KlussenKlussen

Hoe maak ik een traptreden kast?

Met een traptredenkast slaat u twee vliegen in één klap. Aan de ene kant kunt u een gemakkelijke opgang maken in een kamer met een hoogslaper of met hoogteverschillen. Aan de andere kant heeft u handige en discrete extra opbergruimte waar u spullen uit het zicht en bij elkaar kunt plaatsen. Hier maken we een traptredenkast van 86 centimeter hoog, maar deze hoogte kunt u zelf aanpassen op uw eigen behoeften.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u aardig wat hout nodig met verschillende afmetingen. Wat dat exact is en waar het voor gebruikt gaat worden vindt u in de onderstaande tabel.

Item Aantal Afmetingen lengte x breedte x dikte Toepassing
1 2 MDF platen 80×86,6×2,2 cm Zijkanten
2 1 MDF plaat 45,6×86,6×2,2 cm Achterkant
3 4 MDF platen 54x24x2,2 cm Treden
4 4 MDF panelen 50×19,4×1,8 cm Ladefronten
5 8 MDF panelen 38x18x1,8 cm Voor- en achterzijde laden
6 2 MDF panelen 18x17x1,8 cm Zijkanten lade 1
8 2 MDF panelen 18x37x1,8 cm Zijkanten lade 2
9 2 MDF panelen 18x57x1,8 cm Zijkanten lade 3
10 2 MDF panelen 18x77x1,8 cm Zijkanten lade 4
11 4 MDF stroken 2x17x1,8 cm Geleiders lade 1
12 4 MDF stroken 2x37x1,8 cm Geleiders lade 2
13 4 MDF stroken 2x57x1,8 cm Geleiders lade 3
14 4 MDF stroken 2x77x1,8 cm Geleiders lade 4
15 1 Hardboard plaat 41,6×17 Bodem lade 1
16 1 Hardboard plaat 41,6×37 Bodem lade 2
17 1 Hardboard plaat 41,6×57 Bodem lade 3
18 1 Hardboard plaat 41,6×77 Bodem lade 4

Tip: neem dit lijstje mee naar de bouwmarkt en laat uw hout alvast op maat zagen. U weet dan zeker dat u de exacte maten krijgt en dat de hoeken precies haaks zijn. U hoeft dan niet te investeren in een dure zaagmachine.

Overige benodigdheden

Behalve het hout heeft u uiteraard ook gereedschap en materialen nodig. Deze vindt u in de onderstaande tabel.

Materialen Gereedschappen
Spaanplaatschroeven 35mm en 50mm Verfbenodigdheden
Houtlijm Potlood
MDF vuller Rolmaat
MDF primer Winkelhaak
MDF reinigingsdoekjes Boormachine
Lak Houtboor 4mm, speedboor 22mm, verzinkboor
Spijkers Plamuurmes
Schuurmachine
Zaagmachine

Stap 1: de zijkanten op maat brengen

Pak de twee MDF platen met item nummer 1 en gebruik een winkelhaak om hier de zijkanten op af te tekenen. Voor een kast van 86 centimeter hoog creëert u elke 22 centimeter een traptrede. De laatste trede wordt dan automatisch 20 centimeter hoog. Zaag de panelen op maat.

Stap 2: de geleiders aanbrengen

Pak de geleiders voor de laden, items met nummer 11 tot en met 14, en bevestig deze tegen de binnenkanten van uw zijkanten. Ze komen op 10 centimeter van de rand van de traptrede, lijnen met de voorkant en eindigen 2,5 centimeter voor de achterkant van het zijpaneel.

Stap 3: de achterwand bevestigen

Pak nu de zijpanelen en boor met een houtboor van 4 millimeter aan de rugzijde 5 schroefgaten. Deze komen op 11 millimeter van de rand. Boor ze na met een verzinkboor, zodat de schroeven later kunnen worden weggewerkt. Breng wat houtlijm aan en schroef de achterkant van de trap (item nummer 2) vast tussen de zijwanden.

Stap 4: de treden monteren

Pak de treden erbij (item nummer 3) een breng aan beide kanten twee boorgaten aan, eerst met een houtboor en daarna met een verzinkboor. De boorgaten moeten 3 centimeter van de rand af komen te liggen. Gebruik houtlijm en schroef de treden vast op de kast.

Stap 5: de laden in elkaar zetten

Pak alle voor-, achter- en onderkanten van de laden en zet ze in elkaar. Hiervoor heeft u de onderdelen nodig met item nummers 5 tot en met 10 en 15 tot en met 18. Bevestig eerst de voor- en achterkanten aan elkaar met houtlijm en schroeven. Boor de gaten weer voor met een hout- en verzinkboor. Als laatste kunt u de bodems tegen de onderkant lijmen en vastzetten met spijkers.

Stap 6: de geleiders op de laden vastzetten

De geleiders van de laden kunt u met houtlijm en schroeven vastzetten op 7 centimeter van de bovenkant. Dit zijn de latjes van item nummers 11 tot en met 14 die nog over zijn.

Stap 7: de fronten aanbrengen

Plaats de lades in de kast en breng zo de fronten (item nummer 4) aan. Op die manier weet u zeker dat u ze op de juiste plek monteert. Boor twee schroefgaten in beide fronten en schroef ze aan de lades vast. Uiteraard gebruikt u hier ook weer een verzinkboor.

Stap 8: de laden afronden

De laden zijn nu bijna klaar. U brengt alleen nog een gat aan in elk front met een speedboor van 22 centimeter om ze te kunnen openen.

Stap 9: de kast afronden

Nu kunt u de kast ontvetten met een MDF reinigingsdoekje. De schroefgaten plamuurt u dicht met MDF vuller en u schuurt de gehele kast netjes op als dit heeft kunnen drogen. Nu kunt u de verschillende onderdelen in de grondverf zetten, het nogmaals schuren en de lak aanbrengen. Vaak heeft u hier wel 2 of 3 lagen voor nodig om het gewenste effect te bereiken. Schuur tussen elke laag het hout nogmaals even op zodat de verf beter kan hechten. Nu is uw kast klaar voor gebruik.

Vergelijk offertes

Ook al kunt u deze kast met het bovenstaande stappenplan gemakkelijk zelf maken, er zijn ook werkzaamheden in huis die u liever uitbesteedt. Via onze vergelijkingstool kunt u daar direct offertes voor opvragen bij betrouwbare specialisten uit uw omgeving. Maak met deze offertes een vergelijking en u heeft de beste deal te pakken.

Lees ook de kosten van een traprenovatie.

Vergelijk offertes

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen