Badkamer onderhouden

Uw badkamer onderhouden gaat verder dan een doucheputje schoonmaken!

badkamer onderhoudenIn dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt behandeld hoe u uw badkamer snel en simpel kunt onderhouden. Uw badkamer kan alleen een plek zijn waar u heerlijk kunt ontspannen, als hij hygiënisch schoon en fris is. Want ontsierende schimmelplekken, stinkende en slecht werkende afvoerputjes en vlekkerig sanitair helpen zeker niet bij het genieten van een douche of bad. Tegelijkertijd heeft u vast geen zin om uren bezig te zijn met het onderhouden van uw badkamer. Als u een aantal tips in uw achterhoofd houdt, hoeft dat ook helemaal niet.

Veel voorkomend: het doucheputje schoonmaken (5 tips)

Tips die u direct kunnen helpen in deze situatie, immers een doucheput vol met haar ed. is geen teken van goed badkamer onderhoud.

  • Giet kokend water in het putje
  • Gebruik azijn en baking soda
  • Haal de haren eruit met stalen kledinghanger
  • Gebruik een ontstoppingsveer
  • Gebruik een chemische ontstopper

Onderhoudsarm sanitair

Al bij het uitzoeken van uw badkamersanitair, kunt u slim rekening houden met uw onderhoudswensen. Zo heeft sanitairproducent Sphinx de serie Rimfree in het assortiment. De wandclosets uit deze serie hebben geen spoelrand en dus geen verborgen plekken waar vuil kan ophopen en afzetten. Hierdoor is dit toilet veel eenvoudiger te reinigen dan de traditionele versies. Een soortgelijk toilet is te vinden bij Villeroy en Boch, de Subway diepspoel direct flush.

Voor bijna al de moderne sanitairproducten geldt dat ze onderhoudsarm zijn. Het is wel heel belangrijk dat u sanitair na gebruik droog maakt met een zachte doek. Dit is vooral om kalkaanslag te voorkomen. Gebruik in uw badkamer nooit kalkverwijderaar die u ook gebruikt voor bijvoorbeeld uw koffieapparaat. In deze kalkverwijderaar zitten namelijk chemicaliën die het oppervlak van uw sanitair kunnen aantasten.

Badkamer: droge ruimte

De badkamer als droge ruimte. Dat lijkt met elkaar in tegenspraak. Toch is het van het grootste belang om uw badkamer voor en na gebruik zo droog mogelijk te houden. Een goede ventilatie is hierbij doorslaggevend. Vergeet ook niet om de ventilator regelmatig zowel aan de binnen- als buitenzijde schoon te maken met een vochtige doek. Als u een centraal afzuigsysteem in huis heeft, is het verstandig om dit om de 8 jaar door een vakspecialist te laten reinigen.

Heeft u, ondanks een goede ventilatie, toch last van schimmelplekken? Verwijder deze dan met speciale schimmelreiniger die u in de doe-het-zelf-zaak kunt kopen of met bleekwater. Bescherm hierbij wel goed uw huid en ogen. Let er op dat u niet alleen de zwarte plekken behandelt. Dit zijn namelijk de dode schimmels. Behandel dus ook de ruimte om de zwarte plekken. Als de schimmel zich op kitnaden heeft gehecht, is het verstandiger om de kitnaden te verwijderen en opnieuw te kitten. De schimmelreiniger kan namelijk de kit aantasten en dat verhoogt de kans op lekkages.

Designoplossing voor het voorkomen van verstoppingen

Een ander veelvoorkomend onderhoudsprobleem in de badkamer is de verstopte sifon of het verstopte afvoerputje. Geberit heeft een prachtige designoplossing bedacht om een verstopt afvoerputje te voorkomen. Zij hebben namelijk een zestal designroosters voor het doucheputje gecreëerd die zijn voorzien van een geïntegreerde haarzeef. Deze haarzeef kan bovendien eenvoudig uit het rooster worden gehaald om te worden gereinigd. Mooi en praktisch dus.
Zelf kunt u verstoppingen nog voorkomen, door de sifon van de wastafel regelmatig schoon te maken. Vergeet nooit een bak onder de sifon te plaatsen voor u aan dit klusje begint. Een tip van de loodgieter: Gooi elke maand een schep soda met warm water door de afvoer. Dat voorkomt heel veel problemen!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Over ons

Reactie plaatsen