Welk expansievat

Welk expansievatWanneer een expansievat kapot is, dient u een nieuwe erop te zetten. Een expansievat heeft namelijk een levensduur van circa 7 jaar. Wanneer u een nieuwe cv-ketel plaatst, wordt ook meteen een nieuw expansievat geïnstalleerd. Een expansievat vangt drukverschil op dat ontstaat doordat het verwarmingswater uitzet of juist krimpt tijdens het verwarmen / afkoelen van het water in de leidingen en radiatoren van een cv-installatie. Water in de cv-installatie wat verwarmd wordt zet ongeveer 3% uit. De cv-installatie is een gesloten systeem en het metaal van buizen en radiatoren zijn niet flexibel zoals een ballon en kunnen de uitzetting van het water niet opvangen. Daardoor loopt de druk op. Dat is niet gewenst. De functie van het expansievat is om die drukverschillen op te vangen.

Als er al een expansievat aanwezig is, is vaak op het vat te zien hoeveel liter en druk het expansievat dient te hebben. Wanneer dit niet meer leesbaar is of u gaat een nieuwe cv-ketel plaatsen, is hieronder te lezen welk expansievat u dient aan te schaffen.Statische hoogte van het expansievat

Van belang is de statische hoogte bij het bepalen van het juiste expansievat. Met statische hoogte wordt bedoelt de hoogst geplaatste radiator die boven de cv-ketel is geplaatst. In de meeste gevallen hangt de cv-ketel op zolder en zal er geen radiator hoger hangen dan de cv-ketel zelf. De statische hoogte is dan 0 meter. Maar als de cv-ketel op de begaande grond of in kelder is geplaatst en de hoogst geplaatste radiator op zolder is, met een totale hoogte verschil (cv-ketel – radiator zolder) van 6 meter, is de statische hoogte 6 meter.

Welk Expansievat heeft u nodig

Bij de keuze van het expansievat wordt naast de statische hoogte, ook gekeken naar het vermogen van de cv-ketel. Wij gaan hier uit van een gemiddelde waterinhoud van 12 liter/kW, insteldruk veiligheidsventiel 3,0 bar en een cv installatie met ketel en radiatoren, dat in de meeste huishoudens van toepassing is.

Ketel capaciteit 20kW
Statische hoogte 0-5 meter 18 liter / 0,5 bar
Statische hoogte 5-10 meter 18 liter / 1,0 bar

Ketel capaciteit 25kW
Statische hoogte 0-5 meter 18 liter / 0,5 bar
Statische hoogte 5-10 meter 25 liter / 1,0 bar

Ketel capaciteit 35kW
Statische hoogte 0-5 meter 25 liter / 0,5 bar
Statische hoogte 5-10 meter 35 liter / 1,0 bar

Ketel capaciteit 50kW
Statische hoogte 0-5 meter 35 liter / 0,5 bar
Statische hoogte 5-10 meter 50 liter / 1,0 bar