Viega Pexfit aanleggen

Viega Pexfit aanleggen, kunt u zelf. In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf een kunststof waterleiding / cv-leiding met Viega Pexfit Fosta kunt aanleggen. Viega Pexfit Fosta is een waterleidingsysteem dat voor zowel drinkwater als cv-installaties gebruikt kan worden. Tevens is er ook een Viega Pexfit Fosta leiding aanwezig die speciaal geschikt is voor gas. De waterleiding is wit van kleur en voor gas is de kleur van de buis geel. Met de Viega Pexfit Fosta buis kunt u snel een waterleiding aanleggen vanaf de cv-ketel naar de radiator of een nieuwe waterleiding aanleggen naar de badkamer. Hieronder wordt uitleg gegeven hoe u zelf een nieuwe cv-leiding of drinkwaterleiding kunt aanleggen.

Het voordeel van Viega Pexfit leiding

 1. 1 Type leiding voor zowel drinkwater als cv-installatie
 2. Goedkoper bij grote verbouwingen dan het gebruik van metalen cv-leidingen en koperen waterleidingen.
 3. Tijdsbesparing doordat u het snel kunt aanleggen
 4. 1 fitting voor zowel verwarming als sanitair
 5. Grote flexibiliteit van de Pexfit Fosta buis
 6. Geen corrosie of kalkafzetting

Het nadeel van Viega Pexfit Fosta leiding

 1. Niet in de standaard bouwmarkt te verkrijgen, wel via internet en bij de professionele groothandel.
 2. Voor de aanleggen hebt u speciaal gereedschap nodig. Wanneer het een grote verbouwing is, dan is het qua prijs zeer aantrekkelijk om het gereedschap aan te schaffen. Bij incidenteel gebruik raden wij aan om het gereedschap te huren.

Stappenplan Viega Pexfit aanleggen

pexfit1
1) De Viega Pexfit buis kort u af met behulp van de Viega buisschaar. Door gebruik te maken van de Viega buisschaar, zorgt u ervoor dat de buis recht afgeknipt wordt zonder bramen. Zaag of snij (stanleymes) nooit de Pexfit Fosta buis opmaat. U heeft dan bramen of de buis is niet recht afgekort. Hierdoor is de kans op lekkage aanwezig, omdat de buis niet goed in de koppeling aansluit.

pexfit32) Met behulp van de Viega mantelbuisstripper verwijdert u 13mm van de PE-mantel en de aluminium laag. Hierdoor heeft de te plaatsen koppeling voldoende ruimte om aangebracht te worden.

pexfit23) Nadat u de buis heeft gestript, brengt u de pershuls van de te plaatsen koppeling aan op het uiteinde van de Viega Pexfit Fosta buis.

pexfit44) Vervolgens schuift u de fitting op de buis.

pexfit55) Op de afbeelding is te zien hoe u kunt controleren aan de hand van het kijkgaatje of de insteekdiepte goed is. Mocht dit niet het geval zijn, dan dient u na te gaan waarom de buis er niet volledig in zit.

pexfit66) Plaats de handperstang of de persbek haaks op de fitting. Druk de handperstang zover in totdat de handperstang weer opengaat. Alleen dan hebt u een waterdichte verbinding.
pexfit7
7) Wanneer u de noodvergrendeling dient te gebruiken om de handperstang weer te openen, is de verbinding niet correct.
pexfit8
8) Wanneer u de Viega Pexfit Fosta buis wilt buigen, is dat mogelijk. De buigradius is min. 3,5 x da. U dient dan eerst de buis te buigen, voordat u de leiding gaat persen.
pexfit9
9) Zorg dat er een minimum beenlengte van 50mm voor de verbinding aanwezig is.

Gereedschap om Viega Pexfit Fosta leiding aan te leggen

Om de Viega Pexfit Fosta buis aan te leggen, dient u gebruik te maken van speciaal gereedschap. Hieronder staat het gereedschap vermeldt dat u hiervoor nodig heeft. De handperstang is prijzig, maar bij eenmalig gebruik kunt u ook informeren of dit gereedschap te huur is.

 • Buisschaar; om de buis in te korten
 • Pexfit handperstang of persbek; om de koppelingen te monteren
 • Viega mantelbuisstripper; om de buis te strippen, zodat de koppeling aangebracht kan worden.

Viega Pexfit Fosta maten & koppelingen

Viega Pexfit heeft andere maten dan men gewend is. Viega Pexfit Fosta is verkrijgbaar in 16, 20 en 25. Maar met welke regulieren maten is dit te vergelijken. Hieronder staat dit vermeldt.

 • Pexfit 16 – 12mm leiding
 • Pexfit 20 – 15 mm leiding
 • Pexfit 25 – 22mm leiding

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen