KlussenKlussen

Welke trapbekleding nodig voor traprenovatie?

De trap in uw huis heeft het zwaar te verduren. Er wordt dagelijks meermalen intensief gebruik van gemaakt. Een oude trap wordt dan ook sleets en lelijk. Om uw trap zo lang mogelijk in een goede conditie te houden is het belangrijk om deze te renoveren of te laten renoveren. Er zijn meerdere materialen die u daarvoor kunt gebruiken. We hebben ze voor u op een rij gezet. Op die manier kunt u kijken welke materialen voor uw trap het beste zijn.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

In deze kluswijzer:

Standaard traprenovatie

Dit is de methode die de meeste mensen toepassen. Er wordt gebruik gemaakt van renovatietreden die over de oorspronkelijke treden heen worden geplaatst. Deze treden zijn doorgaans gemaakt van laminaat materiaal. De treden zijn voorgevormd met een rand om de bovenkant en de voorkant van de traptrede af te werken. Het is een materiaal wat u in pakketten van meerdere stuks koopt in de winkel. De treden dient u nog wel zelf op maat te zagen voordat u ze kunt gaan plaatsen. Dat doet u met een trapspin. Deze klus kunt u gemakkelijk zelf uitvoeren maar wanneer u geen handigheid hebt met inmeten en met laminaat kunt u hem wellicht beter laten uitvoeren door een traprenovatiebedrijf.

Een traprenovatie met tapijt

Heeft u een huis wat nogal gehorig is en wilt u geen loopgeluiden in uw huis hebben op de trap dan kunt u ervoor kiezen om de trap te renoveren met tapijt. U kunt daarvoor kiezen voor een tapijt wat u ook al verder in uw huis heeft liggen. Daarnaast heeft u altijd de mogelijkheid om een aparte soort tapijt te kiezen om uw trap mee te bekleden. Kiest u in dat geval voor zogeheten projecttapijt. Dit is tapijt wat een hoge slijtbestendigheid heeft. De bekleding op de trap zal voor een lange tijd goed blijven waardoor u er voor jarenlang plezier van heeft. Deze renovatie zult u door een gespecialiseerd bedrijf moeten laten uitvoeren. Een stoffeerder heeft alle verstand van de manier van het verlijmen van het tapijt op een trap. Zou u het zelf gaan doen dan is de kans groot dat u fouten maakt en dat er een levensgevaarlijke situatie op uw trap ontstaat.

Een traprenovatie met schilderen

De meest goedkope manier om een trap te renoveren is door deze te schilderen. Dit kunt u alleen doen wanneer de kwaliteit van de traptreden verder nog goed is. Wanneer er geen slijtranden in de trap zitten en wanneer het hout niet is beschadigd is dit een methode die u een hoop geld bespaart. U zult er dan wel aan moeten denken dat de verf die wordt gebruikt geschikt is voor het lakken van een trap. Er is speciale trap lak in de handel die vooral als een topcoating wordt gebruikt. Deze lak brengt u aan over de nieuwe verflaag heen. Het heeft als voordeel dat uw trap anti slip wordt. Zeker bij een trap die u schildert is dit van het grootste belang.

Extra onderdelen die u kunt toevoegen

Een trap die u gaat renoveren kunt u nog voorzien van een aantal extra opties om het geheel mooi af te werken. We hebben ze voor u op een rij gezet.

  • Stootborden
  • Trapwangen
  • Veiligheidsstrips
  • Verlichting.

Stootborden voor uw trap

De meeste trappen hebben stootborden tussen de treden zitten. Wanneer deze zijn versleten kunt u die ook vervangen. Heeft u een open trap maar wilt u er een gesloten trap van maken dan kunt u ook nieuwe stootborden plaatsen. Deze stootborden koopt u in dezelfde winkel als daar waar u de overzettreden voor de trap koopt. Deze stootborden voorkomen in geval van een open trap dat er een hoop stof neer dwarrelt. Verder hoeft u in dat geval niet de onderkant van de trap te renoveren. In andere gevallen is dat bij een open trap wel wenselijk.

Trapwangen

Dit is de zijkant van de trap. In veel gevallen zullen deze nog goed zijn. Heeft uw trap geen trapwangen dan kunt u er wel voor kiezen om deze bij een renovatie te (laten) plaatsen. U kunt er bijvoorbeeld een verlichting mooi in wegwerken.

Veiligheidsstrips

Wanneer u een trap heeft laten renoveren met glad materiaal zoals overzettreden of lak dan is het geen luxe om veiligheidsstrips te plaatsen. Deze voorkomen dat u van de trap kunt glijden. Deze veiligheidsstrips worden bij sommige renovatietreden al meegeleverd. In andere gevallen kunt u ze los bijkopen.

Verlichting

Moet u vaak in het donker van de trap of is deze juist zo gesitueerd dat u de gerenoveerde trap in het zonnetje wil zetten, dan is verlichting een goede keuze. Deze kan onder de traptreden of in de trapwangen worden geplaatst.

Besparen op traprenovatie

Traprenovatie is een kostbare aangelegenheid. Zeker wanneer u de klus wil laten uitvoeren door een renovatiebedrijf bent u extra geld kwijt voor het arbeidsloon. U kunt hierop besparen door de klus te laten uitvoeren samen met het aanleggen van een nieuwe vloerbekleding. Op die manier hoeft een stoffeerder maar éénmaal langs te komen om de hele klus uit te voeren.

Een trap renoveren tegen de laagste prijs

Kiest u ervoor om de trap te laten renoveren door een renovatiebedrijf dan kunt u dat het beste doen nadat u eerst offertes heeft opgevraagd. Dat doet u met de onderstaande button. U ontvangt gelijk meerdere offertes om te vergelijken. Dat kost u een paar minuten en uw voordeel kan oplopen tot wel 20 procent.

Vergelijk offertes

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen