Dimmer Kapot =(

dimmer

Een dimmer ziet er vaak hetzelfde uit

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg geven wat u kunt doen als de dimmer kapot is. Als de dimmer het niet meer doet, betekend dit niet het automatisch dat de dimmer kapot is. Het kan namelijk ook zijn (meestal het geval) dat de zekering die in de dimmer zit, kapot is. Hieronder wordt uitleg gegeven hoe u de zekering in de dimmer kunt vervangen. Controleer voor dat u onderstaande stappen gaat doorlopen of de lampen niet kapot zijn.

Wat u nodig heeft bij een kapotte dimmer

In 80% van de gevallen is een kapotte dimmer een kapotte zekering. Dan heeft u geen zin om op zoek te gaan naar éénmaal precies hetzelfde zekeringetje wat ervoor zorgt dat die ene dimmer het misschien weer goed. U kunt dan beter een klein a(relatief goedkoop) assortiment thuis hebben, hier de verschillende opties:

Dunlop Glaszekeringen Glaszekeringen 60 Delig Eska Buiszekeringen Assortiment ES Glaszekeringen Set
Hoeveel Delen 10 Stuks 60 Stuks 360 Stuks 120 stuks
Ampère Van 2A tot 30A  Van 5A tot 30A 0,1 tot 6,3 A 5 tot 30A
Afmetingen 5 x 20 mm & 
6 x 32 mm
 6 x 32 mm 5 x 20mm  Alle zekeringen van type F / Snel
Extra: 250 Volt 32 Volt In 3 varianten:
F = Snel
mT = Normaal
T = Traag 
Snel
Prijs / Aankoop +/- 7 Euro – Bol.com +/- 10 Euro – Bol.com +/- 50 Euro  – +/- 15 Euro – Bol.com

Belangrijke info over zekeringen:

  • Vervang nooit een zekering voor een zwaarder type. Dit kan brand / kortsluiting veroorzaken.
  • Een Normale zekering: De normale zekeringen worden gebruikt in elektronische apparaten die redelijk robuust zijn. Bij een stroom die twee keer zo groot is als de nominale stroom, smelt het draadje in ongeveer 1 seconde. Bij een stroompiek van 10 maal de nominale stroom, smelt deze binnen minimaal 5 milliseconde (ms) en maximaal 90 ms. Dit is voldoende om normale elektronische schakelingen te beschermen tegen defecten, verkeerd aansluiten en overbelasting.
  • Een Snelle zekering: Snelle glaszekeringen worden in gevoelige elektronische apparaten gebruikt om deze tegen stroompieken te beschermen. Bij een stroom die twee keer zo groot is als de nominale waarde smelt het draadje in ongeveer 0,1 seconde.
  • Een Trage zekering: De trage glaszekering wordt toegepast in apparaten die tegen een stroompiek kunnen. Je vind ze vaak terug in voedingscircuits die gebruikmaken van een trafo en een afvlak condensator. Bij een stroom die twee keer zo groot is als de nominale stroom smelt het draadje in ongeveer 10 seconden.

Stappenplan zekering dimmer vervangen;

  1. Schakel bij de groepenkast de stroom toevoer uit, zodat u veilig aan het werk kunt.
  2. Verwijder het afdekmateriaal van de dimmer, zodat u bij het inbouwgedeelte van de dimmer kunt komen.
  3. Bij iedere dimmer kan de zekering op een andere plaats zitten, maar meestal kunt u aan de voorzijde van het inbouwgedeelte bij de zekering komen. Haal deze eruit en zet een nieuwe zekering in de dimmer.
  4. Heeft u geen nieuwe zekering, dan neemt u de zekering mee naar de winkel (bouwmarkt), zodat weet welke zekering u moet hebben. Op de zekering staat vermeldt om welke zekering het gaat. Dit staat vaak op het metalen uiteinde van de zekering gedrukt.
  5. Plaats de nieuwe zekering in de dimmer en zet de stroom via de groepenkast weer aan, om te kijken of de dimmer het weer doet.
  6. Mocht blijken dat de dimmer het nog niet doet, dan kunt u er bijna zeker van zijn dat de dimmer kapot is. Het is ook mogelijk om de dimmer door te meten, om dit uit te sluiten.

Indien de dimmer kapot is kunt u een nieuwe dimmer aanschaffen. Dit kan eenvoudig online:

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen