KlussenKlussen

Tips voor schilderen keuken

Als u van plan bent om uw keuken te schilderen, dan zal u ongetwijfeld al wat informatie hebben ingewonnen over hoe u dit het beste kunt doen. U heeft een stappenplan gevonden, u heeft een lijstje met benodigdheden gemaakt en u bent er klaar voor. Met de onderstaande tips weet u dan zeker dat er niets verkeerd kan gaan.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Tip 1: besteed veel tijd aan de voorbereiding van de muur

Het is erg belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw muur klaar is voor het aanbrengen van de verf. Een zo goed mogelijk voorbereid oppervlak zal de levensduur van uw muur aanzienlijk verlengen en de kwaliteit van uw schilderwerk verbeteren. Er zijn verschillende stappen te ondernemen en deze vindt u hier. U hoeft misschien niet alle stappen uit te voeren, maar voor de stappen die u uitvoert houdt u wel de onderstaande volgorde aan.

  1. Ontvetten: er zijn maar weinig materialen die hechten op een vette ondergrond. Investeer daarom in een goed ontvettingsmiddel en maak de muur hier grondig mee schoon. Doet u dit niet als eerste, dan zal u bij de volgende stappen het vet alleen maar dieper de muur in werken. Laat de muur hierna goed drogen.
  2. Fixeermiddel: als uw muur wit afgeeft, dan is er een grote kans dat deze een keer met kalk behandeld is geweest. De muur is dan vaak ook erg poederig. In dit geval kunt u een fixeermiddel gebruiken om dit poeder vast te houden. Haal dan wel eerst zoveel mogelijk kalk van uw muur met een vochtige doek. Laat het fixeermiddel goed drogen zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  3. Repareren: naden, deuken, gaten en scheuren zal u eerst moeten repareren. Dit doet u met een muurvuller die geschikt is voor uw type beschadiging. Breng deze aan met een plamuurmes zodat het gat volledig is gevuld en strijk het nogmaals na met een nat plamuurmes voor een zo strak mogelijk resultaat. Als u een diepe scheur in de muur heeft aangetroffen, dan kunt u deze het beste eerst afplakken met bouwscheurtape. Laat het vulmiddel goed drogen voordat u verder gaat.
  4. Schuren: kleine oneffenheden kunt u wegschuren. Daarnaast maakt u de muur door hem te schuren beter hechtend voor de verf. Voel met uw vingertoppen aan het oppervlak van de muur of deze mooi egaal is afgewerkt. Stof verwijdert u met een borstel.
  5. Voorstrijken: als u hierna de muur behandelt met een voorstrijkmiddel, dan zal deze veel minder verf opzuigen. Dat betekent dus dat u minder verf hoeft aan te brengen en dat het resultaat egaler zal zijn. Bij zuigende muren is een voorstrijkmiddel echt een uitkomst.

Tip 2: de juiste verf

Waarschijnlijk is deze tip een beetje te vanzelfsprekend, maar in de keuken heeft u wel een verfsoort nodig die geschikt is voor vochtige ruimtes. Dit is belangrijk, want deze verf kunt u gemakkelijk reinigen en een hoge luchtvochtigheid heeft hier geen invloed op. Daarnaast is de kleur ook belangrijk. Veel mensen kiezen in een keuken voor een koude kleur, omdat dit een ruimte is waar u alert moet blijven en die actie ziet. Koude kleuren zijn bijvoorbeeld groen, blauw en paars.

Tip 3: verwijder de tape als de verf nog nat is

Nadat u klaar bent met het aanbrengen van de eerste verflaag kunt u het beste de tape direct al verwijderen. Laat u deze te lang zitten, dan kunnen er lijmresten achterblijven of kan de tape mogelijk verf meetrekken. Bij de tweede verflaag brengt u dus ook voor de tweede keer tape aan.

Tip 4: de kwasten bewaren in aluminiumfolie

Als u klaar bent met schilderen en u weet dat u nog een tweede laag aan wilt brengen, dan zal u moeten wachten tot de verf overschilderbaar is. Hiervoor vindt u instructies in de gebruiksaanwijzing op de verpakking. U hoeft dan de kwasten en rollers niet schoon te maken, maar u kunt ze een paar dagen bewaren als u ze in aluminiumfolie wikkelt. Eventueel plaatst u de kwast of roller in een luchtdichte zak en tapet u deze dicht bij het handvat. Zo kunt u ze gewoon weer openen en verder gaan met schilderen wanneer u de tweede laag gaat aanbrengen.

Tip 5: koop meer verf in dan u voor ogen had

Op de verfblikken staat duidelijk aangegeven hoeveel vierkante meter u daarmee kunt schilderen. U kunt zo uitrekenen hoeveel blikken u nodig heeft om uw keukenmuur te schilderen. Koop dan altijd een paar blikken meer in, zodat u zeker weet dat u genoeg heeft. Binnen een bepaalde tijd en met het bonnetje kunt u deze dan gewoon retourneren bij de bouwmarkt. U voorkomt zo dat u tijdens het werken zonder komt te zitten.

Tip 6: gebruik een winterschilder

Als u niet zeker bent of u de klus uit wilt besteden of u wilt hem zelf uitvoeren, dan kunt u overwegen een winterschilder te gebruiken. Dit zijn schilders die hun werkzaamheden tijdens de maanden november tot en met maart met korting aanbieden. Dat komt doordat het werk voor schilders dan vaak stil ligt. Soms kunt u dan uw keuken laten schilderen voor wel 30 procent korting en dat is natuurlijk aanzienlijk. Overweegt u om financiële redenen om zelf de klus uit te voeren, dan is dit nog een optie om te overwegen.

Vergelijk offertes

U kunt ook geld besparen op een schilder als u uw klus doorgeeft aan onze vergelijkingstool. U bereikt zo meerdere vakmensen tegelijkertijd en deze zullen u offertes opsturen voor de werkzaamheden die u aanbiedt. Zo kiest u de beste deal en de meest geschikte schilder voor uw specifieke benodigdheden.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen