Lekkage badkamer opsporen

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt aandacht besteed aan het opsporen van lekkage in uw badkamer. Het komt geregeld voor dat er in de badkamer lekkage is. In naast gelegen ruimtes wordt dit zichtbaar doordat er vochtplekken ontstaan in de muren en het plafond. Hieronder staat beschreven hoe u zelf de oorzaak van de lekkage in uw badkamer kunt opsporen.

1) Rozetten van kraan controleren;
Verwijder de rozetten van de douchekraan of badkraan. Bekijk achter de rozetten goed gekit is zodat er geen water via de opening tussen de muur en het tegelwerk kan komen. Mocht dit niet goed zijn gekit of dat scheurtjes/openingen in zitten, verwijder dan de kit en breng vervolgens nieuw kit aan.

2) Voegwerk wandtegels en vloertegels controleren;
Loop het voegwerk van de wand- en vloertegels na om te beoordelen of het voegenwerk nog goed is. Loszittend of ontbrekend voegwerk kan vocht doorlaten en de lekkage veroorzaken. Met behulp van een schroevendraaier kunt u het voegwerk in de badkamer controleren.

3) Kitnaad muren en vloer controleren;
Tijdens het inspecteren van de tegels, controleer dan meteen of de kitnaad tussen de verschillende muren en de vloer in goede staat is. Wanneer de kitnaad niet meer goed is of loszit, houdt de kitnaad het vocht niet meer tegen en ontstaat er lekkage in de badkamer. In dat geval, de kitnaad verwijderen en opnieuw aanbrengen.

4) Kitnaad douche, douchebak of bad controleren;
Controleer de kitnaden van het bad en/of douche of de nog in orde zijn. Ook hier geldt dat bij een slechte kitnaad deze opnieuw moet worden aangebracht.

5) Douchedrain of doucheput controleren;
Allereerst beoordeelt u de kitnaad rondom de douchedrain of doucheput (afvoerputje). Mocht deze in orde zijn, kan het natuurlijk zijn dat er in de afvoer een lekkage zit. Omdat deze in de meeste gevallen in de vloer zit weggewerkt kunt u daar meestal alleen bij door de vloer uit te hakken. Om na te gaan of de afvoer de oorzaak van de lekkage is, raden wij u aan om lek detectie kleurstof aan te schaffen. Dit is een kleurstof die u in de afvoer stopt. Nadat u de lek detectie kleurstof heeft aanbracht in de afvoerleiding, dient u de vochtplek(ken) in de gaten te houden. Wanneer er op de vochtplekken een kleur zichtbaar wordt, dan weet u dat de afvoer de lekkage veroorzaakt.

6) Bad afvoer controleren;
Bekijk of de sifon van het bad nog goed vastzit aan het bad. Zowel bij de overloop als in de bodem. Daarnaast hebben de meeste baden een ombouw met een inspectieluik. Door het luik te openen, kunt u in de ombouw kijken of u daar lekkage zichtbaar is. Wanneer dat in orde is, kunt u net als bij de doucheafvoer een lek detectie kleurstof in de afvoer aanbrengen om te kijken of de afvoer lek is. lek detectie kleurstof is in meerdere kleuren verkrijgbaar, waardoor u de afvoer van zowel de douche als het bad kunt controleren.

7) Watermeter opnemen;
Als controle kunt u de waterstand opnemen voordat u bijvoorbeeld naar het werk gaat of voor het slapen. Wanneer u wakker wordt of terugkomt van het werk, controleert u weer de watermeterstand. Wanneer er nu water is verbruikt, dan is de aanvoerleiding van het water naar de badkraan, douchekraan of wastafelkraan lek.

Wanneer u na het doorlopen van bovenstaand stappenplan de lekkage niet heeft gevonden, schakel dan een loodgieter in. Wacht hier niet te lang mee, want het vocht kan namelijk schade aan de muren en plafond veroorzaken.

Lekkage badkamer laten oplossen door een vakman?

Lukt het u niet om de lekkage op te sporen en op te lossen? Schakel dan een loodgieter in. Vul gratis onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van loodgieters in uw regio. Op deze manier bespaart u namelijk tot wel 40% op het uitbesteden van uw klus!

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen