Welk Expansievat & Expansievat Berekenen

Welk expansievat

Een Standaard Expansievat

Wanneer een expansievat kapot is, dient u een nieuwe erop te zetten. Dit kan nog best vaak gebeuren aangezien een expansievat maar een levensduur heeft van circa 7 jaar. Wanneer u een nieuwe cv-ketel plaatst, wordt ook meteen een nieuw expansievat geïnstalleerd. Een expansievat vangt drukverschil op dat ontstaat doordat het verwarmingswater uitzet of juist krimpt tijdens het verwarmen / afkoelen van het water in de leidingen en radiatoren van een cv-installatie. Water in de cv-installatie wat verwarmd wordt zet ongeveer 3% uit. De cv-installatie is een gesloten systeem en het metaal van buizen en radiatoren zijn niet flexibel zoals een ballon en kunnen de uitzetting van het water niet opvangen. Daardoor loopt de druk op. Dat is niet gewenst. De functie van het expansievat is om die drukverschillen op te vangen.

Als er al een expansievat aanwezig is, is vaak op het vat te zien hoeveel liter en druk het expansievat dient te hebben. Wanneer dit niet meer leesbaar is of u gaat een nieuwe cv-ketel plaatsen, is hieronder te lezen welk expansievat u dient aan te schaffen.

Statische hoogte van het expansievat

Van belang is de statische hoogte bij het bepalen van het juiste expansievat. Met statische hoogte wordt bedoelt de hoogst geplaatste radiator die boven de cv-ketel is geplaatst. In de meeste gevallen hangt de cv-ketel op zolder en zal er geen radiator hoger hangen dan de cv-ketel zelf. De statische hoogte is dan 0 meter. Maar als de cv-ketel op de begaande grond of in kelder is geplaatst en de hoogst geplaatste radiator op zolder is, met een totale hoogte verschil (cv-ketel – radiator zolder) van 6 meter, is de statische hoogte 6 meter.

Expansievat Berekenen: Welk Expansievat heeft u nodig

Het bepalen van de voordruk en of u een expansievat van 18 of 25 liter nodig heeft. 

Bij de keuze van het expansievat wordt naast de statische hoogte, ook gekeken naar het vermogen van de cv-ketel. Wij gaan hier uit van een gemiddelde waterinhoud van 12 liter/kW, insteldruk veiligheidsventiel 3,0 bar en een cv installatie met ketel en radiatoren, dat in de meeste huishoudens van toepassing is.

Statische Hoogte* Vermogen Ketel Inhoud / Druk  Beste Aankoop**
0 tot 5 meter 20 kw 18 liter & 0,5 bar Flamco Flexcon 18-0.5
30 tot 40 Euro
5 tot 10 meter 20 kw 18 liter & 1 bar
Gebruikelijk
Flamco Flexcon
30 tot 45 Euro
0 tot 5 meter 25 kw 18 liter & 0,5 bar
Flamco Flexcon
30 tot 40 Euro
5 tot 10 meter 25 kw 25 liter & 1 bar
Veel Verkocht
RSP Expansievat
30 tot 40 Euro 
0 tot 5 meter 35 kw 25 liter & 0,5 bar Flamco 25-0.5
50 tot 60 Euro
5 tot 10 meter 35 kw 35 liter & 1 bar Flamco 35-1
100 tot 135 euro
0 tot 5 meter 50 kw 35 liter & 0,5 bar Flamco 35-0.5
+/- 80 Euro
5 tot 10 meter 50 kw 50 liter & 1 bar Flamco 50-1
130 tot 180 Euro

* De Statische hoogte is het verschil van de hoogste radiator in huis ‘boven’ de CV Ketel. (Ketel in kelder en radiator op de zolder = 10 meter)
** De beste aankoop selecteren wij op basis van de webshop, reviews, prijs & product. Wij geven een prijsrange omdat precieze prijzen kunnen verschillen door aanbiedingen.

Vervanging Expansievat: Optionele Artikelen

  • Een Pentec Console – Voor het monteren, met een ontluchter op de beugel.
  • Veiligheidsventiel -Wanneer de druk hoger dan 3 bar wordt opent het ventiel.
  • Inlaatcombinatie – De inlaatcombinatie monteer je in de koudwater aanvoer naar boiler of cv-ketel, 15mm knel 8 bar.
  • Vulslangset – Vulslang en ontluchtingssleutel om je cv-installatie op druk te krijgen en te houden.
  • Vul / Aftapkraan – Waterverdeler met twee uitgangen voor het afzonderlijk of gelijktijdig gebruik van twee slangen.
  • Gaskogelkraan – De Gaskogelkraan word gebruikt voor je gasleiding. Deze kraan kun je tussen twee buizen plaatsen waardoor je tussentijds een afsluiting kunt creëren.

Wilt u zelf de klus doen? Lees hier hoe u een Expansievat moet vervangen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

2 Klusreacties

Reactie plaatsen