker en slimmer had kunnen aanpakken. Dat hoort erbij, dus laat je niet uit het veld slaan. Vergeet niet dat je met klussen ook leuke herinneringen opbouwt en dat wanneer je ermee klaar bent, die herinneringen ook horen bij het verhaal dat je huis zal vertellen. Door zelf klussen uit te voeren, zal je huis echt als van jou gaan voelen.

Schroom niet om hulp te vragen

Dat je zelf klussen gaat uitvoeren aan huis betekent niet dat je helemaal geen hulp hoeft in te schakelen. Je kunt vrienden en familie om je heen om hulp vragen. Tevens staat tegenwoordig het internet vol met eenvoudige doe-het-zelf handleidingen of zelfs video’s om je op weg te helpen. Google is once again your friend. Je kunt internet gebruiken gedurende de klus om stap voor stap een klus te realiseren of je gebruikt internet om je in te lezen en van tevoren al kennis op te doen.

Je houding draagt bij aan je succes

Belangrijk is ook dat je erin gelooft dat je deze klus kunt klaren. Je hebt misschien nog niet de ervaring, maar iedereen heeft een keer moeten beginnen. Ook de professionele vaklui. Je hebt waarschijnlijk geen professioneel gereedschap tot je beschikking, maar dit heb je ook niet altijd nodig bij een klus. Vaak is je eigen gereedschap meer dan voldoende en blijkt dat je ergens wel vakgereedschap voor nodig hebt, dan kun je dit vaak ook huren.

Welnu, begin maar

Begin met je huis op te nemen en de klussen die je tegenkomt te noteren. Begin dus met kleine projecten, zoals verven, want lukt je dit aardig dan kun je deze ervaring meenemen voor grotere klussen. Tevens krijg je ook meer zelfvertrouwen, wanneer je een kleine klus geklaard hebt, waardoor de grotere projecten je niet meer zo’n angst aanjagen. Het is leuk om zoveel zelf te doen aan je eigen huis, het bespaart je geld en je huis voelt als echt iets van jou. Houd vooral in je achterhoofd dat ervaring rijk maakt, dus waarom zou dit niet gelden voor je klussen aan huis?

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen