Vorstvrije Buitenkraan Installeren

Op MijnKluswijzer hebben wij al twee ijzersterke ‘kraan’ gidsen over het repareren van een kraan & het vervangen / aansluiten van een kraan. Wat we echter nog niet eerder behandeld hebben is het installeren van een vorstbestendige buitenkraan. Dat gaan we in deze kluswijzer behandelen. Het lijkt ons logisch dat we de niet-vorstvrije variant laten voor wat het is. Het is tijd om deze nieuwe vorstbestendige kranen te gebruiken om te voorkomen dat we bevroren waterleidingen krijgen.

Deze klusgids behandelt de volgenden punten:

  • Hoe werkt een vorstbestendige buiten of gevelkraan?
  • Benodigdheden aanschaffen voor installatie vorstbestendige buitenkraan.
  • Het boren van het gat ( dit kan u overslaan als u een buitenkraan wilt vervangen.)
  • Het doorlussen van de waterleiding.
  • Het installeren van de buitenkraan.
  • Afwerking & Onderhoud.

Vorstbestendige Buitenkraan de Werking:

vorstbestendige gevelkraan schematisch

Vorstbestendige gevelkraan schematisch

Bij een vorstvrije / vorstbestendige kraan zit de afsluiter aan de binnenzijde van de muur. De draaiknop bedient die afsluiter met een lange pen of as. Elke keer als de kraan gesloten wordt, druppelt of loopt het water dat in de kraan zit er aan de buitenzijde uit. Dit doordat de afsluitklep diep in de muur zit. Door deze toepassing kan er niets bevriezen. Op de plaatjes bij een online aankoop zie je niet altijd staan dat de buis lang is ( Moet wel, anders werkt het niet) omdat dit een focus heeft op de kraan zelf. Echter zit er bij een vorstbestendige buitenkraan dus altijd een lange buis.

Benodigdheden aanschaffen voor installatie vorstbestendige buitenkraan

  • Een vorstbestendige buitenkraan

De prijzen van deze kranen kunnen behoorlijk uit één lopen, de gemiddelde prijs ligt echter zo rond de 70 Euro.  Wij hebben na het analyseren van tientalen webshops een ideale aankoop voor u geselecteerd, een aankoop dit keer via Bol.com. 13 zeer positieve reviews, een goede installatie handleiding erbij en morgen al in huis als u hem vandaag besteld: De bonfix vorstvrije gevelkraan voor maar +/- 60 Euro.

Bij elk product worden instructies toegevoegd. Natuurlijk moet u deze zo letterlijk mogelijk opvolgen, mede omdat dit product specifiek is.

Het boren van het gat voor de waterleiding

( dit kan u overslaan als u een buitenkraan wilt vervangen.)

Het gat voor de waterleiding en waar u uiteindelijk de kraan gaat plaatsen moet minimaal 50 cm hoog zijn. Dit om emmers en dergelijke ruim onder de kraan te kunnen houden. Aangezien u de vorstvrije kraan variant heeft moet u het gat onder een hoek van 1 of 2 graden naar beneden plaatsen. (Naar buiten toe) Het boren zelf moet in veel gevallen een gat van 20 tot 35 mm (ligt aan de kraan) zijn. Overigens let wel op: bij het boren van een gat voor een leidingdoorvoer in de gevel altijd eerst voorboren met een kleine diameter. Kit na het boren en het plaatsen van de kraan / waterleiding de muur dicht en schroef de kraan aan de buitenkast vast.

Het doorlussen van de waterleiding

Nu moet u de waterleiding aansluiten aan de vostvrije gevelkraan die nu ergens binnen uit een muur komt. Alvorens u aan deze klus begint moet u wel de hoofdkraan afsluiten en de druk wegnemen door een één kraan open te zetten, zodat het restwater weg kan stromen. Vervolgens gaat u de kraan verbinden aan een al bestaande koude waterbron. Dit gaat in veel gevallen door het toevoegen van een T stuk en het verlengen van de richting via koperen buizen en wat hoekjes. In het kort ziet stappenplan er als volgt uit:

  • T stuk monteren
  • Koperen buis leggen
  • De boel afwerken (rozet plaatsen en afkitten)

Het installeren van de buitenkraan

Lees ook meer over het aanleggen van een waterleiding. Deze gids gaat uitgebreid in op alles rondom het uitbreiden / leggen van een waterleiding. 

Instructievideo over het plaatsen van een vorstvrije buitenkraan:

 

 

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen