KlussenKlussen

Hoe bevestig ik een trapleuning?

Uiteraard zijn er een boel verschillende soorten trapleuningen te koop. En deze leuningen zijn essentieel, want ze helpen u en de andere mensen in uw woning veilig de trap op te lopen. De meeste leuningen worden aan de muur vastgezet met keilbouten of schroeven. Hier vindt u twee stappenplannen waarmee u een standaard trapleuning op deze twee gangbare manieren kunt bevestigen aan uw muur.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u in principe weinig nodig. Uiteraard is er de trapleuning zelf en we gaan ervan uit dat u deze al in huis heeft. Voor de rest van de benodigdheden kunt u het onderstaande lijstje raadplegen. De bevestigingsmaterialen worden vaak al standaard geleverd bij de trapleuningen dus controleer dit voordat u naar de bouwmarkt gaat.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Schroeven 5x50mm €4 voor 200 Boormachine €100
Pluggen 8mm €3 voor 30 Schroevendraaier €8
Korte schroeven 4×25 mm €6 voor 200 Steenboor 8mm en 12mm €4 per stuk
Rolmaat €15
Potlood €1
Steeksleutels €12 per set

Tip: volgens de regels moet de trapleuning goed bereikbaar zijn vanaf het moment dat u de eerste trede op stapt. Houd hier dus rekening mee als u gaat berekenen hoe lang uw trapleuning moet zijn en waar u deze wilt bevestigen.

Stappenplan trapleuning bevestigen met schroeven

 1. Pak uw trapleuning en zet de bovenste en de onderste steunen voorlopig vast aan de leuning. Hiervoor hanteert u een afstand van 20 centimeter vanaf de uiteinden.
 2. De standaardhoogte voor trapleuningen is 80 tot 100 centimeter, maar het is mogelijk dat u liever een andere hoogte hanteert. Teken de hoogte van uw wens af op de muur.
 3. Vraag iemand om u te helpen. Houd de trapleuning tegen de muur aan op de daarvoor bestemde plek en teken de omtrek van de beide steunen af tegen de muur.
 4. Schroef de steunen weer los van de trapleuning.
 5. Plaats één van de steunen zonder trapleuning tegen de muur aan op de door u gemarkeerde plaats.
 6. Teken met een potlood alleen het onderste boorgat af op de muur.
 7. Boor een gat in de muur op die plaats met een 8mm steenboor.
 8. Plaats een plug in het gat en zet de steun voorlopig vast.
 9. Doe hetzelfde met de andere steun.
 10. Pak de trapleuning en leg deze los in de aangebrachte steunen.
 11. Beweeg de steunen heen en weer totdat de trapleuning netjes in de kommen valt.
 12. Houd de steun op die plaats vast en teken de andere schroefgaten af op de muur.
 13. Draai de steun naar beneden, boor de gaten in de muur, plaats in elk gat een plug en zet beide steunen op die manier definitief vast op de bestemde plek.
 14. Schroef nu de trapleuning vast op de twee steunen.
 15. U kunt nu de overige steunen aanbrengen tegen de muur. U houdt dan een afstand aan van circa 80 centimeter. Schroef de steunen eerst tegen de muur en schroef ze daarna aan de trapleuning vast.
 16. Uw nieuwe trapleuning met schroeven is nu klaar voor gebruik.

Stappenplan trapleuning bevestigen met keilbout

 1. Hanteer een afstand van 20 centimeter van de uiteinden en bevestig de eerste en laatste steun alvast voorlopig aan de trapleuning vast.
 2. De meeste leuningen worden gemonteerd op 80 tot 100 centimeter vanaf de traptreden. Het is echter mogelijk dat u liever een andere hoogte gebruikt. Teken de gewenste hoogte van uw leuning af tegen de muur.
 3. Het is gemakkelijker om deze stap met iemand anders te doen. Houd de trapleuning op de juiste hoogte vast en teken de omtrek van beide steunen af tegen de muur.
 4. De keilbout moet exact op het middelpunt van de steunen aangebracht worden. Vindt dus het middelpunt van de cirkels die u op de muur getekend heeft en zet hier een duidelijke stip.
 5. Gebruik een 8 mm boor om op die plaats een gat in de muur te boren.
 6. Pak een 12 mm boor en maak de gaten breder.
 7. U kunt de keilbouten direct in de gaten in de muur bevestigen en vastdraaien met een steeksleutel.
 8. Verwijder de trapleuning van de steunen.
 9. Pak uw steunen en schroef deze aan de keilbouten vast.
 10. Nu kunt u de leuning over de aangebrachte steunen leggen en deze vastschroeven.
 11. De overige steunen plaatst u op dezelfde manier op een afstand van 80 centimeter van elkaar tegen de muur.
 12. Als laatste schroeft u de trapleuning vast op de later aangebrachte steunen en u kunt hem vanaf dat moment in gebruik gaan nemen.

Vergelijk offertes

Heeft u werkzaamheden in en om uw huis, zoals het bevestigen van een trapleuning, die u liever uitbesteedt aan een specialist? Zet dan hier de eerste stap en geef uw opdracht door aan onze vergelijkingstool. U zal dan een aantal offertes ontvangen van betrouwbare en regionale bedrijven die de klus graag voor u oppakken. Uit deze offertes kiest u gemakkelijk de beste deal.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen