KlussenKlussen

Hoe kan ik kwasten schoonmaken en verf bewaren?

Als u een verfklus heeft uitgevoerd en u wilt uw kwasten en verf in de toekomst nog een keer gebruiken, dan is het belangrijk dat u deze goed schoonmaakt en op de juiste manier bewaart. Doet u dit niet goed, dan kan de verf uitdrogen en worden de kwasten hard. Leest u daarom hier verder over hoe u uw kwasten het beste schoonmaakt en uw verf het langste goed houdt.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u maar weinig nodig. De meeste materialen en gereedschappen heeft u ongetwijfeld al in de kast liggen. Aan de hand van het onderstaande overzicht kunt u bepalen of u nog wat aan moet schaffen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Aluminiumfolie €1 Glazen potjes n.v.t.
Ontvetter €10 per 500 ml Trechter €4
Terpentine €4 per liter Schone doek €2
Plastic zakken €3
Verfreiniger €6 per liter
Afplaktape €3

Stap 1: uw verfklus afronden

Nadat u klaar bent met verven en het is tijd om alles op te gaan bergen, kunt u de volgende stappen ondernemen om uw verfklus goed af te ronden.

  1. Veeg de kwast of verfroller langs de rand van het verfblik en verwijder op die manier zoveel mogelijk overtollig verf.
  2. Verwijder de afplaktape voordat u uw kwasten en rollers verder opbergt. Het is belangrijk dat de verf nog nat is als u dit doet, anders kan de tape te vast komen te zitten of kan u verf meetrekken als u het verwijdert.

Stap 2: als u morgen verder gaat

Is uw verfklus volledig afgerond, dan kunt u deze stap overslaan. Gaat u echter morgen of over een paar dagen weer verder met verven, dan kunt u uw kwasten een aantal dagen bewaren in aluminiumfolie. Wikkel de kwasten en rollers hier strak in en plaats ze allen in een aparte luchtdichte zak. Tape de zak dicht met afplaktape om het handvat en u kunt de rollers en kwasten op deze manier een aantal dagen bewaren op een droge plek.

Stap 3: als uw klus is afgerond

Is uw klus afgerond en wilt u uw kwasten en verfrollers schoonmaken zodat u ze later weer kunt gebruiken? De methode en het materiaal die u dan gebruikt wordt bepaald door het soort verf waarmee u geschilderd heeft.

  • Verf op terpentinebasis: heeft u verf op terpentinebasis gebruikt, dan verdunt u een kleine hoeveelheid ontvetter en doet u dit in een glazen pot. Zorg ervoor dat de kwasten en rollers goed verzadigd zijn en dat de ontvetter goed kan intrekken. Laat dit twee uur weken en droog de rollers en kwasten af met een doek. U kunt ze nu op een droge plek laten opdrogen en de volgende keer opnieuw gebruiken.
  • Verf op waterbasis: als u verf op waterbasis gebruikt heeft is het erg gemakkelijk om de rollers en kwasten schoon te maken. Laat ze twee uur in een potje met lauw water staan, droog ze met een schone doek en berg ze op op een droge plek. Hier kunnen ze verder drogen en kunt u ze gewoon weer voor de dag halen als u ze weer nodig heeft.
  • Olie: heeft u olie aangebracht met uw kwasten? Dan kunt u dit het beste schoonmaken met terpentine of kwastenreiniger. U doet een beetje van het reinigingsmiddel in een potje en u spoelt de kwasten en rollers daarin uit. Gebruik een schone doek om ze te drogen en laat de kwasten en rollers verder indrogen. Probeer zo min mogelijk terpentine te gebruiken, omdat dit slecht is voor het milieu.

Tip: de doek die u gebruikt heeft voor het droog maken van uw kwasten laat u het beste eerst goed drogen. Daarna brengt u ze naar het KCA (klein chemisch afval) depot. Gooit u ze weg, dan kunnen ze gaan broeien en zelfs gaan ontbranden.

Stap 4: uw verf opbergen

De meeste verf is goed houdbaar en als u het in een afgesloten container opbergt kunt u het een jaar bewaren. Verf op terpentinebasis kunt u zelfs twee jaar bewaren. Zorg er dan wel voor dat de verf niet wordt blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen. Vrieskou is niet goed, maar te hoge temperaturen bevorderen de houdbaarheid ook niet. Verf die u weg wilt gooien brengt u naar uw KCA-depot.

Stap 5: terpentine bewaren

Als u terpentine gebruikt heeft om uw kwasten en rollers te reinigen, dan heeft u dit in een potje gedaan. Gooi de terpentine nooit weg, want als u het een paar weken zo laat staan zakken de verfresten naar beneden en kunt u de schone oplossing hergebruiken. U giet het met een trechter over in een fles of ander potje. Wilt u uw terpentine weggooien, spoel het dan nooit door uw afvoer, maar breng het naar het KCA depot.

Vergelijk offertes

Als u de hulp van een vakman in wilt schakelen voor het uitvoeren van werkzaamheden in uw woning, dan is onze vergelijkingstool het ideale startpunt. U kunt uw opdracht namelijk voorleggen aan meerdere specialisten en hier een aantal offertes voor ontvangen. U kiest dan zelf de beste deal uit, dus dat is zeer gemakkelijk geld besparen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen