KlussenKlussen

Wat is de beste witte latexverf?

Een van de meeste doe-het-zelf klussen, is de verfklus. Er zijn veel onderdelen in een woning, die van tijd tot tijd een likje verf kunnen gebruiken. Voor elke verfklus heb je wel aparte verfgereedschappen, maar ook verschillende verfsoorten. Denk hierbij aan verven als muurverf, houtlak, radiatorlak en latex. Van de verschillende verfsoorten heb je vervolgens weer diverse uitvoeringen en merken, waardoor je als leek soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dit blog is gewijd aan de latex. Wat is het en welke latexverf is het beste? Op deze vragen zul je na het lezen van dit artikel een antwoord hebben.

Wat is latexverf?

Latexverf is eigenlijk een soort muurverf. Vroeger gaf de term latex aan dat je een meer duurzame muurverf gebruikte. Tegenwoordig is de muurverf zo aangepast dat er vrijwel geen verschil meer is in duurzaamheid tussen latex en normale muurverf. Latexverf wordt opgelost door middel van water. Daarom kun je de verf ook verdunnen met water en is het de ideale verf voor muren en plafonds. De standaard latexverf is dus wateroplosbaar, maar je hebt ook nog vinyllatex en acryllatex.

De overige soorten latex

Vinyllatex kun je goed gebruiken in vochtige ruimtes, want vinyllatex heeft de eigenschap vochtbestendig te zijn en tegen hoge temperatuurverschillen te kunnen. Vinyllatex bevat namelijk meer pigmenten en minder kalk. Acryllatex is gemakkelijk te reinigen en het stoot vuil af. Daarom kun je acryllatex zeer goed gebruiken in de keuken. Het heeft een zachtere uitstraling dan normale latex, waardoor je het ook kan toepassen op je buitenmuren. Door de specialere toepassingen zijn vinyllatex en acryllatex wel duurder dan de normale latexverf.

De voordelen van latex

Het gebruik van latexverf heeft een aantal voordelen. Latexverf geeft nauwelijks een geur af tijdens het verven en tevens droogt de verf zeer snel: binnen dertig á zestig minuten is de meeste latexverf droog. Een goede kwaliteit latexverf heeft een isolerende werking, wat je zult terugzien op je jaarlijkse energierekening. Ook weert latex schimmels en bacteriën af. Latex pas je gemakkelijk toe en het is overschilderbaar. Hoewel de meeste mensen latex associëren met de kleur wit, krijg je latex in meerdere kleuren.

De nadelen van latexverf

Er zitten echter ook een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van latexverf. De normale latex is sterk ademend, wat inhoudt dat het niet waterdicht is en je het niet gemakkelijk kunt afwassen. Wil je voor een betere kwaliteit gaan, dan is acryllatex je beste optie, maar hiervoor betaal je meer.

Wat is de beste latexverf?

Wanneer je kwaliteitsverschillen tegenkomt in latexverf, dan zitten deze verschillen veelal in de hoeveelheid pigment, bindmiddel en vulstof. Deze laatste stof wil je juist niet terugzien in je latexverf, maar pigment en bindmiddel juist wel. Pigment zorgt namelijk voor de dekking, terwijl het bindmiddel zorgt voor de kwaliteit. Wat de beste verf is, is ook afhankelijk van jouw project. Stel jezelf hierbij deze drie vragen:

  • Wat ga je precies verven? Plafonds? Muren? Allebei?
  • Welke afwerking wil je: mat of glans?
  • Wat bedraagt het oppervlakte dat je moet schilderen?

De beste latexverven

De beste latexverf door de Consumentenbond getest is de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF. Deze verf werd geëerd om zijn houdbaarheid, schrobvastheid, goede hechting en zijn strakke eindresultaat. Wel viel de Sikkens in een hogere prijsklasse en waren er twee lagen nodig voor een goede dekking.

De beste aankoop

Wanneer gekeken werd naar de beste koop, kwam de Histor Clean Reinigbare Muurverf als beste naar voren. Deze muurverf werd vooral geroemd om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Verder biedt de Histor Clean een strak eindresultaat, schrobvastheid en een goede hechting. Een nadeel van de Histor Clean was de korte houdbaarheid en het feit dat twee lagen aangebracht moesten worden.

Radar testen

Ook consumentenprogramma Radar voerde testen uit met latexverven. Bij Radar kwam de Sikkens Alpha Projecttex als winnaar naar voren. De huismerken van sommige bouwmarkten kwamen in deze test ook kwalitatief goed naar voren en stonden zeker in de top tien. De Alpha Projecttex werd vooral goed beoordeeld met betrekking tot zijn schrobvastheid, dekking en hechting. Het grootste nadeel was de dure aankoopprijs.

Het publiek kiest

De echte publieksfavoriet blijkt toch Flexa Powerdek Muurverf te zijn. Deze latex dekt ontzettend goed en is de meest verkochte muurverf in de bouwmarkten. Dit komt ook, omdat de latex vaak in de aanbieding is, waardoor dit merk eveneens goed betaalbaar is.

De beste latex in de schilderswereld

Professionele schilders kiezen liever voor de Sigma Sigmatex Superlatex mat. Deze latex biedt een prima hechting, lange houdbaarheid, korte droogtijd, prima schrobvastheid en een strak eindresultaat. Er zijn slechts twee nadelen. Het is een van de duurste latexverven op de markt en wederom moet je twee lagen aanbrengen om een goede dekking te bewerkstelligen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen